Wacken del 1 – rapport från en katastrofzon

Den första dagen på Wacken kom att handla väldigt mycket om vädret. Efter några dygn av oavbrutet regnande så var området mer katastrofzon än rockfestival.

Från det att Rockbladet lämnar Stockholm tidigt på onsdag morgon tills att vi rullar in utanför området sent på kvällen så har det varit en mer eller mindre jämna vätskefloder från himlen. Aviseringarna i Wackenappen lyder "Please do not come today!" och vi börjar ana oråd. Väl framme får vi reda på att de har slutat släppa in folk på området och vi får ställer bilen på en parkering i närheten. På morgonen hörs uppgifter om att det regnat 30 liter per kvadratmeter och då har det inte regnat klart på långa vägar.

En i Rockbladets team har vaknat på en flytande luftmadrass i ett nerdränkt tält under Roskildefestivalen 1997 där också skorna begravdes i den danska leran med barfotaklafsande resten av dagen som följd. Vi har iklädda svarta sopsäckar sett Bruce Springsteen misslyckas stoppa skyfallet med Who'll Stop The RainStockhoms Stadion 2009. Flera av oss deltog i eländet på Sonisphere, Stora Skuggan 2010 där lämmeltåg av genomsura människor lämnade festivalen redan mitt på dagen. Men dessa händelser är lätta stackmoln i jämförelse med Wackens hänsynslösa regnskurar och hav av lervälling som äter skor till frukost, lunch och middag. På sina ställen är det lömska E4-hål som likt kvicksand slukar upp benen ner till knäna. Festivalstämningen uteblir och vi möts av många apatiska ansikten som halkar runt i geggamojjan. Det handlar om överlevnad och att bara ta sig igenom dagen. Flera mångåriga Wackenbesökare vi pratar med säger att detta är "worst ever!"

Spelades det någon musik då? Jodå, Rockbladet såg delar av U.D.O:s spelning tillsammans med en militärorkester. Det var mer en kul grej än en vass rockkonsert. Herr Dirkschneider himself avslöjar senare på presskonferensen att han och bandet kommer göra en världsturné med enbart Acceptlåtar. Efter det kommer de endast spela sitt egna material. Sannolikt kommer de till Sverige och detta ser vi fram emot!

Rob Zombie är alltid underhållande att se live men spelningen kommer inte alls upp i samma klass som på Rock am Ring förra året trots att han sliter hund nere vid kravallstaketet. Att vi står och parerar i lergroparna några hundra meter från scenen gör givetvis sitt till i den bedömningen. Kommer alltid att tänka på gamla Wizardsångaren Roy Wood när jag ser Rob Zombie. Good or anus?

Betydligt bättre konsertupplevelser blir det i tältet där W.E.T. Stage (som motsägelsefullt är den torraste spelplatsen) och Headbangers Stage samsas. Norsk-amerikanska Combichrist dundrar på med sin förhårdade Rammsteinmetal och får publiken att för en stund glömma misären utanför. Imponerande tryck!

På scenen bredvid tar Quireboys' booz 'n' roll vid. Rumlarna var riktigt bra på Ramblin' Man Fair för några dagar sedan men här är tyvärr ljudet apa och Spikes sång hör vi inte en ord av. Synd på så rara ärtor.

Den stora överraskningen kommer i form av The Answer från Belfast som kliver på W.E.T. Stage direkt efter Quireboys. Deras vitala bluesrock rimmar väl med att stå med leriga kängor och digga loss. Sångaren Comrac Neesons uppmaning "Smoke 'em if you got 'em!" känns bokstavlig och då tänker jag inte på Marlboro Light.

Rockbladet rundar av för kvällen och avbokar nästa veckas benpass på gymmet.  Trampa lera i timtal är betydligt jobbigare än att köra både vadpress och bencurl. Att vi hamnade på en asfalterad parkering en bra bit från både festivalområde och camping visade sig vara en vinstlott och vi har absolut inga planer på att flytta den till sörjan på VIP-campingen. Vi somnar med drömmar om sol och fast mark under fötterna resten av festivalen.

Text: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se) och Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Foto: Fredrick Drakenlind (fredrick.drakenlind@gmail.com) och Sofia Hellberg (sofia.hellberg@rockbladet.se)

SE HELA BILDSERIEN FRÅN WACKEN OPEN AIR DAG 1

 

Relaterade artiklar