Evil Invaders och Unleash The Archers attackerade Tokyo

När det kultförklarade japanska skiv- och managementbolaget Spiritual Beast bjöd upp till hårdrocksdans på en söndag på klubben Koenji High i Tokyo fanns Rockbladets Stefan Nilsson på plats för att uppleva kvällens utropstecken, kanadensiska Unleash The Archers, men även belgiska speed metal-galningarna Evil Invaders och japanska thrashungdomarna Hell Freezes Over. En mycket bra söndagkväll i hårdrockens tecken blev det.

Annons 

 

hell1

Hell Freezes Over

Kvällen inleddes av förbandet Hell Freezes Over, ett lokalt thrash metalband från Tokyo. Bandet startades 2013 och är, trots att alla bandmedlemmarna är födda på 90-talet, fokuserat på gammal hederlig amerikansk thrash metal från 80-talet. Bandet låter inte bara som den tidens thrashpionjärer, de ser ut som de låter: en blandning av hur Kirk Hammett, Cliff Burton och Chuck Billy såg ut på den tiden. Denna kväll bjuder de på ett knippe egna thrashlåtar men hinner även med en cover av Exodus “Bonded by Blood” som smälter in bra bland de egna kompositionerna. Hell Freezes Over gör vad de ska och värmer upp publiken bra.

unleash2

Unleash The Archers

Kandensiska hårdrockarna Unleash The Archers kliver sedan upp på scenen och blir genast ett av mina nya favoritband. Här snackar vi om riktigt bra heavy metal som lever någonstans i gränslandet mellan power metal och NWOBHM. De kastar in en del growling också och lite gammeltysk hårdrock. Det hela funkar utmärkt. Det blir svårt att undvika att nämna Doro Pesch och Warlock som en jämförelse, men detta är annorlunda och bättre. Unleash The Archers sångerska Brittney Slayes är en mycket bättre sångerska än Doro. Musikaliskt, textmässigt och visuellt finns det en hel del ekon av Manowar här och det är absolut inget dåligt. Unleash The Archers är ett bra, tajt band men det är sångerskan Brittney Slayes som står ut och gör detta speciellt. Hon har en hårdrocksgudinnas röst och en scennärvaro som matchar. Någon kallade henne en kvinnlig Bruce Dickinson och det stämmer nog bra. Hon är extraordinär, en bra bit över vad man normalt hittar i ett hårdrocksband. Hennes kraftfulla röst har ett speciellt läte som får bandets bra låtar att bli riktigt jävla bra. Brittney kan sjunga hårdrock som få andra och för hårdrockens framtids skull hoppas jag att hon fortsätter att göra det. Efter att ha gett ut ett par plattor själva så signade bandet nyligen med Napalm Records och släppte tidigare i år albumet “Time Stands Still”. Det är en passande titel då det är just tidlös hårdock detta handlar om. Om Unleash The Archers fortsätter framåt på den väg de nu vandrar kommer de att kliva upp ett par divisioner och spela för större folkmängder runt om i världen. Denna kväll levererar bandet ett set av energifylld hårdrock. De startar med gitarrduellerande “Frozen Steel”, som följs av “Hail of the Tide” och fortsätter att leverera tills de avslutar mycket starkt med “Tonight We Ride” och “General of the Dark Army”. Denna kanadensiska orkester från Vancouver bör fler folk upptäcka. Världen behöver bra tidlös hårdrock.

evil5

Evil Invaders

Kvällens headliners är belgiska speed metal-galningarna Evil Invaders. Bandet kliver upp på scen och river av rökaren “Fast, Loud ‘n’ Rude” och sedan rullar det på showen igenom utan att sakta ned. Det handlar om ultrasnabb och teknisk speed metal. Emellanåt går det så snabbt att jag tror att t.o.m. Yngwie Malmsteen skulle kliva sig i huvudet och fundera på hur bandet åstadkommer detta ifall han varit på plats. Det luktar en del Overkill om detta utan att det låter gammalt. Bandets sound är ju djupt förankrat i 80-talets speed metal, men de lyckas ändå med att låta fräscha, moderna och relevanta. Sångarens sanslösa och intensiva sångstil funkar bra ihop med musiken. Förutom sina egna låtar (som t.ex. de fantastiska “Pulses of Pleasure” och “Stairway to Insanity”) får vi två covers, “Fabulous Disaster (Exodus) och “Violence and Force” (Exciter). Evil Invaders är en ren hyllning till snabb och bra speed metal. De försöker inte att uppfinna något nytt här. De vill bara ge bra, och mycket snabb, heavy metal till sina fans. Det funkar mycket bra.

evil4

Text och foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

Datum: 2015-08-23

Plats: Koenji High, Tokyo, Japan

Artister: Evil Invaders, Unleash The Archers, Hell Freezes Over

www.evilinvaders.be / www.unleashthearchers.com / www.hfo-web.tumblr.com

Relaterade artiklar