Mew – Intervju Bråvalla 2015

Rockbladet.se med vår reporter Philip Almén fick chansen att intervjua Mew under årets upplaga av Bråvalla festivalen. 

(If you wish to read this interview in english, you can read it here)

Philip: Det var sex år sedan erat senaste album kom ut. Kändes det konstigt att plötsligt göra ett album nu?

Mew: Vi har alltid varit sega. Vi arbetar väldigt intensivt när vi väl arbetar, men vi turnerade mycket med den senaste skivan. Det hade redan gått ett par år när vi slutade turnera. Vi har aldrig varit bra på att skriva låtar under turné, så vi skriver oftast låtar efter dem. Vi beslöt oss för att bygga vår egna studio I Danmark. Vi försökte, men misslyckades. Vi visste inte vad vi höll på med, det var en gammal reperationsverkstad för bilar I Köpenhamn. Vi kunde inte få trummorna att låta rätt, men skrev ett par låtar och testade dem live. Sen kom Johan och gick med I bandet igen (efter att varit pappa-ledig en längre tid) och vi spelade låtarna för honom, men han kände att det saknades något, men det var väldigt flytande som våra gamla album. Det kändes snabbt som på den gamla goda tiden och Johan la till sina influenser på låtarna.

Mew-intervju-ShoraAhmadi-02

Philip: Kändes det som att Johan (basisten) aldrig lämnade bandet?

Mew: Det kändes mer som en sju-månaders paus än en paus på sju år, (Skratt).

Philip: Har ni konstant tänkt på att göra en skiva de senaste sex åren?

Mew: Vi tog en liten paus efter senaste turnen. Vi har aldrig riktigt gjort det förut. Det är nice att spela lite gig när man spelar in ett album, på det sättet känner man sig inte undanstoppad från världen.

Philip: Band brukar mestadels hålla sig till samma concept på konserter och spela fler gamla låtar än nya. Hur ser ni på det?

Mew: Vi försöker hålla en bra mix. Vi kanske spelar fyra nya låtar av totalt tio låtar, och vi spelar alltid låtar vi vill spela. I en klubb kan man ha mer tysta låtar, för fansen är oftast mer hardcore då. På en festival måste man tänkte på att inte alla vet vilka man är, och att vissa kanske bara lyssnar och går forbid av ren nyfikenhet.

Philip: Hur viktigt är det att vara som ett traditionellt band och göra ett album var tredje år?

Mew: Vi är väldigt mycket ett band för andra band. Många band gillar oss, band du inte kan tänka dig. Anders från In Flames gillar verkligen oss. Ibland sager vårt bolag "Åh, det där hade blivit en perfekt singel", men sen ändrar vi tempot på låten eller gör något knasigt med låtarna. Vi vill vara knasiga, vi är ett konstigt fembent djur, det är vad det handlar om – Denna samarbetsbaserade konstform.

Philip: Hur viktigt är det att fastna I en viss genre när allt är en blandning av allt nuförtiden? Vad ser ni er som?

Mew: Vi tänker oss att vi är ett pop-band för att vi har en konstig syn på hur ett sådant band borde vara. Pop borde vara eftertänksamt och känslosamt, intelligent och nyskapande. Det är vad vi hoppas att vi är.

SE HELA BILDSERIEN

 

Reporter: Philip Almén (philip.almen@rockbladet.se)
Fotograf: Shora Ahmadi (shora.ahmadi@rockbladet.se)
Band: Mew

Relaterade artiklar