Graham Bonnet Band: hela natten lång i Tokyo

Graham Bonnet – legendarisk sångare i Rainbow, Alcatrazz och Michael Schenker Group – gjorde en triumfartad comeback i Japan när den senaste upplagan av hans Graham Bonnet Band turnérade som förband till Michael Schenker’s Temple of Rock. Japan har älskat Bonnet sedan 70-talet och det var här som Alcatrazz blev stora på 80-talet. Bonnet belönar sina trogna japanska fans med en förstaklassig spelning en fredagkväll i Tokyo.

Annons 

 

Graham Bonnet har hunnit bli 67 år gammal men han har inga planer på att pensionera sig. Han öppnar denna sista av tre utsålda kvällar i Tokyo med Rainbow-klassikern “All Night Long” och ger järnet rakt igenom konserten tills det hela avslutas med “Lost in Hollywood”. Det är en förstaklassig spelning vi får. Jag hade förväntat mig ett bra gig denna kväll. Men jag får inget bra gig, jag får ett riktigt jävla bra gig.

Bonnet är klädd i kostym och slips. Som de invigna minns fick Bonnet sparken från Michael Schenker Group efter att ha uppträtt packad och visat snoppen på scen under sitt första gig med bandet i England. När Bonnet den här fantastiska kvällen i Tokyo tar av sig kavajen och lättar på slipsknuten säger han med ett snett leende till publiken att ingen behöver oroa sig att han ska ta av sig byxorna den här gången.

GB4

Graham Bonnet är en entertainer i världsklass (en rockigare och galnare version av Frank Sinatra?) som inte behöver en massa gimmicks för att få med sig en publik. Hans fenomenala röst, uppbackad av riktigt bra låtar, ett mycket bra band och med en påtaglig kärlek till att uppträda inför sina fans gör detta till ett riktigt bra gig.

Trots att han varit med i band med hårdrocksgitarrister som Yngwie Malmsteen, Michael Schenker, Steve Vai och Ritchie Blackmore, är Bonnet mer rock än hårdrock och han är riktigt bra på det. Kvällens korta förbandsgig innehåller nio låtar: vi får fem Rainbow-låtar (alla från det fantastiska albumet “Down to Earth” från 1979), två Alcatrazz-låtar, Bonnets tidiga 80-talshit “Night Games” och en mycket bra ny låt kallad “Mirror Lies” (introducerad på hyfsad japanska av den begåvade basisten Beth-Ami Heavenstone).

Dagens upplaga av Graham Bonnet Band – bestående av Graham Bonnet på sång, Conrado Pesinato på gitarr, Beth-Ami Heavenstone på bas och Chase Manhattan på trummor – gör ett ypperligt arbete med de gamla klassikerna och låter Bonnet skina på sång. Han har fortfarande energin kvar från sina tidiga glansdagar och hans röst är lika bra som den någonsin varit. I sista låten gör Michael Schenkers nuvarande sångare Doogie White sitt bästa för att skoja med och distrahera Bonnet och bandet genom att iklädd en städrock plötsligt kliva in på scenen och börja sopa scenen med en kvast. Hans practical joke får bandet att gapskratta men de lyckas ändå att spela klart låten.

GB5

Senare under kvällen gästar Graham Bonnet huvudakten Michael Schenker’s Temple of Rock. Tillsammans med Schenker blir det två låtar – “Desert Song” och “Assault Attack” – båda från albumet “Assault Attack” som Bonnet spelade in som MSG:s sångare 1982. På “Assault Attack” delar han sången med Doogie White, en vokalist som likt Bonnet har uppträtt med Rainbow, Yngwie Malmsteen och Michael Schenker. Två mycket bra men väldigt olika sångare. White är mer heavy metal än Bonnets klassiska rockröst.

Baserat på vad vi får se, höra och uppleva den här kvällen i Tokyo, så lär vi få mer bra musik från Graham Bonnet Band. Det här var en stark kandidat för en hög placering på en framtida “bästa konserterna 2015”-lista. Så bra var det faktiskt.

GB3

Text och foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Artist: Graham Bonnet Band
Plats: Nakano Sun Plaza, Tokyo, Japan
Datum: 2015-06-19
st: Allt! Vill ha mer!

Låtlista:

  1. All Night Long (Rainbow)
  2. Love’s No Friend (Rainbow)
  3. God Blessed (Alcatrazz)
  4. Makin’ Love (Rainbow)
  5. Since You Been Gone (Rainbow)
  6. Suffer Me (Alcatrazz)
  7. Mirror Lies
  8. Night Games
  9. Lost in Hollywood (Rainbow)

Hemsida | Facebook |

Relaterade artiklar