Väsby Rock Festival – Lördag, Dag 2!

Det är lite småruggigt i luften och regnet som har fallit på förmiddagen har precis avtagit. Något fåtal i publiken är redan på plats för att lyssna på första bandet för dagen nämligen Adrenaline Rush. Här känner vi igen Ludwig Turner från tv4s Idol program. Sångerskan Tåve Wanning sjunger bra och med stor inlevelse, men ibland det låter lite väl likt en känd tysk hyllad hårdrocksdrottning. Överlag tycker jag att låtskriveriet borde kunna vridas upp ett par snäpp.

Svenska melodiösa och återförenade hjältarna i Dalton visar upp rutin innanför bältet. Det låter fortfarande riktigt bra om herrarna än idag. (Nu visar sig solen mellan molnen och vädret känns något behagligare.) Dalton turnerade friskt på 80-talet och red på de framgångarna fram till splittningen. Tyvärr har det inte dykt upp så mycket publik ännu men eftermiddagen är änsålänge tidig.

18072015-Jaded Heart-vrf15-JS-_DSC0315

Sen var det dags för ett av Tysklands mest framgångsrika rockband nämligen Jaded Heart att visa musklerna med sin melodiska powermetal. De bildades redan -91 av basisten Michael Muller och trummisen Axel Kruse, varav den sistnämda tyvärr lämnade Jaded Heart tidigare i år. På sång återfinner vi ingen mindre än svenska Johan Fahlberg som sjunger fantastiskt. Det låter överlag sjukt bra om Jaded Heart och det märks att det är en väloljad turnemaskin. Låtarna är välskrivna och det är gött driv i låtarna och mycket stämmor utan att förlora tyngden i metallåtarna.

Kan väl tycka att festivalen börjar lite för tidigt på dagen och att en del band är något ointressanta för den stora massan. Det funkar på en stor och etablerad internationell festival. Men det funkar inte lika bra här på Väsby Rock. Men det märkliga i kråksången är att det är oftast de i publiken som är på plats först på dagen som är de som är sist ut från festivalområdet på natten. De säger väl en hel del om musikintresset hos vissa festivalbesökare här på Väsby Rock. Mat och dryckesserveringar är placerade en bit ifrån själva konsertplanen och det är både på gott och ont. Kanske skönt om man vill komma från musiken när man ska äta. Något sämre är att det verkar vara populärare att sitta och dricka, än att kolla på bra band.

Work of art var nästa band att underhålla publiken. De släppte en fantastisk debutplatta som heter Artwork och är tydligt influerade av band som Toto, Giant och Journey och sämre förebilder kan man ju ha. Ut studsar ett synnerligen vitalt Work of art och det är glada låtar och sprudlade energiskt. Musikerna är stygga och det låter sjukt bra. Dagens bästa band så här långt.

18072015-Tygers of Pan Tang-vrf15-JS-_DSC5330

Jag har väl aldrig varit någon större fan av Tygers Of  Pan Tang. De var en viktig del av rörelsen som blev känd som The new wave of british heavy metal. Tycker väl att låtarna alltid har varit tillintetsägande och för odynamiska.Men jag vet att de har en stor fanbase och de gick faktiskt hem här på Väsby Rock.

Festivalen är ganska bekväm för besökarna. Det är rent och snyggt överallt. Inga problem att hitta sittplatser under tak. Gräset på fotbollsplanen är bekvämt att gå på och sitta i och man slipper gyttja.

Eclipse, ledda av producenten, låtskrivarna och mångsysslarna Erik Mårtensson och Magnus Henriksson, var nästa band att gå på. De har ju tidigare jobbat ihop med bl.a Jeff Scott Soto och Robert Sall från Work of Art i projektet W.E.T. Publiken verkade vara inlyssnade på Eclipse och det lät välspelat och bra.Solen lyste från en bar himmel och det ökade entusiasmen ytterligare.

18072015-Heaven and Earth-vrf15-JS-_DSC5445

Heaven and Earth är ett gäng glada musiker från Los Angeles lirar klassisk bluesbaserad hårdrock i Deep Purple och Bad Company skolan. På trummor återfinner vi Simon Wright som har spelat med inga mindre än Ac/dc på A fly on the Wall plattan och turnerat med Dio. Heaven and Earth imponerade stort med kompetent musikerskap och starkt låtskriveri. Låtarna satte sig som en smäck och detta var verkligen min kopp te. Detta är verkligen det riktiga sättet att lira rocknroll på utan förinspelade sequensers och körstämmor. Man får förlita sig på varandra och samspelet och framförallt det idag så bortglömda dynamiken när man improviserar.

Storbritanniens stora progressiva och pompösa hjältar – Magnum,  behöver väl ingen närmare presentation. Klart är att många i publiken är här delvis pga dessa stora ikoner i sin genre. På något sätt går detta alltid hem på en hårdrocksfestival.

Den teatraliska Bob Catley sjunger alltid med stor inlevelse,  viftar och gestikulerar bandet likt en synfonidirigent. Jag har svårt för vissa av de lite speciella låtarna som kan bli lite för pompösa för min smak. Men de har en mängd riktigt bra låtar också som Vigilante, Kingdom of madness, 

18072015-michael schenkers temple of rock-vrf15-JS-_DSC5631

Michael Schenkers Temple of Rock öppnar med rockanthemet Doctor doctor och säg vilken rocker som inte har hört den gamla dängan. Michael Schenker har legendstatus vid det här laget och behöver väl inte heller någon större presentation. Han började sin karriär tillsammans med sin bror Rudolf i Scorpions 1969-1973. Sen lirade han i legendariska UFO för att sedan hoppa tillbaks i Scorpions under en kort period innan han bildade MSG. Nu är förmodligen hela publiken på plats här på Väsby Rock och man verkar i allmänhet vara ganska inlyssnad på låtarna för det sjungs med både här och där. Nu har även fyllan ökat något i omfattning. Vi får bl.a. höra klassiker som UFOs Rock Bottom, Scorpions Rock you like a hurricane, Hollyday och Blackout.

19072015-wasp-vrf15-JS-_DSC0649

Som Väsbys absoluta headliner var inga mindre än W.A.S.P och någon närmare presentation är väl överflödig här. Man visade med bravur var rocknrollskåpet skulle stå och proffsigheten på detta var på en helt annan planet än det övriga som presenterats under festivalen. En värdig avslutning på två underbara festivaldagar på Väsby Rock.

Ses nästa år!

Fler bilder från dag 2 hittar ni HÄR

Text: Tobbe Skogh
Foto: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

Relaterade artiklar