Amaranthe – “Är du ledig för länge så springer något annat band förbi dig och tar din plats”

När svenska Amaranthe nyligen turnérade i Japan för femte gången på fyra år så passade Rockbladets Stefan Nilsson på att ta sig en pratstund i Tokyo med Elize Ryd och Jake E, två av bandets tre vokalister.

 

Jag har följt Amaranthe på nära håll sedan jag var med på deras första gig i Japan, på den legendariska källarklubben Astro Hall i Tokyos hippa Harajuku-distrikt sommaren 2011. Bandets mix av heavy metal med popmelodier, fräcka gitarriff, dunka-dunka-trummor, svepande keyboardmattor och inte mindre än tre olika sångare med tre olika stilar är…massively addictive.

Japan har hängt med på Amaranthe-resan från början. Redan några månader efter att debutplattan släpptes var de på plats i Japan. Japansk media och fansen gillade vad de såg och hörde. Det var här i Japan som Amaranthes internationella karriär tog fart. De två spelningarna på den stora hårdrocksfestivalen Loud Park (2011 och 2014) hjälpte att sälja både skivor och konsertbiljetter. “Japan har alltid varit väldigt viktigt för oss, framför allt i början av karriären” säger Jake E. “Hade det inte varit för Japan så hade nog skivbolaget tappat intresse över lag, men här sålde vi väldigt mycket skivor. Nu har det ju vänt så att nu är Japan en del utav det bara. Nu säljer vi mest skivor i USA istället. Men det där går ju lite i vågor så att alla marknader är ju viktiga men Japan som helhet var ju framför allt otroligt viktigt i början av vår karriär. Nu är det ju bara roligt att komma hit. Skivbolag, fans och allting är helt grymt. Det är så uppstyrt här. Man brukar ju prata om tysk precision. Men den har ju ingenting… Den skulle få stryk vilken dag som helst.”

Amaranthe är ett hårt arbetande band som också är ett bra liveband som fortsätter att vinna nya fans med varje spelning de gör. Och spelar live gör de, hela tiden. Bandet har i stort sett turnérat oavbrutet i över fyra år nu. “Har man valt att bli artist så vill man ju stå på scen och man vill utvecklas och man vill ha en publik. Då måste man ju vara där” konstaterar Elize Ryd. “Sen så är det ju ett måste också för att vi ska få fortsätta. I och för sig så vet jag inte vad som skulle kunna hända om man tog en paus för vi har aldrig provat. Haha! Nångång kanske man får vila lite.” Jake fortsätter: “Det blir ju svårare och svårare också att turnéra hela tiden. Hela bandet skaffar familjer eller flickvänner eller flyttar eller va fan som helst. Det blir svårare att motivera alla att man ska göra det hela tiden. Men som Elize säger, speciellt i den här branschen, så måste man ju fortsätta hela tiden. Är du ledig för länge så springer något annat band förbi dig och tar din plats. Det är ju så det är. Det är fruktansvärt stor konkurrens. Målet är alltid att bli ett större band, att kunna spela för mer folk och ha en större show. För att komma dit måste man ju gå igenom de där hundåren.”

Amaranthe

Bandet har etablerat sitt Amaranthe-sound men fortsätter ständigt att utvecklas vilket man tydligt kan höra på de tre skivor de hittills släppt. Hur kommer Amaranthe då låta på nästa skiva? “Det vet ju man inte förrän man sitter ned och börjar skriva egentligen” säger Jake. “Vi har ju inte börjat skriva på nästa platta än riktigt men vi har ju våran formel liksom hur Amaranthe låter. Vi har ju våran grej. Men för oss är det ofantligt stor skillnad på alla tre skivorna. Det är väl en naturlig utveckling. Jag menar, även om du hör direkt att det är en Iron Maiden-platta du lyssnar på så hör du ju att det har hänt nånting sedan skivan innan.” Elize fortsätter: “Vi vill att det går i samma utveckling som det gjorde från andra till tredje. Vi kommer att sträva efter att utveckla soundet.” “Det blir ju en naturlig utveckling i det hela. Men jag tror inte att det kommer nångång bli så att helt plötsligt gör vi tiominuterslåtar” skrattar Jake. “Vi vill bli ännu mer poppigare, ännu mer hårdare, mer av allt!” säger Elize med ett brett leende.

Alla Amaranthes skivor har producerats av danske Jacob Hansen. Hansen har bl.a.jobbat med Volbeat, Pretty Maids och U.D.O. och har även tidigare jobbat bra ihop med flera av Amaranthes medlemmar. Därför var det enkelt för bandet att välja honom som producent. “Han verkligen förstod oss och vad vi ville liksom. Han är så fruktansvärt snabb när han jobbar. Jag vet inte om man skulle våga chansa på någon annan. Han har lärt känna mig som sångerska, min röst. Nu på tredje plattan gick sånginspelningen mycket snabbare. Vi får mycket egen tid och mycket kaffepauser” skrattar Elize. Jake fortsätter: “Han är grym. Han förstår oss. Han förstår vad det är vi vill göra. Det går väldigt fort när han börjar sätta upp ett ljud därför att vi har förklarat vilket håll vi vill åt. Ibland vill man ju testa nån annan. Man vill ringa Rick Rubin och säga ‘Kan du spela in oss?’ men det är inte säkert att det skulle bli bättre med någon som är kändare eller som jobbat med större band.”

