In Flames – Metalgiganterna intar återigen klubbscenen

IN FLAMES lade sverigepremiären av sin klubbturné på Flygeln i Norrköping. De bjöd på en stor ljusshow på en liten arena. En oväntad setlist. Publiken var svårflörtad inledningsvis. Hur funkar klubbkonceptet för ett av sveriges största metalband?

Metalgiganterna IN FLAMES är ute på klubb-turné och har hittills avverkat fem spelningar i Finland, en helt ok uppvärmning, men nu är det dags att inta Sverige och spela ett dussintal spelningar och därutöver en dryg handfull spelningar i Norge och Danmark innan de tar sig vidare ut i Europa. Men vi tar och stannar lite vid uppvärmningen och prata lite om deras support-akt under turnén Black Temple.

Under den här turnén har IF tagit med sig en av Anders Fridéns egna adepter från sitt egna skivbolag Razzia Notes, Black Temple. Ett tre-manna band som spelar en riktigt skitig metal där sångaren har en riktigt ball röst med mycket energi. De är aktuella med sitt senaste album It All Ends som släpptes för knappt två månader sedan. De gör en riktigt bra spelning, de ger alla i publiken den uppvärmning man behöver inför kvällens huvudakt.

Deras musik drivs sin rytmik och groove tillsammans med tunga garage-riff. Jonas sång är rejält energisk och känslofylld, det förstärker budskapet i låtarna med ett stort eftertryck. Att se bandet live gav mig riktigt mycket mersmak.

Under måndagskvällen hade arenan Flygeln i Norrköping fyllts till kanske 75% av sin kapacitet för att kolla in In Flames, detta fullskaliga arena-band som normalt sätt inte spar på varken krut eller ljusshow. Men nu är det mindre klubbar de ska spela på under den här turnén, och det ger en helt annan dimension för både publik och bandet.

Showen startas med låtar som Superhero, Enter Tragedy och Darker Times, känslan i inledande partiet var att vi fick se ett mer naket band än vad vi är vana med. Allt fokus blev på deras framträdande. Det var lite som att skruva tillbaka tiden dit där det en gång började, på de mindre scenerna. Den stora skillnaden nu och då är att de nu kan leverera en fullskalig show även när de spelar på de mindre scenerna. De har tagit med sig sitt ljus och video-projicerande led-skärmar som blandar snygg och välproducerad grafik tillsammans med upptagning från de utställda kamerorna på scen och ute vid mixerbordet, riktigt häftigt.

Hela bandet kändes rejält spelsuget, men för att energin på scen ska fortsätta att ligga på topp behövs det ett samspel med publiken. Det dröjde riktigt långt in i konserten innan det börja tända till på allvar. Om detta beror på att publiken var som det ofta kan vara på konserter i Sverige eller om de inte lyssnat in sig så mycket på den totalt omkastade setlisten, låter jag vara osagt. Anders uppmanade publiken flera gånger till både moshpits, crowdsurfing med förklaringen att vakterna framme på scen såg lite väl uttråkade ut. Det som skapade störst reaktion under första delen var när det uppstod en munhuggning mellan Anders och en kille i publiken om vilket fotbollslag som är bäst. Reaktionen var befogad, eftersom Anders skrek ut att han håller på IFK Göteborg med hela sitt hjärta, och platsen vi är på är i Norrköping.

Men under Crawl Through Knives så hände det nåt, eller ska vi säga under försnacket till låten, där Anders gav sin och bandets kärleksförklaring till fansen, då hajade publiken allvaret och energin på Flygeln ökade markant. Där ifrån hela vägen in i kaklet var ren och skär magi. Take This Life och Cloud Connected avslutade det ordinarie setet, och de var några av kvällens riktigt stora höjdpunkter.

Bandet gjorde fyra stycken extra-låtar, och där var det idel storslagna nummer så som Where The Dead Ships Dwell, Deliver Us, Paralyzed och My Sweet Shadow.

In Flames gav verkligen en arenashow i klubbscens-format, vilka andra band gör sånt här i dagens läge? Premiärkvällen för deras svenska turné-ben kommer inte gå till historien som en av deras bästa stunder, men jag blev helt klart imponerad över vilken häftigt produktion de lyckats ta fram, både gällande låtval och ljusshow. Kvällens största höjdpunkter totalt sätt och som hade lite extra IF-faktor för kvällen var Cloud Connected och Paralyzed.

BILDSERIE – IN FLAMES – FLYGELN

FOTNOT: Inför varje konsert i Sverige så anordnas det förfester på olika barer där du kan både få dig en pratstund med bandet och dessutom avnjuta Anders Fridéns egna bärs Frequency tillverkats av bryggeriet Nils Oscar.

TEXT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTO: Tommy Hansson (tommy.hansson@rockbladet.se)
KONSERT: IN FLAMES (support: Black Temple)
ARENA: Flygeln / Norrköping
DATUM: 2015-10-19
BÄSTA LÅT: Cloud Connected och Paralyzed
BETYG:
RB-Betyg-8_10

SETLIST via SPOTIFY

BANDFAKTA – IN FLAMES

MEDLEMMAR

Anders Fridén – vocals 
Björn Gelotte – lead guitar
Peter Iwers – bass
Daniel Svensson – drums
Niclas Engelin – rhythm guitar

| HEMSIDA | FACEBOOK | SIREN CHARMS |

BANDFAKTA – BLACK TEMPLE

MEDLEMMAR

Witold – Guitar
Jonas – Bass, vocal
Jesper – Drums, noise

| HEMSIDA | FACEBOOK | IT ALL ENDS

Relaterade artiklar