Bästa rockkonserterna genom tiderna

Rockbladets chefredaktör har pratat med en gammal rockräv vid namn Lasse Pedersen, ur diskussionen tog Lasse fram alla hans önskvärda konsertupplevelser genom de senaste 50 åren – de konserter han i hans djupaste drömmar önskar att han kunnat se. Nu har han skrivit en sammanställning av hans drömkonserter från de senaste femtio åren, fram till sommaren 2015. Läs, dröm er dit, och bli kanske inspirerad att boka en egen konsertresa i augusti…

Bob Dylan, New Port Folk Festival, 1965
Bob Dylan var ett naturligt val för den årliga Newport Folk-festivalen på Rhode Island. Han hade spelat akustiska set 1963 och ’64 och publiken tyckte om vad de hörde. Men när han återvände i juli 1965 bestämde han sig för att experimentera lite. Efter ett traditionellt akustiskt set första dagen, gick Dylan under dag två upp på scenen tillsammans med fem andra muskier, som kopplade in sina instrument och började framföra sensationella elektroniska versioner av Dylans låtar. Publiken uppskattade inte Dylans frimodighet, och buade ut både honom och bandet. Sedan dess har händelsen blivit legendarisk, och Dylan utpekad som före sin tid. Han återvände inte till festivalen på 37 år.

Jimi Hendrix, Monterey Pop Festival, 1967
Hendrix och hans band – The Jimi Hendrix Experience – triggade en riktigt uppsluppen stämning när de klev upp på scen på slutet av tre-dagars-festivalen i Kalifornien. Deras debutalbum, Are You Experienced, hade nyligen släppts, och konserten inledde en ny våg av rockmusik under vad som kom att kallas the Summer of Love. Hendrix avslutade sitt set med en cover på the Troggs “Wild Thing” – med den extravaganta gitarrakrobatiken som gjort honom känd. Men det var hans avslutande uppvisning – när han juckade mot sitt instrument, satte eld på det, och slog sönder det på scen – som gav honom stjärnstatus.

Woodstock, 1969
Den kända festivalen inkluderade för många historiska framträdanden för att Rockbladet ska kunna välja ett enda. Faktum är att det var sammansättningen som gjorde den fyra dagar långa festivalen en av de mest episka konserterna någonsin. Santana var där, och the Who, Jimi Hendrix, samt Crosby, Stills & Nash. Och alla spelade några av sina bästa sets någonsin under vad som kom att bli känt som världens största hippiefest.

Bruce Springsteen, The Roxy, 1978
Bruce Springsteen var påväg att bli en stjärna när han spelade på Roxyteatern i Hollywood i juli 1978. Spelningen var en del av Springsteens “Darkness on the Edge of Town”-turné. Det var kring den här tiden som hans konserter började ses som legendariska, och Springsteen och hans E Street Band framförde episka shower, tre timmar varje kväll. Spelningen på the Roxy var hans mest kända och hyllade. Springsteen började kvällen med ett cover på Buddy Hollys “Rave On”, och avslutade, mer än tre timmar senare, med “Twist and Shout”. Under foreställningen levererade han berättelser, låtar, och bevis på att rock ‘n’ roll kan vara en religiös upplevelse i händerna på värdiga artister…

The Freddie Mercury Tribute Concert, Wembley Stadium, 1992
När Freddie Mercury i bandet Queen avled i AIDS 1991, bestämde sig de övriga bandmedlemmarna för att ordna en tribute-konsert. Fem månader senare gick de upp på scen på Wembley Stadium i London för att samla in pengar till AIDS-forskning. Med Queensmedlemmarna uppträdde generationer av vänner och fans: Guns N’ Roses, Metallica, Def Leppard och U2. Vissa valde att spela egna låtar, och vissa framförde covers på Queenlåtar tillsammans med gruppens resterande medlemmar.

2015: AC/DC Rock or Bust Tour
AC/DC kommer, som utlovat, att bege sig till USA under augusti/september med sin “Rock or Bust”-turné. Trots att bandet genomgått en del forändringar hittills under turnén har fans som sett deras tidigare spelningar under året varit imponerade. AC/DC verkar vara tillbaka, till 100%. I repertoaren ingår publikfavoriter som “You Shook Me All Night Long” och “Highway to Hell”, och bandet levererar en perfekt mix av nytt och gammalt material. Deras senaste album, “Rock or Bust”, har fått genomgående positiv kritik, och beskrivits som en framgångsrik, modern tolkning av rockantiken. Vi tror att det här kommer bli årets turné!

Om du känner dig lika taggad på en konsert- eller festivalresa som oss på redaktionen finns det mycket att välja på under 2015. Tyvärr hålls många av de bästa konserterna, som AC/DCs “Rock or Bust”-turné, i USA, och flygbiljetten kan bli dyr. Kolla det där sparkontot, krossa spargrisen, spela på lotto, eller sälja mormors gamla päls – inget är för heligt om du inte vill missa nästa konsert som kommer gå till historien!

 

SKRIBENT: Jonas Lööw & Lasse Pedersen (jonas.loow@rockbladet.se)

Relaterade artiklar