Det är Elize och Jake, tillsammans med Olof Mörck, som huvudsakligen skriver gruppens låtar. Med bandet ständigt ute på turné, när hinner de skriva låtar? “Vi gör ju väldigt mycket saker hemma. Spelar in idéer på datorn eller telefonen” säger Jake. “Förra plattan jobbade vi mycket med…dels att vi träffades, satt ned och la våra idéer tillsammans. Turnén innan vi skulle åka in i studion hade vi studioutrustningen på turnén. Så då skrev vi faktiskt musik under turnén också. Det är alltid olika hur det går till.”

Med tre sångare och tre sångstilar, hur påverkar det den kreativa processen? “Vi har ju no limits” säger Elize som förklarar att bandet inte behöver förenkla sångpartier för att passa en sångare eftersom de har tre sångare som kan göra allt. “Vi kan vara hur tokiga som helst. Det är nog också det vi vet om och därför öppnar vi upp våra sinnen ännu mer.”

Am1

Trots att bandet är relativt nytt har Amaranthe byggt upp en hyfsat stor låtskatt på bara några år. Med så många bra låtar kan det bli svårt att välja vad man ska spela på sina konserter. “Vi är jävligt lata. Vi spelar ju hela tiden så vi hinner ju aldrig någonsin repa någonting” förklarar Jake. “Det finns aldrig någon tid att repa in dom. Det finns många, många låtar som jag skulle vilja spela live men som vi aldrig någonsin har spelat.”

Amaranthe är ett väl sammansvetsat gäng men de har av olika anledningar under flera turnéer varit tvugna att plocka in tillfälliga ersättare för vissa medlemmar. Nu senast var det Henrik Englund Wilhelmsson som missade USA-turnén för att han skulle bli pappa och Olle Ekman (från Deals Death) fick hoppa in istället. “Individerna är aldrig större än vad bandet är och därför ser vi till att bandet alltid rullar oavsett om nån bryter benet, då är det nån annan som spelar istället för att maskineriet ska fortsätta” deklarerar Jake. Elize fortsätter: “Så snart kommer ingen av oss att vara med så att alla vet! Vi kommer att ligga hemma. Skämt åsido, jag skulle inte vilja vara ledig från det här bandet. Jag vill gärna inte se någon annan stå och sjunga låtar som betyder någonting för mig. Jag vill göra det själv. Men skulle jag bli mamma någongång i framtiden, om jag inte jobbar ihjäl mig och blir steril, så då måste jag ju vara borta och då vill ju så klart resten av bandet turnéra.”

Redan med första singeln “Hunger” kom den första underhållande musikvideon från Amaranthe. Bandets musikvideor är ofta humor- och actionfyllda saker där det springs, sprängs, pangas och hålls på. “Vi har alltid velat göra videosarna som minifilmer. Som trailers till en actionfilm” säger Jake. Elize fyller i: “Det speglar våra pernsonligheter ganska mycket. Vi är ganska lekfulla och tycker om att spela teater, och vara action, fajtas mot det onda…. Hehe!!! Det är sådana vi är.”

Amaranthe4

Amaranthe levererar inte bara bra plattor och roliga videor, de är ett jäkla bra liveband också. Men en live-platta eller live-DVD saknas än så långe. “Det saknar vi också” säger Elize. “Det kommer att komma i framtiden” lovar Jake. “Vi har snackat om att göra någonting som kommer med som en bonus-variant till en platta i framtiden. Om det blir nästa skiva vet vi inte men planerna finns där i alla fall.”

Efter Japan och fler spelningar i Europa har Amaranthe nu faktiskt en kort ledighet innan de drar igång igen. “Det blir faktiskt en USA-turné till i oktober-november” säger Jake. “Sen pratar vi om att vi ska börja skriva efter det. Skriva ny musik” säger Elize.

Am4

 

TEXT & FOTO: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

INTERVJU: Elize Ryd och Jake E från Amaranthe

AKTUELLA MED: Evigt turnérande.

 

BANDFAKTA – AMARANTHE

Jake E – sång
Elize Ryd – sång
Henrik Englund Wilhelmsson – sång
Olof Mörck – gitarr
Johan Andreassen – bas
Morten Løwe Sørensen – trummor

ALBUM
Amaranthe (2011)
The Nexus (2013)
Massive Addictive (2014)

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Relaterade artiklar