Blackberry Smoke är ohotade sheriffer av sydstatsrock 2015

I somras gjorde de succé på Sweden Rock Festival och nu var det Stockholms tur att få smaka på sydstatsbrorsorna Blackberry Smoke. Skulle de toppa eller floppa på torsdagskvällen?

Förra månaden var jag i Nashville och fick mig en rejäl duning i contrymusikens historia och nutid. Det var Johnny Cash muséet, Loretta Lynns ranch, Ryman Auditorium, Doug Seegers och Grand Ole Opry bland alla boots, hattar och hölster. Den utmärkta delen av countryn stod det ärrade outlawgardet för som Cash, Hank Williams, Waylon Jennings och Kris Kristofferson. Flera av dessa blandade också countryn med rock vilket sedan mynnade ut i southern rock med Allman Brothers och Lynyrd Skynyrd som de största namnen. Outlawcountryn uppstod som en motpol till det polerade och sötsliskiga Nashvillesoundet. Tyvärr är det den tillrättalagda countrymusiken som idag dominerar radio och topplistor.

I turnébussen utanför Debaser Medis får Rockbladet ett bra snack med sångaren och låtskrivaren Charlie Starr. En avslappnad och jordnära cowboy som inte smakat starkt på tio år. Han berättar då bland annat om sin avsky för just modern radiocountry och sin vurm för GarageBand och vinylskivor. Denna intervju kommer att publiceras längre fram på Rockbladet.se.

Den Nashvilleinköpta countryskjortan känns som omväxling helrätt när jag tar plats allra längst fram i mitten av scenen. Förbandet The Record Company hade jag, och de jag pratar med innan konserten, aldrig hört talas om. Det visar sig att de gör Sverigepremiär ikväll och LA-trion matar fram ett göttigt och avskalat bluersrocksgung med inslag av slideguitar och munspel. De blir uppriktigt glada över den bra responsen från det slutsålda Debaser och lär komma tillbaka. Rekommenderas!

Nästan exakt ett år sedan Blackberry Smoke senast red in i Stockholm (närmare bestämt den 9:e november på Tyrol) så kommer de tillbaka till Eken med finfina plattan Holding All The Roses i bagaget (8 av 10 i betyg från Rockbladet, recensionen finns här). Debaser Medis är slutsålt och förväntansfullt när vi get us ready to get Smoked som det heter. Öppningen är glimrande med Six Ways To Sunday och Let Me Help You Find The Door. Då är det bannemej gränslös kärlek i saloonen och dans på logen. Den där svåruppnåeliga tiopoängaren börjar nu svinga sitt lasso runt en euforisk skribent. Tyvärr håller det inte hela vägen. Boogiegodingen Rock And Roll Again (som är Status Quo både i lillfinger-riff och text) får man inte riktigt till och lugna låtar som Ain't Got The Blues och Whippoorwill vill inte lyfta. Undantaget bland de mer stillsamma akterna är One Horse Town där allsången bär fram låten i rader som "You don't climb too high or dream too much. With a whole lot of work and a little bit of luck. You can wind up right back where your daddy was…"

Bäst blir det dock när Charlie och pojkarna rockar loss, då blir det ordentligt dirty. Holding All The Roses kan vara det bästa mr Starr satt sitt namn på (även om jag saknar fiolen i liveversionen) och Shakin' Hands With The Holy Ghost är en ständig favorit med sina skit-under-naglarna-ackord. Det låter mycket om kvintetten och skulle man bildgoogla samspelt så skulle fem honky tonkers från Atlanta komma överst i träfflistan. Visuellt är Brother Starr polisonghjältarnas polisonghjälte, Brother Jackson den leende charmören, Brother Still den hårt fokuserade rockkantorn och de riktiga bröderna Brit och Richard Turner den stenhårda rytmsektionen. Tillsammans utstrålar de en genuin värme som är svår att ogilla.

Att man fyrar av Skynyrd-raketen Workin' For The MCA som ett av extranumren känns fullkomligt logiskt och är det något band som kan lösa den svåra uppgiften så är det Blackberry Smoke. Sammanfattningsvis en bättre setlist än när de var här senast men visst tusan var de mer taggade den där Tyrolkvällen!? Oavsett, i dessa utsvultna tider av riktigt bra countryrock, är det tur att Blackberry Smoke finns. De tar det bästa ur en numera urvattnad genre och injicerar det med en sil sympatisk rock 'n' roll. Detta band har gjort sig en egen hage där de är ohotade sheriffer av southern rock år 2015.

EVENT: Blackberry Smoke
ARENA: Debaser Medis, Stockholm
DATUM: 2015-10-29
BÄST: Holding All The Roses
SÄMST: Att de inte nitar Rock And Roll Again
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
BETYG:  RB-Betyg-8_10

BILDER FRÅN BLACKBERRY SMOKE

LÅTLISTA

Six Ways to Sunday 
Let Me Help You Find The Door
Lucky Seven
Crimson Moon 
Pretty Little Lie
Fire In The Hole
Rock And Roll Again
Good One Comin' On
Sleepin' Dogs
Shakin' Hands With the Holy Ghost 
Wish In One Hand
The Whippoorwill 
Everybody Knows She's Mine 
One Horse Town
Up in Smoke
Ain't Got The Blues
Holdin All The Roses
Shake Your Magnolia
EXTRANUMMER:
Too High
Workin' For The MCA
Ain''t Much Left Of Me

BANDFAKTA – BLACKBERRY SMOKE

MEDLEMMAR
Charlie Starr – Sång och gitarr
Paul Jackson – Gitarr
Richard Turner – Bas
Brit Turner – Trummor
Brandon Still – Keyboards

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

DISKOGRAFI
2004 – Bad Luck Ain't No Crime
2008 – New Honky Tonk Bootlegs (EP)
2008 – Little Piece Of Dixie (EP)
2009 – Little Piece Of Dixie 
2012 – Whippoorwill
2014 – Leave A Scar (Live)
2015 – Holding All The Roses
2015 – Wood, Wire & Roses (EP)

Relaterade artiklar