Sommarrock Svedala – unik festival och succén fortsätter

Det är varmt och soligt i luften och större delen av publiken är redan på plats under tidiga eftermiddagen för att njuta av vädret och bra musik. Festivalen är familjevänlig och mysig utan att förlora den där speciella festivalkänslan. Det är gräs och grönområden och man kan sätta sig lite varstans och vila benen en stund. När man pratar med besökarna är det gemensamma orden gemytligt eller mysigt. Sen är det en grymt välarrangerad festival som har en stor mängd festivalår och organisationsrutin innanför bältet. Det är det som gör Sommarrock till den unika festival det faktiskt är och jag gillar den skarpt.

Den numera omåttligt populäre eurovisionmästaren Måns Zelmerlöw gjorde ett bejublat framträdande på stora scenen på eftermiddagen. Han har verkligen utvecklats till ett fullblodsproffs av rang. Kompbandet var grymt duktiga och kändes rutinerat proffsiga. Måns ger intrycket att han är överväldigad av den omättliga uppmärksamheten han numera vunnit. Han har mest ett leende på läpparna hela tiden och bockar och bugar artigt till applåderna. I slutet levererar han och bandet "Cara Mia" och eurovisionvinnarlåten "Heroes". Det är verkligen den bästa låten som någonsin vunnit Eurovisionslagerfestivalen.

Sen var det dags för kultbandet Sator att leverera sina punkrockhits. De var ett av Sveriges största rockband runt -92 och sålde guld med kioskvältarplattan Headquake. De går ut med stor rutin och visar var rockpunkskåpet ska stå. Frontfigurerna Chips K och Kent Norberg bjuder alltid publiken på underhållande mellansnack och leverera låtarna med närvaro och utstrålning. Jag gillar verkligen trummisen Micke Solens galna trumspel och han ser mest ut som han sätter hastighetsrekord hela tiden. Sen har vi ju unikumet till basist Heikki. Den spexgalne showmannen bjuder på sig själv hela tiden. Tillsammans med den tamburinespelande keyboardisten Hasse Gäfvert bildar de ett av Sveriges bästa livepunkrocknrollband. De gamla hitsen känns igen av publiken och Sator levererade stor underhållning och glada leenden idag.

Kvällens huvudband och dragplåster var Timbuktu och Damn. Mycket ungdomar hade strömmat till och Timbuktu är mäkta populära här i Svedala. De gick ut och levererade hip hop, ska och dansvänlig funk så det stod härliga till. Texterna är politiska, känns engagerande och aktuella. De handlar bl.a. om rättvisa, jämlikhet och fred.

Det var omöjligt att stå stilla. Publiken dansade, bandet dansade, personalen dansade, vakterna dansade, ljudteknikern dansade, roddarna dansade och förmodligen dansade poliserna på plats också. När Timbuktu och Damn körde sina funklåtar så var de verkligen Sveriges bästa liveband. Problemet var att det stundtals blev lite för mycket hip hop och detta är en musikstil som för mig är ganska tillintetsägande. Men de var ändå festivalens med råge bästa band. Sommarrock i Svedala 2015 har än en gång gjort succé. Ses nästa år Svedala.

SommarRock Svedala – Dag 3

 

SKRIBENT: Tobbe Skogh (tobbe.skogh@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Anna Skogh (anna.skogh@rockbladet.se)
EVENT: SommarRock Svedala 2015
DATUM: 2015-07-11

Relaterade artiklar