Alice Cooper är Gröna Lunds äldsta nyaste attraktion

Det är en varm sommarkväll i Stockholm. Nöjesparken Gröna Lund har varit igång hela dagen och ägarna kan nog inte vara annat än nöjda med besökarantalet. Plötsligt verkar det som att den stora porten till spökhuset öppnas och alla hemskheter kommer ut i det fria. Det är skräckrockaren ALICE COOPER som gör sig till känna under ett stort jubel. ROCKBLADET var där.

Alice Cooper intar ett redan kokande varmt Gröna Lund som presenterar sig i strålande kvällssol. Det fina vädret spelar nog en roll men den gamle skräckmästaren drar riktigt mycket folk. Det blir som en rockig förlängning av spökhusbesöket för många barnfamiljer. Sällan får världsartister uppleva en sådan blandad publik. Att de gamla hitsen är de som ger störst respons är ingen skräll men publiken är ändå med på det nyare materialet också. Att ha tre gitarrister hör inte till varje bands vardag och mest uppskattad av de tre blir nog den duktiga och snygga Nita Strauss (född 1986). 

03072015-Alice Cooper-Gröna Lund-JS-_DSC9218

Gubben som har hunnit bli 67 bast är ju fortfarande fantastiskt underhållande med sin innehållsrika och välgjorda scenshow som än idag får många att häpna och fascineras. Det märks att han har över 40 års träning. Han gör showen dessutom helt utan mellansnack. Det är nog bara Megadeth och Rammstein som annars kommer undan med det. Alice Cooper är ju som skräddarsydd för en konsert på ett nöjesfält. Vilket spökhus i världen kan stoltsera med en attraktion som innebär en fyra meter lång och dessutom sjungande Frankensteins monster?

Jag kunde dock inte hindra mig från att undra hur mycket arbete det är för turnéledaren med varje lands tullverk för att få ha med den stora orm som sångaren avslappnat slänger upp runt sin hals medan han sjunger. Får sedan höra att ormen är lånad från Skansen, vilket låter logiskt men jag vet inte om det stämmer. Alice blir inlagd på psyket och blir till slut avrättad i giljotinen efter ett misslyckat flyktförsök. Väl i dödens rike stöter vi på en hyllning till andra döda rockstjärnor som Jimi Hendrix, John Lennon, Keith Moon och Jim Morrison. Detta inslag gör sig dock bättre på en större scen där ikonerna även kan presenteras på storbildsskärmar istället för att bara ha en gravsten per ikon. En viktig ikon glömdes dock bort. Denna spelning gjordes på dagen 46 år efter det att The Rolling Stones grundare Brian Jones drunknade i sin swimmingpool den 3 juli 1969. Jag skänker Brian mina tankar istället.

03072015-Alice Cooper-Gröna Lund-JS-_DSF4723

Introt till Poison för med sig mest jubel och tankarna går snabbt till utgivningsåret 1989 då två versioner av videon släpptes. 90 % av Sveriges manliga befolkning minns med ett leende den versionen som på MTV fick spela först efter midnatt. Den videon är nog lika rotad i minnet hos många män som 80-talstidningen Okejs klistermärke på Samantha Fox iklädd endast några indianfjädrar. Tänk vad ett naket kvinnobröst kan locka.
Nåväl tillbaks till Alice på Grönan där avslutningen med School's Out ger en mäktig allsång i sommarkvällen. Alice Cooper kan fortfarande underhålla en blandpublik och precis som många andra går jag sedan hem från Gröna Lund och är mycket nöjd med kvällens föreställning. Nästa gång vi får se skräckmästaren i Sverige blir i höst tillsammans med Mötley Crüe. Vi ses väl där?

Notering: Sedan artikeln publicerades har information nått Rockbladet om att ormen faktiskt kom från Furuvik. Tack Sofie!

SE HELA BILDSERIEN

Skribent på plats: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Fotograf: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)
Artist: Alice Cooper
Plats: Gröna Lund
Datum: 3 Juli 2015
Betyg: RB-Betyg-6_10

Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar