Backyard Babies – Four By Four – bästa albumet hittills?

Backyard Babies sjunde platta Four by Four är både ett mycket välkommet och starkt efterlängtat album. Det kändes aldrig självklart att bandet skulle komma tillbaka och frågan var hur en ny skiva skulle låta. De har genom åren varierat sig kraftigt mellan olika genres. Så när första singeln Thirteen Or Nothing släpptes tidigare i år kände jag att det här kunde bli hur bra som helst.

backyard-babies-2015-Ville-Akseli-Juurikkala

Idag den 28 augusti släpps Backyard Babies nya skiva Four By Four, en skiva som andas ett modernt låtande sleazeband. Det är en välproducerad rock-platta med influenser ifrån allt mellan blues, sleaze, punk, pop och rock. Det är som Nicke och Dregen har polerat sina låtskrivarstenar riktigt väl under det drygt 5 år långa uppehållet. De har arrangerat skivan på ett sätt de inte tidigare lyckats med.

Första singeln Thirteen or nothing har ett skönt sväng i versen för att gå över i rak distinkt refräng med mycket energi, man får känslan av det är ett statement, ”nu är vi fanimej tillbaka och vi älskar’t”.

Andra låtar med hög energi, där du kommer känna igen ditt Backyard Babies, är I’m On My Way To Save Your Rock N’ Roll, White light district och Piracy. Det är rak punkrock som man bara blir glad av.

Skivan totalt sett är en välproducerad och har ett modernt sound över sig. Låtar som Never finishing anythi, Mirrors (Shall be broken) och Wasted years känns väldigt influerade av de amerikanska pop-punk-banden som är populära just nu och är välarrangerade för att spelas på arenor med mycket allsång i refrängerna.

Jag är djupt imponerad över innehållet på skivan och av det jag sett dem live hittills i sommar så känns det riktigt energirikt med mycket glädje. En välbehövlig vila från varandra har helt enkelt gjort underverk för Backyard Babies.

backyard-babies-four-by-four-cover

SKRIBENT Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
ALBUM: Four by Four / Backyard Babies
RELEASEDATUM: 2015-08-28
SKIVBOLAG: Gain / Sony Music
BÄSTA LÅT: White Light District
BETYG:
RB-Betyg-8_10

Relaterade artiklar