Hadirajafestivalen – En artist, en öl och en idé

Den 15 augusti hölls första upplagan av Hadirajafestivalen, Rockbladet.se skickade ut Jessica Alsterblad för att se vad Erik Grönwall hittat på för ny kul festival.

Jag hade fått order om att åka till Knivsta och täcka Hadirajafestivalen och min första tanke var då, finns det en festival i Knivsta? Jag som ändå bor i Uppsala borde ju känna till att det skulle vara premiär för Knivstas egna festival, men icke. Och om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte hur många gånger jag faktiskt uttalat Hadiraja fel, men nu så sitter det! Och vem är det då som ligger bakom detta koncept och vart kommer namnet ifrån? Det är Knivstas egna Erik Grönwall (sångare och frontman i heavy metalbandet H.E.A.T, även vinnaren av idol 2009) som sedan tidigare skapat en öl vid just namnet Hadiraja här i Knivsta. Han och hans artistbokare Chris LeMon kom sedan på idén om att skapa en egen liten festival i just Knivsta då  “De tillsammans hade ölen, kontakterna, musiken och erfarenheten att göra detta till en rejäl folkfest. Det självklara valet var att placera festivalen i Knivsta då det är Erik och Simons hemstad och de tycker själva att ett sådant event saknades när de växte upp.” (direkt citat från www.hadiraja.com

150815-Hadiraja2015-JA-Bild-1002

Och visst var det som en enda stor folkfest, det fanns artister som passande folk i alla möjliga åldrar under hela dagens lopp. Jag siktade dock bara in mig på 3 stycken akter och den första var vinnaren av idols upplaga 2010 Jay Smith. Han bjöd på en lugn men kraftfull akustisk spelning i eftermiddagssolen. Däremot bjöd han även på sin nya singel Neverneverland som det var lite mer drag i, samt hade ett nytt sound som påminde lite om country. 

Därefter var det Sir Regs tur att inta scenen och detta band fick genast med sig publiken så fort dom började spela sitt celtic-punk-rock sound. För att ge en bättre förklaring så skulle man väl kunna säga stämningen var som att vara inne på en irländsk pub och jag skulle kunna tänka mig att en av deras låtar skulle passa in på soundtracket till The Hobbit. Med andra ord var det en annorlunda spelning men med mycket energi och ett skönt gung. 

150815-Hadiraja2015-JA-Bild-1004

Sedan var det dags för det svenska tjej-metal-bandet Crucified Barbara att rocka loss på scenen och dom slösade inte en minut utan körde igång på en gång. Det häftiga med just denna spelning var att deras fans från olika delar av världen hade för första gången samlats tillsammans på en och samma spelning. Detta gjorde väl kanske att tjejerna tog i lite extra mycket och det blev ett härligt avslut på kvällen  för min del. Tyvärr hade jag inte möjlighet att stanna kvar till huvudnumret som var Erik Grönwall själv, men jag hoppas på att få träffa honom inom kort för att få lite mer detaljer om festivalen och hur han tycker att det har gått.

150815-Hadiraja2015-JA-Bild-1007

Kort sagt så var det en mysig tillställning för hela familjen och det var riktigt roligt att det händer något sådant även i lilla Knivsta och jag hoppas att detta nu blir en ny tradition. 

BILDER

 

SKRIBENT & FOTO: Jessica Alsterblad (jessica.alsterblad@rockbladet.se)
EVENT: Hadirajafestivalen 2015
PLATS: Ängbyparken, Knivsta
DATUM: 2015-08-15

Relaterade artiklar