Brännpunkt Gröna Lund: Från lekis till dekis och tillbaks.

Konsertsäsongen för nöjesparken GRÖNA LUND i Stockholm avslutas ikväll med Upplands Väsbys stoltheter i EUROPE. ROCKBLADET satte sig ner och pratade med Grönans programchef KENNY MATTSSON för att ta reda på hur parken återigen har stigit in som en stor aktör bland svenska konsertarrangörer.

Annons 

 

_DSC7758 kopiera

Gröna Lund har sommaren 2015 haft en fantastisk säsong med idel världsartister som Marilyn Manson, Billy Idol, Ulf Lundell, Robert Plant, Lenny Kravitz, Alice Cooper och många fler i programmet. För några hundralappar har vi kunnat se massor av bra musik i sommar. Ser man till exempel på Göteborgs stolthet Lisebergs program denna sommar för att jämföra en stor svensk nöjespark med en annan så känns det som att den svenska huvudstaden vinner matchen på knock-out redan i första ronden. Trots den vädermässigt riktigt kassa och vidriga sommaren i Sverige har konsertbesökare från hela landet vallfärdat till Grönan i stort sett varje vecka sedan starten i maj månad för att för en billig penning få se världsartister ur olika genrer uppträda till ljudet av förbifarande kvastar och vilda musar. Men så har det inte alltid varit.

Rockbladet ville ta reda på mer och letade upp Kenny Mattsson som är programchef för nöjesparken. Han är, för de som inte redan vet det, inte bara killen som brukar stå på scenen och presentera akterna på Gröna Lund utan även den person som också bokar in artisterna varje säsong. Jag tycker mig se en slående utseendemässig likhet mellan Kenny och Henrik Schyffert men det kanske bara är jag. – Den mesta tiden, börjar Kenny går åt till att boka upp artisterna och det är lite pyssel med det. Gröna Lund är ju en park för alla och vi försöker få in de flesta musikstilar så att alla har något att se fram mot.

En arena på dekis sätts på kartan igen.

Jag fick under min uppväxt höra och läsa om de artister som genom åren har gett klassiska konserter på Grönan. Tyvärr för min egen del var dessa konserter före min tid som konsertbesökare. Alltså, vi snackar till exempel Bob Marleys publikrekord (32 000) 1980, KISS i peak 1976 gör sitt första besök i den svenska huvudstaden under Destroyer turnén, gitarrguden Jimi Hendrix’ konsert 1970 mindre än tre veckor innan han hittades död efter en överdos eller glamrockarna Sweets konsert 1976 med ett bajsogram till restaurangchefen som pricken över i ’et i ett skandalomsusat besök i Stockholm. Som Leningrad Cowboys och många andra sjöng (dock ej på Gröna Lund); ”Those were the days my friend. We thought they’d never end!” När Kenny Mattsson några årtionden senare (2004) började på Gröna Lund var nöjesparken riktigt på dekis som konsertarrangör. De stora konserternas tid var förbi och hörde till det förflutna och parken fanns inte som arena på några rockers listor över besökta konserter när åren sammanfattades på nyårsafton. Det ville Kenny ändra på och som första åtgärd såg han till att det då sunkiga området för artisterna röjdes upp och snyggades till och det sattes upp tavlor på artister som tidigare har uppträtt på scenen. Gröna Lund är ju historisk, förklarar Kenny och artisterna ska känna en stolthet över att bli en del av den historien. Det var början till det vi upplever idag.

In Flames skapar andra tongångar hos ledningen

Det har dock inte varit någon spikrak 12-årig resa för Kenny utan han stötte på stor patrull när han ville ta in lite tyngre metal i programmet. Man ville i ledningen inte alls befatta sig med dessa akter och jag kan tänka mig att synen på hårdrockare kan ha varit lite skev. Hårdrockare snusar ju och säger fula ord och sådant där håller såklart inte åskådare i andra musikstilar på med. Men sedan hände något. – Det hela startade år 2008 med In Flames, minns Kenny och det visade sig ju då att det inte alls var något problem med att ta in den typen av akter och parken slog dessutom alla rekord i försäljning den dagen. Själv minns jag konserten med glädje trots att jag upplevde ljudet som dåligt. Kenny myser lite när han berättar om att tongångarna om hårdrocksakter på Grönan ändrades helt efter den konserten. Nu för tiden samlas fans redan tidigt under dagen för att inte riskera att grindarna stängs mitt framför näsan på dem på grund av att parken inte kan ta in fler fans. – Folk kommer till oss och dricker sin öl och äter sin matbit innan konserten istället för att göra det på stan säger en nöjd programchef. Alla kan ju inte simma in bakvägen till parken som någon gjorde för att komma in och se på Tenacious D 2013. – Vi har fått bra respons både från artister och andra arrangörer där de flesta tycker att det vi försöker göra är bra och att vi sätter upp Gröna Lund på kartan igen är roligt. Mycket har nog att göra med att vi är bra på att ta hand om artisterna samt att det genom Grönankortet alltid kommer mycket folk. Det började med att svenska artister började uppskatta vår scen men nu har ryktet även spridit sig till världsartisterna. Lenny Kravitz till exempel frågade speciellt efter Grönan för sin Sverigekonsert. Då blir man ju glad, säger en stolt Kenny.

