Spelsugen Dregen tillbaka i Japan med Backyard Babies

När Backyard Babies återvände till Japan fem och ett halvt år efter att de spelade i Japan sist fanns naturligtvis Rockbladets Stefan Nilsson på plats för en pratstund med Dregen om allt från Östermalmspudlar via Delsbos hembygdsförening till tankar på att spela in en skiva i Japan.

Våren 2010 avslutade Backyard Babies sin 20-årsjubileumsturné med några spelningar i Japan och påbörjade sedan ett längre uppehåll. Efter fem års uppehåll är ett spelsuget Backyard Babies tillbaka med full kraft. Sommaren 2015 har varit fylld av festivalspelningar i Europa och en ny platta, “Four by Four”, har släppts. Bandet är nu tillbaka i Japan och har ett fullspäckat schema som bl.a. innehåller en spelning på den stora hårdrocksfestivalen Loud Park, ett par dagars inspelning av en video till låten “Bloody Tears” plus en massa promotion. “Mer än så här blir det aldrig någon annanstans än i Japan. Helvete vad dom pumpar in grejer! Jag har inte en ledig sekund” konstaterar Dregen när vi träffas backstage på Saitama Super Arena utanför Tokyo där Loud Park-festivalen äger rum.

Ni har haft ett långt uppehåll där ni pysslat med annat. Är det stor skillnad mot innan ni tog ett break eller är det “same old, business as usual” med bandet nu när ni lirar ihop igen? “Det som är så fint med det här bandet är att det egentligen är same old. Det här breaket vi gjorde var ju ett musikaliskt break. Det blir så när man hållit på så länge. Det är viktigt ifall musik ska bli bra att man ligger på 100% men man behöver nästan 101% på något sätt för spelglädjen. Vi var ju jävligt slutkörda innan breaket” förklarar Dregen.

Dregen2

Under uppehållet hann medlemmarna med att göra en del andra musikaliska projekt: Dregen turnérade med både Michael Monroe och som soloartist och släppte även en bra soloplatta men hann också med att skriva en bok och mycket annat. Backyard-grabbarna hann även med att ta itu med en del vardagliga grejer också. “Det är en massa vanlig skit som har kommit in i våra liv som vi egentligen har duckat för. Vi har ju varit på turné hela tiden innan. Vi är lite late bloomers, i 35-40-årsåldern då köpte vi hus eller lägenhet, vi blev föräldrar, folk gifte sig…mycket sånt.”

2014 var Dregen senast i Japan och spelade som soloartist och höll de japanska Backyard Babies-fansens värsta abstinens borta i väntan på bandets comeback. “Vi är extremt sugna!” säger Dregen om att spela med Backyard Babies igen. “Nu är det så kul att vara igång med Backyard Babies igen och vi har börjat snacka om nästa skiva och så där, framtiden. Men samtidigt, min sologrej var ju inte så där ‘åh, kul att få göra det, det ska jag aldrig göra igen’. Jag har nog fått lite blodad tand. Jag tror det är en rätt skön sits vi är i nu. Det känns som att Backyard Babies är på något sätt moderskeppet. Sen tror jag nog att det kommer att komma nån soloskiva från mig sen. Jag gillar båda delarna. Man blir lite som en Östermalmspudel i koppel när man sjunger – man är lite så där married to the mic, man måste stå där. Det är lite lösare som gitarrist och jag gillar faktiskt båda grejerna” förklarar Dregen skillnaden mellan att spela gitarr i ett band och att vara sjungande soloartist.

