Vädergudarna Lekte Med Oss Del 1

KRÖNIKA:Då var det äntligen dags för det 7:e året och den 7.e upplagan av Metallsvenskan i Örebro, en festival som jag besökt varje år sedan 2012 och sett växa för varje år. 

Fredagen började ostadigt med regn och någon slags tromb som svepte över Brickebackens IP och rev några tält, som om satan själv fått bestämma över årets festival – dock hade han kunnat väntat till Behemoth lirade. Första bandet ut för i år var Aggressive Chill som har rötter i Örebro, det kändes även som dom hade bra support här på hemmaplan om man får säga så? Med sin musik fick dom även vädergudarna att ändra humör och bringa fram solen bakom molnen och allt fler samlades framför den lilla scenen. Även om jag inte har nått emot musiken så tyckte jag framträdande var lite tråkigt.

När jag läste att Candlemass var klara för årets upplaga blev jag lite kluven, jag hade precis läst att självaste Mr Candelmass "Leif Edling" sjukskrivit sig från sommaren gig. Jag tycker personligen att han är en stor del av bandet, men jag hade fel – de bjöd på en brutalt bra show trots allt. Bandets sångare "Mats Levèn och gitarristen "Mappe Björkman" leverade bandets gamla klassiker på ett nytt sätt och fick upp mina ögon och öron – riktigt överraskad. 

Ett band som jag har följt sedan starten 2011 och fick upp ögonen lite extra för när jag såg dom för första gången live på Metallsvenskan 2012 är The Resistance. Med sin dödsmetal visar dom hur man behåller det gamla soundet vid liv, även om det blir lite tråkigt live om man bara går upp och spelar. Det finns mycket mer dom skulle kunna göra för en bättre liveshow, men dom kör på sitt koncept och det fungerar. 

Som dom flesta festivaler har dom ett husband som spelar var år, Metallsvenskan är inget undantag. The Kristet Utseende växer för varje år, första året undrade jag för mig själv vilket skitband det var som lirade i öltältet? Men jag har nu på senare upplagor hajat grejen. Jag börjar nu uppskatta deras musik och respektera deras publik, risken finns för att jag står längst fram nästa år med en toaborste i näven.

Corroded är också veteraner på Metallsvenskan, båda på scen och på fotbollsplanen. Trots att bandet förlorade en medlem för några veckor sedan lyckades dom leverera en bra spelningen även om jag tyckte dom verkade lite trötta. Sen i slutet på giget när dom sa att dom hade 2 låtar kvar gick strömmen i området. Hade dom spelat för länge eller hur var det? Bandet verkade i alla fall rätt förvånade och jag likaså – men jag är nöjd med giget och det är huvudsaken.

Klockan slog precis 22.30 och det skymmer över Örebro och festivalområdet, alla har samlats vid Nemis scenen för att beskåda årets händelse enligt mig. Enda från Polen har Behemoth färdats för att färja himlen blodröd och sprida sitt budskap om satan själv. Ett intimt festivalgig på en liten scen gav sin effekt precis så som jag ville och hade min vision om. Detta var ändå gången det hade fått kunna komma ett litet duggregn för effektens skull. Missade du dom behöver inte du vänta allt för länge eftersom bandet även intar Sweden Rock Festival redan i veckan..

Vi hade bokat en intervju med Raised Fist's frontman Alexander "Alle" Hagman för att ställa lite frågor om senaste alstret From The North som släpptes tidigare i år. Om hur man kombinerar turnérandet med familjelivet och hur framtiden ser ut (intervjun dyker upp inom kort). Efter samtalet fick jag frågan om jag ville fota från scen vilket jag såklart ville, då fick jag också en chans att få se och höra giget från andra sidan vilket var en upplevelse i sig eftersom bandet inte spar på krutet på några sätt. Med bra energi och mycket pyro avslutade Raised Fist första dagen på Metallsvenskan 2015. Jag visste redan innan jag lade mig för att få några timmars sömn att morgondagen kommer bli en blöt historia.

KOLLA IN HELA BILDSERIEN

Resten kan ni läsa i Del 2 som dyker upp inom kort..

Event: Metallsvenskan 2015
Datum: 29-30/5 -2015
Fotograf: Jim "Berkan" Bergqvist (jim.berbqvist@rockbladet.se)
Skribent: Jim "Berkan" Bergqvist (jim.bergqvist@rockbladet.se)

Latest posts by Jim Bergqvist (see all)

Relaterade artiklar