Plant låter oss provsmaka från Zeppelinbuffén

Av all idel ädel rockadel som huserar på Grönan i år är mr Robert Anthony Plant den ädlaste. Att under 12 år ha varit sångare och huvudsaklig textförfattare i The Mighty Zeppelin räcker mer än väl till att cementeras in i rocktronen för all tid och framtid. Oavsett vad han ägnat sin resterande karriär åt.

Annons 

 

Iklädd Zeppelin-tishan tar jag plats på Gröna Lunds Eclipse som ger en formidabel utsikt över både scen och publik. Ett par regnskurar en knapp timme innan konserten verkar inte ha skrämt bort den Zeptörstande publiken, det är ännu en gång välfyllt på Grönan. Inledande Trampled Under Foot låter precis så jazzsvängig som den ska och The Sensational Space Shifters tillåts briljera fullt ut. Plant innehar definitivt en av de mest välbehållna sångrösterna i rockbranschen men utmanar inte heller ödet att ta de alltför höga tonerna.

The Golden God öppnar frikostigt upp det Zeppelinska smörgåsbordet i form av Whole Lotta Love, Black Dog, Dazed And Confused och ett koppel till av odiskutabla chefs-d'oeuvre. Men tyvärr tillåts vi bara nafsa lite i kanterna då några av låtarna sticker iväg ut på oigenkännlighetens djupvatten. Bäst funkar öppningslåten och avslutande Rock And Roll. Däremellan blir det ibland väl experimentellt. En finstämd The Rain Song sargas av karusellskriken och jag förbannar ännu en gång Grönan som konsertarena. Mycket av solomaterialet får stå åt sidan men Rainbow från senaste plattan övertygar.

Det är både beundransvärt och modigt att tweaka monsterklassikerna så pass mycket som görs men jag är kluven. Samtidigt som jag uppskattar de nya greppen och att han utmanar sin publik så skruvar min konservative bluesrockare på sig lite besvärat. Var är de sovelfyllda Pagemackorna liksom?

Wolverhamptonsupportern Plant (då är vi åtminstone två på Gröna Lund ikväll!) pratar om Pripps Blå, Polarstudion och Björn & Benny och verkar vara av den sortens artig engelsk gentleman som numera sörplar te efter spelningarna. Space Shifters är överkompetenta musiker och det låter riktigt bra men jag vill egentligen ha något annat.

Eftersom jag som minderårig pojkspoling aldrig fick uppleva Led Zeppelins farliga vuxenmusik livs levande när det begav sig så får jag titta vidare på The Song Remains The Same och fortsätta drömma om en återföreningsturné med Page, Zoso, JPJ och Bonham JR. Även om det aldrig kommer hända, inte ens för sex miljarder.

SE HELA BILDSERIEN

 

EVENT: Robert Plant & The Sensational Space Shifters
ARENA: Stora Scen, Gröna Lund, Stockholm
DATUM: 2015-07-14
BÄST: Den fantastiska Rösten.
SÄMST: Att Black Dog går vilse.
FRÅGA: När drar Jimmy Page ihop ett band igen?

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
BETYG: RB-Betyg-6_10

LÅTLISTA

Trampled Under Foot
Turn It Up
Black Dog
Rainbow
The Wanton Song
Spoonful
The Rain Song
How Many More Times
No Place To Go / Dazed And Confused
Little Maggie
The Lemon Song
Crawling King Snake
I Just Want To Make Love With You / Whole Lotta Love / Mona
EXTRANUMMER
Rock And Roll

BANDFAKTA

MEDLEMMAR 
Robert Plant – sång, tamburin, trumma
Justin Adams
– gitarr
John Baggot  keyboards

Juldeh Camara – ritti
Billy Fulder – bas
Liam "Skin" Tyson – gitarr
Dave Smith – trummor

HEMSIDA FACEBOOK

Relaterade artiklar