Backyard har gjort många spelningar i Japan genom åren och Dregen har även varit här som soloartist och med Michael Monroes band. Japan har alltid varit ett speciellt ställe för Dregen. “Det här är lite taskigt att säga mot andra länder, men Japan är väl ändå på något sätt det enda landet fortfarande som jag får den där föstagångsfeelingen att när man landar på Narita airport så får man ändå lite så där fjärilar i magen. Jag tycker det är otroligt kul att få komma hit. Jag tycker det är skitkul att åka till Hamburg och spela och i Madrid också men där har man varit femtielva gånger. Japan har ju varit väldigt speciellt för Backyard på något sätt. Alla andra länder faktiskt, inklusive USA, har vi kommit dit, spelat för liksom 25 pers och en hund, kommit tillbaka och det blivit 50 pers och man jobbat upp någonting så där. Men Japan – när vi kom hit första gången -98 då har det varit lapp på luckan direkt. Det enda landet där Backyard har fått instant success. Sen är det bara roliga minnen av Japan” säger Dregen med ett leende.

Dregen har funderingar på att ta sin relation till Japan till en ny nivå. “Jag har faktiskt lite planer. Det här är bara i mitt huvud så det är bara en skiss. Men jag funderar faktiskt på att åka hit under en något längre period någon gång och kanske till och med försöka spela in musik i Japan. Det är nästan inga västerlänningar som har gjort det.”

Dregen står aldrig still på scen och han har svårt att hålla sig borta från en scen vart han än befinner sig. Många kontraster blir det med hans många olika upptåg. För några månader sedan spelade Dregen t.ex. med Erik Brodén (ex-Perssons Pack) i Ljusdal och Delsbo och nu står han här på Saitama Super Arena i Japan och delar scen med Megadeth, Slayer och Anthrax. “Jag är så sjuk i huvudet att, det här är fantastiskt kul, men jag gillar ju lite liksom dom här… För mig är en scen en scen. Sen spelar det ingen roll om det är hembygdsföreningen i Delsbo eller om det är på Saitama Super Arena. Scenen ska spelas!” förklarar Dregen. “Det här är sista giget på en sån här gigantisk scen. Nu har vi varit ute på festivaler där det är jättemycket folk. Nu vill jag in på klubbarna igen, sen tröttnar man lite på det och så längtar man till sommarfestivaler.”

Dregen3

Nu när Backyard Babies har återförenats, spelat på en massa festivaler och släppt en platta, vad är framtidsplanerna?

“Nu är det lite struktur på livet i alla fall. Ja, vi fortsätter. Det här är Japan-giget, sedan är det Europaturné hela november. Sen kickar ju Skandinavien igång i januari-februari. Då kör vi Sverige, Norge, Danmark, Finland. Sen till våren är det väl inte helt omöjligt att vi kommer tillbaka hit på en klubbturné. Och Sydamerika, USA. Sen så är det ju, fan, festivaler igen. Det sista av Backyard Babies vi kommer att se på ‘Four by Four’-skivan, det kommer att bli festivaler 2016. Då tror jag nästan man får åka till Skandinaven för att se oss. Vi kommer inte göra en sån där grej där vi åker ut över hela Europa igen utan det blir lite mer, kanske inte hembygdsgården i Delsbo, men typ Kalmar Stadsfest och sådant där. Sen så ska vi väl börja på ny musik och jag håller på och skissar på en ny soloplatta. Ja, det finns mycket som ska göras” konstaterar Dregen. “Jag vet inte om det är någon jävla medelålderskris, men jag känner mig väldigt så där peppad inför nya musikaliska saker. Jag kännner inte att jag står och trampar.”

Några timmar efter vår intervju står Backyard Babies på den största scenen på Loud Park-festivalen på Saitama Super Arena för ännu ett bejublat gig för sina många japanska fans.

 

Text & foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

Intervju: Dregen, Backyard Babies

 

BANDFAKTA – BACKYARD BABIES

Nicke Borg – sång, gitarr

Dregen – gitarr, sång

Johan Blomquist – bas

Peder Carlsson – trummor

 

DISKOGRAFI

Diesel & Power (1994)

Total 13 (1998)

Making Enemies Is Good (2001)

Stockholm Syndrome (2003)

People Like People Like People Like Us (2006)

Backyard Babies (2008)

Four by Four (2015)

 

www.backyardbabies.com / www.facebook.com/backyardbabies

Relaterade artiklar