Thundermother släpper nytt och visar att framtiden är nu

Skivhyllorna i affärerna har under hösten fullkomligt blivit överösta av ny bra musik och det är en fröjd för alla musikälskare att få ta del av alla dessa alster som presenteras. Under septembers första vecka släppte till exempel det stockholmsbaserade bandet THUNDERMOTHER sitt andra album ROAD FEVER. Skivan släpptes via Despotz Records och ROCKBLADET har lyssnat på vad de fem kvinnliga musikerna har skapat.

12015592_10153169001479639_1653362796_o

Jag blir väldigt glad när mitt första intryck av något stämmer överrens med hur jag kommer att känna för saken i framtiden. Jag såg Thundermother för första gången på Metaltown 2013 och tänkte genast att det bandet var något jag vill höra mer av i framtiden. Bandet har sedan dess dykt upp lite var stans i min tillvaro och känslan är fortfarande oförändrad. Att medlemmarna gillar det legendariska AC/DC från Australien är ingen hemlighet och att det lyser genom i deras musik ser de säkert bara som en komplimang. Rätt så! Gitarristen Filippa Nässil är till exempel engagerad i både det ena och det andra när det kommer till bandet från ”där nere”. Det finns ju som bekant andra band som till exempel Airbourne som också gärna visar på vilket bands plattor deras vinylnålar hemma helst snurrar på men Thundermother gör det en smula poppigare och det är absolut inget fel med det. Musiken som Thundermother presenterar i Road Fever är snyggt smutsig med ett bluesigt AC/DC-sound som dessutom är spetsad med snygga och enkla refränger som lätt sätter sig. "Keep it simple" rent ut sagt.

Redan innan skivan släpptes kunde fans få tillgång till två singlar; den riviga öppningslåten It’s Just A Tease samt den snabba och tuffa Deal With The Devil, där den förstnämnda passar utmärkt som öppningslåt medan den sistnämnda säkert kommer att få mest radiotid. Vi tas även in i 70- och 80-talets hårdrock med låten Enemy men jag fastar snabbt för den starkt down-beatiga och bluesiga Thunder Machine som är mycket bra, där den irländska sångerskan Clare Cunningham får presentera sin rökiga sida av sin sångförmåga. Plattan som helhet ger känslan av att man förs in i ett bands resa uppåt och framåt i karriären där medlemmarna har kul tillsammans och det är roligt att skapa musik – att tillsammans vara med om att slå ner nya milstolpar längs vägen. Avslutningslåten Rock ’n’ Roll Sisterhood bekräftar snabbt mina känslor om det. När jag sluter ögonen under lyssningen av Road Fever och föreställer mig vart jag kan tänka mig att lyssna på dessa låtar live hamnar jag såväl i en rökig liten lokal som på en större arena där Thundermother klär sig i rollen som förband till en större akt. Att axla rollen som huvudakt på en större turné känns fortfarande lite för stor men framtiden för bandet ser ju onekligen ljus ut med Road Fever i bagaget. 

Själv är jag en vinylnörd och Road Fever måste såklart avlyssnas på vinyl. Se det inte som en rekommendation utan mer som en direkt order! Vinylen är tillbaka för att stanna men också för att se till att folk fortsätter att köpa skivor även i framtiden nu när CD-skivan sumpade det duktigt. Omslaget är viktigt, men här tycker jag inte att Thundermother lyckats med en framsida som representerar deras musik på ett bra sätt. Då tycker jag att omslaget till singeln It’s Just A Tease skulle passa sig bättre på albumet men det är min personliga åsikt. Baksidan med gruppbilden, innerpåsen med texter och turnébildscollaget samt den röda vinylen är å andra sidan helt i min smak. 

Hur jag än vrider och vänder på Road Fever så är brudarna i Thundermother inte bara kaxiga, stöddiga, tuffa och sexiga utan framför allt kan de skapa musik som tilltalar mig. Framtiden är nu, jag ser fram mot många saker i livet men två av dessa är att fortsätta följa Thundermother både live och i studion samt att fortsätta följa mina första intryck.

 

SKRIBENT: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)
BAND: Thundermother
ALBUM: Road Fever
SKIVBOLAG: Despotz Records
RELEASEDATUM: 2015-09-04
BÄSTA LÅT: Thunder Machine.
BETYG: 
RB-Betyg-8_10

 

LÅTLISTA (SPOTIFY)

BANDFAKTA – Thundermother

MEDLEMMAR
Clare Cunningham – sång
Filippa Nässil – gitarr 
Giorgia Carteri– gitarr 
Linda Ström – bas
Tilda Stenqvist – trummor

DISKOGRAFI
2014 Rock N Roll Disaster
2015 Road Fever

 

12016663_10153169001429639_1776141281_n

Relaterade artiklar