Vi gör oss redo för Wacken Open Air 2015!

Wackens tjurar har återigen vässat sina horn och med frustande och eldsprutande andetag lockar de imorgon in 75 000 besökande metal-heads från hela världen till området där Wacken Open Air slår till för 26e gången! Under de kommande dagarna kommer bilar, bussar, flyg och tåg att ta långhåriga, öldrickande och festivalsuktande metalianer till den lilla byn Wacken i norra Tyskland. Vi på Rockbladet är laddade och räknar med minst lika stora upplevelser som tidigare år.

Festivalen såldes slut samma dag som biljetterna släpptes under sensommaren förra året och det kommer att bli ett jäkla åka av från det första distade ackordet till det sista. Det skulle räcka med att nämna Judas Priest och Running Wild för att de flesta skulle bli sålda. Utöver det så kommer till exempel Black Label Society, Cannibal Corpse, Danko Jones, Kärbholz, Kvelertak, Rob Zombie, Sepultura och Stratovarius. Det hade visserligen räckt med vässade plektrum, distade gitarrer och en massa öl för att de flesta skulle åka därifrån nöjda men W:O:A mer än så. Till exempel finns där en vikingaby (Wackinger Village) mitt i festivalområdet som alltid lockar mycket folk med sina artister, hantverk och tidsenlig mat och dryck. Festivalen stoltserar med flera större scener där musiken tystnar först sent inpå småtimmarna, två tältscener för intimare spelningar samt några mindre scener utomhus så att varje öra ska kunna få sin optimala dos av tongångar under varje dag festivalen är igång. Lägg till en stämning av 75 0000 glada människor och en fest där alla är med så börjar beskrivningen närma sig verkligheten.

Med världsfinalen av metaltävlingen Wacken Metal Battle, med Janne Lundqvist som en del av juryn, tjuvstartar festivalen redan imorgon onsdag. – Alla hårdrockstävlingars moder, menar Janne Lundqvist. – Band från 30 länder möts under två dagar inför en internationell branschjury. De fem banden som kommer främst får både pengar och prylar. Sveriges bidrag i år består av Robetsfors stolheter i Summonded Tide. Vi lyfter våra djävulshorn i luften och hejar på så mycket vi kan.

Men Summoned Tide är inte Sveriges enda bidrag till årets festival. Vårt fina land uppe i norra delen av Europa har alltid bidragit med ett större antal band för att göra bandlistan till W:O:A ännu bättre. Vad sägs om In Flames, Sabaton, Europe, At The Gates, Bloodbath, Dark Tranquillity, Opeth och Truckfighters för att bara nämna några av de svenska band som gör sig redo för att sätta sitt märke på de heliga tjurarna av Wacken? Inte illa alls, tycker vi på Rockbladet.

Rockbladet kommer att vara på plats för tredje året i rad. Fredrik Brolin och Fredrik Blid vässar pennorna för att i ord beskriva de upplevelser som festivalminglet ger dem och om en bild säger mer än tusen ord kommer de att få jobba på duktigt då Sofia Hellberg och Fredrick Drakenlind kommer att putsa linserna skinande rena och låta avryckarknapparna på kamerorna jobba i ljusets hastighet för att få med det bästa av det bästa från Tyskland. Ni som kommer att vara på plats och ser oss får gärna komma fram och hälsa eller skåla med ett Wackööön!

Vi gör oss redo för både 24-7 lackpannor pga enorm värme och gyttjebad metal-style om att vi skulle råka ta med oss den svenska sommaren ner till Tyskland. Säg inget till festivalbesökarna bara om det skulle bli så, då vrider de nacken av oss. Några saker är säkra; musiken kommer att vara hög, klädseln kommer att vara svart, vrålen kommer att vara höga, ölen kommer att smaka gott och Rockbladet kommer att äta minst en 1-meters grillspett i Wackinger Village redan första dagen.

Ni, som detta år dessvärre inte kan vara med på festivalen kan följa oss på här:

www.rockbladet.se

Facebook

Instagram  med hashtag är #rbwoa15

Som uppvärmning kan ni såklart läsa om hur det har sett ut tidigare år!

Wacken Open Air 2013
Wacken Open Air 2014

Trailer för årets festival

För hela konserter under festivalen kan ni koppla upp er på Wackens YouTube kanal WackenTV.

WackenTV

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Event: Wacken Open Air 2015
Datum: 30/7 – 1/8 2015

 

Relaterade artiklar