H.E.A.T rykande heta i Japan

När svenska H.E.A.T återvände till Japan för första gången på sex år bjöd de sina japanska fans på en nästan två timmar lång melodiös rockfest. Till tonerna av “The Heat is On” klev bandet upp på scenen och visade varför H.E.A.T är ett rykande hett liveband. Rockbladets Stefan Nilsson fanns på plats i det svettiga publikhavet på en knökfull klubb i Tokyo.

I publiken syns flera Europe-tröjor. Upplands Väsbys stoltheter slog igenom i Japan redan innan “The Final Countdown”. Då var Erik Grönwall inte ens född. Trots att de kommer från olika åldersgrupper har de två Upplands Väsby-banden en hel del gemensamt musikaliskt. På platta har H.E.A.T varit något mer poppiga än gubbarna i Europe men live är H.E.A.T glädjande nog flera snäpp tyngre och rockigare än vad de hittills varit på studioplattorna.

Denna kväll i Tokyo sparkar bandet igång kalaset med en rykande het “Point of No Return” och fortsätter med “A Shot at Redemption”. Erik Grönwall far omkring på scen som om han vore Bruce Dickinson. Eric Rivers leker gitarrhjälte (jo, Yngwie Malmsteen kommer ju också från Upplands Väsby och är stor i Japan) och publiken älskar det vilket ger bandet energi att fortsätta leverera denna kväll. Publiken är med från första stund. Denna kväll i Tokyo är den sista spelningen på “Touring Down the Walls”-turnén men det syns tydligt att det här bandet älskar att stå på scen tilsammans.

0885

H.E.A.T har många bra låtar, speciellt från de två senaste skivorna, och bandet är tajt och samspelt efter en lång turné. Rytmsektionen med Crash och Jimmy Jay är stadig och pålitlig. Keyboardisten Jona Tee fyller på ljudlandskapet bra vilket märks mer nu när H.E.A.T har en gitarrist mindre än på tidigare turnéer. Men har man en gitarrist som Eric Rivers i bandet ska man nog inte vara så orolig för det där med en till gitarrist eller ej. Men det är sångaren och frontmannen Erik Grönwall som gör att H.E.A.T står ut från mängden av melodiösa hårdrockband. Grönwall, som en Knivstas Mick Jagger, kan rocka en publik och han har en röst som passar alldeles utmärkt till H.E.A.T:s låtar. Han gör också att bandet på senare år har blivit mycket rockigare, framför allt live. Grönwalls scenglädje smittar av sig på resten av bandet som rockar på hela spelningen, med undantag för några lugnare låtar. Bandet ser ut att trivas och ha kul ihop på scen. H.E.A.T har lyft sig flera snäpp sedan de tidiga plattorna. Med Grönwall bakom mikrofonen är de ett rockigare och mycket bättre band samtidigt som Grönwall har hittat en plats i musikvärlden som passar honom mycket bättre än som svensk soloartist.

Denna turnéavslutningskväll på en klubb i Tokyo knökfull med japaner som älskar bandet blir till en kärleksfest med ett H.E.A.T som aldrig tidigare varit så här bra. Nu får vi hoppas att de tar med sig detta in i studion när nästa skiva ska spelas in. Då kan det bli världsklass på det här.

 

Skribent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Foto: Hiroyuki Yoshihama
Datum: 17-09-15
Plats: Tsutaya O-West, Shibuya, Tokyo, Japan
Artist: H.E.A.T
Aktuella: Avslutning på “Touring Down the Walls”-turnén som rullat i ett och ett halvt år.

2036

Låtlista

 1. Point of No Return
 2. A Shot at Redemption
 3. Better Off Alone
 4. Heartbreaker
 5. It’s All About Tonight
 6. Inferno
 7. The Wreckoning
 8. Tearing Down the Walls
 9. Mannequin Show
 10. Late Night Lady
 11. Beg Beg Beg
 12. All the Nights
 13. Downtown
 14. Enemy in Me
 15. Emergency
 16. Breaking the Silence
 17. There for You
 18. 1,000 Miles
 19. Living on the Run
 20. Laughing at Tomorrow
 21. Johnny B. Goode

H.E.A.T – bandmedlemmar

Erik Grönwall – sång
Eric Rivers – gitarr
Jona Tee – keyboards
Jimmy Jay – bas
Crash – trummor

www.heatsweden.com / www.facebook.com/heatsweden

Relaterade artiklar