Stökiga kvällar bromsade framfarten

Säsongen 2013 var bra medan 2014 var svalare om man ser till artistlistan och det var ett medvetet eller snarare nödvändigt drag av parken. Det var några konserter under 2013, bland annat när hip-hop gruppen Wu-Tang Clan spelade, som blev lite stökiga. Man förde en dialog med polisen om huruvida parken på ett säkert sätt kunde ta hand om sådana här arrangemang. På frågan om även hårdrockskonserterna upplevs som stökiga så menar Kenny att det är mycket lugnare och skötsammare när hårdrockarna kommer. Det skall såklart ses som en fjäder i hatten för oss som besöker hårdrockskonserter. Alla som lyssnar på hårdrock är inte mördarsatanister, Siewert Öholm! Det resulterade i alla fall i att Grönan blev lite försiktiga inför säsongen 2014. – Vi vågade inte utmana oss själva förklarar Kenny och det slog tillbaks direkt. Man måste vara på tårna hela tiden när man håller på med det här.

Grönan blir en solstråle på en sommarhimmel full av regnmoln

Säsongen 2015 har haft många artister som har dragit riktigt mycket publik. – Jag gick på rätt hårt inför den här säsongen om att vi var tvungna att satsa mer och det slog väl ut som tur är. Vi sålde fler Grönankort i år än under 2013 till exempel. Lenny Kravitz drog flest besökare (28 264). – Det är ju faktiskt ganska nära Bob Marleys rekord på 32 000 besökare konstaterar Kenny. Klassiska konserter gör en klassisk arena men inte enbart tack vare bra framträdanden vid just den konserten utan även tack vare oförutsedda händelser av olika slag. Lennys konsert i sommar blev en riktig snackis och Gröna Lund sattes upp på världskartan genom att bilder på en hukande Lenny i spruckna skinnbrallor, där hans ”Glockenspiel” och hela fågelkvisten hängde ut – spreds som en löpeld på internet runt om i världen. Sådana händelser bidrar såklart till att en arena blir omtalad. Klockan 22:00 måste alla konserter sluta på Gröna Lund men man kan ansöka om dispens och detta år gjordes det inför Ulf Lundells konsert som fick hålla på till klockan 23:00.

Ett speciellt minne som Kenny bär med sig från denna säsong är från kvällen då Marilyn Manson spelade på nöjesparken. Dagen med den excentriske världsartisten var rejält upphåsad internt på Gröna Lund efter att Live Nation hade förvarnat om att han kan vara en av de artister som ställer speciella krav och ska ha saker på sitt eget sätt eller inget alls. Efter konserten kommer dock en lyrisk Manson fram till Kenny och ber om att få åka karuseller! De höll Grönan öppet extra länge den kvällen så att Manson kunde leka av sig i Jet-line, Twister och Fritt Fall. Jag är säkert inte den enda här som vill se de automatiska bilderna som troligtvis togs när en vrålandes Manson for förbi kameran.

och nästa säsong?

Inför nästa säsong 2016 ska Gröna Lund fortsätta att utmana sig själva med programmet och man vill fortsätta få in de här udda artisterna men även såna artister som man har längtat efter.  – En dröm vore om Lionel Ritchie skulle uppträda på stora scenen. Att bara få uppleva All Night Long Grönan, vilket party det skulle bli. Kanske inte den artist som jag själv hade valt även om Lionel har en skaplig karriär bakom sig. Själv får jag mest Bandit i huvudet som likt NileCity lottar ut Lionel Ritchie biljetter i tid och otid i sina tävlingar. – Självklart kommer vi också att fortsätta att fokusera på rocken, fortsätter Kenny. Det är lite kul att få in de artister som inte har stått på den här scenen tidigare. Rob Zombie och Megadeth nämns som exempel men inte som bekräftade bokningar. – Vi tar även gärna tillbaks artister men det får gärna vänta några år mellan spelningarna. Alice Cooper som spelade i år nämns som exempel och även John Fogerty som Kenny varmt beskriver som är en tacksam artist att ha i programmet med en stor musikskatt där alla åldrar hittar något som uppskattas. Jag skojhotade Kenny med att skriva Rammstein om han inte kan ge några förhandstips. – Vi lade faktiskt bud på att ta hit sångaren (Till Lindemann) som solo flikar Kenny in, men vi fick höra att det inte blir av tyvärr. Jag biter jag mig i läppen av besvikelse. – Sedan är Rammstein (och akter som Iron Maiden) faktiskt för stora för Grönans scen. Kalaset skulle helt enkelt bli för stort för oss och de pengarna finns inte här. Just den finansiella frågan var jag innan intervjun lite nyfiken på. Grönan tar ju ändå in många världsartister per säsong och de spelar garanterat inte ideellt. Hur får man pengarna till detta? Externa finansiärer? Parken betalar faktiskt samtliga artister själva förklarade Kenny öppet. Bland årets artister var Lenny Kravitz dyrast men samtidigt drog han också mest folk. Till nästa sommar kommer dessutom Grönankortet att finnas kvar såklart och till samma (tror Kenny) pris.

Säsongsavslutningen

– Allt det här hade ju aldrig på något sätt fungerat utan våra trogna besökare, säger Kenny. Det känns lite vemodigt när en säsong tar slut. Det blir alldeles tyst. Samtidigt vet man att hösten går väldigt fort och sedan är man snart vid vårens säsongspremiär igen.  Kenny ser fram mot kvällens konsert med Europe som har spelat på Grönan flera gånger tidigare. – De stängde säsongen 2010 och avslutningen med The Final Countdown satt ju så rätt. Europe går ju hem hos alla och har vi tur med vädret så kommer det att bli en bra kväll. Jag tror att vi kommer att fylla ytan där framför scenen. Vi får se om han får rätt. Vädret kan du i alla fall följa här.

SE NÅGRA BILDER FRÅN GRÖNA LUND 2015 

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
Fotograf (Kenny): Joanna Hemmingsson (joanna.hemmingsson@rockbladet.se)
Fotografer (Live): Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se), Roger Johansson (roger@twelvebar.net), Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se) och Ninnie Schöder (ninnie.schroder@rockbladet.se)

Relaterade artiklar