Även Eldkvarn har sina fläckar

Förra sommaren såg jag en magisk spelning på Mosebacketerrassen med den här 44-åriga ensemblen (läs mer här!). I år valde jag den första av två Katalinspelningar i Uppsala för den årliga dosen Eldkvarn men där uteblev tyvärr den där riktiga magin. 

Annons 

 

Det finns inget band jag sett live så många gånger som Den Sorgliga Orkestern. Några av dem tillhör mina starkaste konsertminnen som 40-årsjubileumsspelningen på Cirkus, en kyrkspelning i Landskrona och några omtumlande rumlarhelger på Hotell NouveauHelsingborg där vi bland annat serverades hela Kungarna Från Broadway-albumet. Med dessa episka souvenirer i musikhjärnan så blir man lätt kräsen då man vet på vilken ruskigt hög nivå som Norrköpings Stolthet kan prestera.  

Trots att några av de populäraste låtarna ligger tidigt i setlisten (Fulla För Kärlekens Skull, Somliga Går Med Trasiga Skor och Pojkar Pojkar Pojkar) så känns det lite trött och slentrian där varken band eller publik tänder till. Plura har förvisso gjort sin disträa sömngångarstil till en konstart men inlevelsen brukar alltid finnas där ändå, nu känns det lite som en måndagmorgon på jobbet. Jag Tänkte Jämt på Dig, Always On My Mind-tolkningen som Plura gjorde tillsammans med Mikael Wiehe och Ebba Forsberg under American Songbook-turnén tidigare i år, är snygg men det är först under Kungsholmskopplet som det händer grejer. I detta Carlas paradnummer gnistrar det till både på och framför scenen och jag påminns om varför jag är så stolt över att komma från samma Peking som bröderna Jonsson och Basism-Tony. Sandalprydde herr Thorén har för övrigt en minst sagt påstruken fanbase bland publiken ikväll. Det är kul i kanske två sekunder men blir sedan ett störande inslag konserten igenom. 

Jonsson den äldres kåserande mellan låtarna är alltid roande och inför Största Skvallret I Stan får vi en anekdot om hur hans ex-ex-ex-ex-ex-ex (Kajsa Grytt förmodar jag) kallade honom både horbock och ärkeknöl och därmed fick låten i fråga skriven om sig. Trots vetskapen om att den handlade om henne var det hennes favoritlåt på Broadway-plattan…

Adrian Modiggård pumpar in ungdomlig energi i Jag Har Gjort Det Igen där upphovsmannen själv dissar en del textrader i låtpresentationen. Jag gillar att gamla låtar som denna och Ett Fall Av Kärlek blir som nya med Adrians spänstiga stämma. Carlas grimaserande i gitarrsolona är världsklass och får Janne Schaffer att verka stelopererad i jämförelse.

Den obligatoriska Så Mycket Bättre-berättelsen innan Kärlekens Tunga stryks med orden "…det där har ni hört tusen gånger nu så vi bara spelar låten..". Slutspurten blir kort och efter ungefär en timme och en kvart är det tack för kaffet. Det känns rumphugget och när jag efter konserten tittar på den tänkta setlisten ser jag att vi blivit snuvade på två höjdare i form av I Skydd Av Mörkret och Söders Kors. Riktigt synd. 

Kort speltid och trög startsträcka till trots så besitter det här rutinerade manskapet en så pass hög kvalité att det aldrig någonsin blir dåligt. Även en darling som Eldkvarn måste få ha sina fläckar. Men nu vill jag ha nytt material som blåser liv i låtlistan (senaste plattan De Berömdas Aveny kom 2011) så jag hoppas innerligt att Plura tar sig tid för lite låtskrivande bland alla TV-framträdanden.   

EVENT: Eldkvarn
ARENA: Katalin, Uppsala
DATUM: 2015-08-27
BÄST: Carla-pärlorna Kungsholmskopplet och Runt Solen sitter bäst ikväll.
SÄMST: Att I Skydd Av Mörkret och Söders Kors ströks från setlisten.
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
BETYG
RB-Betyg-6_10

SE HELA BILDSERIEN

BANDFAKTA – ELDKVARN

MEDLEMMAR
Per ”Plura” Jonsson – sång och gitarr
Carl Stefan ”Carla” Jonsson – gitarr och sång
Tony Thorén – bas
Werner Modiggård – trummor
Claes von Heijne – klaviatur
Marcus Olsson – blås och klaviatur
Adrian Modiggård – sång och percussion

|FACEBOOK| |HEMSIDA|

DISKOGRAFI
1974 – Elisabet (utgivet under gruppnamnet Piska mig hårt)
1976 – En lång het weekend
1978 – Pantad och såld
1979 – Pojkar, pojkar, pojkar
1980 – Musik för miljonärer
1981 – Genom ljuva livet
1983 – Tuff lust
1984 – Barbariets eleganter
1984 – Ny klubb
1986 – Utanför lagen
1987 – Himmelska dagar
1988 – Kungarna från Broadway
1988 – Vägen från Peking (samling)
1989 – Cirkus Broadway (live)
1989 – Karusellkvällar
1991 – Legender ur den svarta hatten
1993 – Pluralism
1994 – Sånger från Nedergården
1994 – Tempel av alkohol (live)
1997 – Det gamla landet (samling)
1997 – Lyckliga tider
1999 – Limbo
2000 – Eldkvarns bästa, dom lyckliga, lyckliga…olyckliga åren (samling)
2000 – Kärlekens törst (live)
2001 – Död stjärna
2002 – Brott lönar sig alltid
2005 – Atlantis
2006 – Kärlekens låga (live)
2007 – Svart blogg
2007 – Svart gig (live)
2008 – Hunger Hotell
2010 – Kärlekens väg (live)
2011 – Stans bästa band, 1971–2011 – de första 40 åren (samling)
2011 – De berömdas aveny

Relaterade artiklar