Slipknot bjöd på en magnifik scenshow under första kvällen på Copenhell

Det har blivit dags för 3 dagars intensivt decibellbombardemang på Nordens hårdaste metalfestival nämligen Copenhell. Festivalen är belägen vid flyghangarerna på Refhalvsön strax utanför Köpenhamn. 

Den hårda och karga industriella miljön på Refhalvsön bildar en perfekt inramning till den stenhårda metalfestivalen som i år firar 5-års jubileum. I år heter de största akterna Slipknot, Body Count, Cannibal Corpse, Primus, Kreator, Ghost och The Darkness. Vi kommer till festivalen på seneftermiddagen och i luften osar det redan hård metal, dansköl och festival. I sedvanlig ordning har Copenhell satsat mycket på sin festivalrekvisita och scenografin på festivalen. Temat är ondskefullt, mörkt och metal. Det är dödskallar, svarta kyrkor och allmänt ondskefulla skulpturer. Stämningen är vedertaget dansk, gemytlig, förbrödrande och stämningsfull. Det dricks mycket öl och röks en del fredspipa, men jag ser ingen direkt fylla så långt ögat kan nå. Festivalbesökarna är glada och vedertagit danskt gemytliga. Klädkoden består av t-shirts och hoddisar. Männen bär skägg och kvinnorna har svart hår! 

Man har även i år valt att satsa på ett öltält där alternativ underhållning erbjuds. Det är metalkaraoke, metalquiz, coverband, wrestling, dm i destruktion, fakirshow och diverse happenings!. Ute på området finns det handelsområden, vikingaby, destruktionområde, konstverk, happenings och diverse mat och dryckesserveringar. Kort sagt, på Copenhell finns det mer än bara musik att uppleva. Kultbandet Canibal Corpse brötar på med sin säregna mangelmetal och de har med årens lopp jobbat upp en trogen och stark fanbase och det märks definitivt här på Copenhell! Bodycount med skådespelaren Ice-T i spetsen var nästa band att underhålla på stora helveti stage. De var synnerligen populära här på Copenhell och vid det här laget infann sig den rätta festivalstämningen. Ljudvolymen är precis som den ska vara. Rätt i bröstet och det är som det ska vara. Metal ska inte bara höras, den ska kännas också. 

Metal live på denna aggresiva och starka ljudvolym kan te sig ganska groteskt. Men det är egentligen väldigt livsbejakande och har en förbrödrande verkan på publiken. I sedvanlig SuicidalTendencies tradition bjuds större delen av publiken upp på scen men jag tyckte det blev mer pannkaka än underhållning till slut.

Slipknot 3548

Ett riktigt övertänt Slipknot som var kvällens huvudband drabbade samman med Copenhell på sentorsdagskvällen. De 9 maskförsedda musikerna röjde sig som besatta till den snygga rekvesitan och scenshowen var magnifik. Slipknot har ett gäng riktigt bra låtar och dessutom en sångare av riktigt hög klass. Full pott till denna scenshow!

BILDSERIE

Reporter:  Tobbe Tosing
Fotograf: Anna Skogh

Relaterade artiklar