Intervju: Ett rockigare H.E.A.T går hem hos japanerna

När svenska melodiösa rockarna H.E.A.T nyligen besökte Japan tog Rockbladets Stefan Nilsson tillfället i akt och träffade hela bandet för en pratstund på deras japanska skivbolagskontor i Tokyo.

Är man ett rockband från Upplands Väsby så är förväntningarna skyhöga bland japanska fans. Upplands Väsby är, efter Europes och Yngwie Malmsteens japanska framgångar, helig mark för japanska hårdrockare. “Musiken går verkligen hem här. Vår musik är ju en liten flört med den musiken. Det är ganska tydligt tycker jag” förklarar H.E.A.T-sångaren Erik Grönwall om släktskapet med Europes musik och att de två banden till stora delar har samma fans i Japan.

Japan är en viktig marknad för många svenska rockband och H.E.A.T är inget undantag. Det började med att de spelade på den stora japanska Loud Park-festivalen 2009 och bandet har nu ett licensavtal med japanska skivbolaget Marquee. Deras turné “Touring Down the Walls” avslutades med ett bejublat framträdande i Tokyo. “Vi vill verkligen bygga här. Vi tycker att det är kul att vara här, bra publik. Det är planen. Det är därför vi är här” konstaterar keyboardisten Jona Tee. “Det är en stor marknad och det går ju bra för oss” säger gitarristen Eric Rivers. “Det är ganska genomgående med Japan, när man gör något gör man det till 100%, verkligen” konstaterar basisten Jimmy Jay om stödet bandet får i Japan.

HEAT4

För H.E.A.T är det lite annorlunda att turnéra i Japan än när de kränger runt i Europa. “Det var mer uppståndelse på hotell och så där med fans som hängde. Det brukar det inte vara på samma sätt. Det var någonting som var ganska unikt för här. De vinkar när man åker iväg i taxin. Det är ju askul” förklarar Eric Rivers med ett brett leende. “På flygplatsen var det fans också” konstaterar trummisen Crash. “Och man får presenter också! Det är en stor grej” säger Eric Rivers nöjt.

“Annars märker jag en stor skillnad på publiken. Det är ju tyst mellan låtarna. Det är jätteovanligt tycker jag. Men jag var förberedd på det” säger Erik Grönwall. Crash vidareutvecklar skillnaden med att spela i Japan: “När vi var i Schweiz, var de helt galna och brölade när vi gick av efter sista låten. ‘H.E.A.T! H.E.A.T!’ Det var ett jävla liv. Vi trodde hela jävla byggnaden skulle kollapsa. Men nu så, det var ju ingen som sa någonting när vi gick av fast dom ville ju säkert ha ett extranummer. De applåderade, i takt, militäriskt. Det var coolt men annorlunda.”

HEAT2

H.E.A.T är flera snäpp rockigare live än vad de hittills varit på sina studioalbum. Liveplattan “Live in London” visar en del av detta. Att publiken gillar ett rockigare H.E.A.T är ganska uppenbart. “Jag har också den uppfattningen att folk gillar det. Det man hör är att folk ger oss komplimanger på ‘livebandet H.E.A.T’, hur vi är live. Det är någonting vi jobbar på och bygger på hela tiden. Även i studion så sitter vi och spelar in allting live tillsammans” förklarar Erik Grönwall. “Live har vi alltid känt oss kanske lite mer som ett metalband. Vi försöker röja, framför allt på senare år och det har väl börjat spegla sig i musiken också att vi gör lite röjigare, lite hårdare grejer” säger Eric Rivers. “Vi har ingen aning om nästa platta. Vi har ju knappt snackat om hur den ska låta så vi får se” säger Jona Tee om vi får höra ett rockigare H.E.A.T på nästa platta.

När Erik Grönwall kom in som ny sångare 2010 så blev bandet i alla fall lite rockigare. Samtidigt inleddes samarbetet med producenten Tobias Lindell (som bl.a. jobbat med Hammerfall, Mustasch, Hardcore Superstar, Europe och Crashdiet). “Det var ju många faktorer som spelade in på det” förklarar Jimmy Jay. “Med dom första två plattorna som debuterande band med debutskivor så är det ju så att man får väl ge vika på sina åsikter lite mer om hur plattorna ska låta och så där för att få till dealar. Men även naturlig utveckling – när vi fick mer kontroll på vårt eget sound så känns det naturligt.”

HEAT3

När Knivstas Mick Jagger (“Jaha! Hahaha!!! Det är en komplimang” skrattar Grönwall) och “Idol”-vinnaren Erik Grönwall klev in som ny sångare i H.E.A.T var det en del som blev förvånade. Kombinationen etablerat rockband och känd soloartist är kanske inte ett helt naturligt bröllop. “Vi reflekterade inte så mycket över det. Vi ville främst ha en riktigt grym sångare” förklarar Crash. Eric Rivers fortsätter: “Det är bara typ i Sverige som folk bryr sig om ‘Mellon’ och ‘Idol’. Vi satsar ju inte jättehårt på Sverige heller utan vi vill ut i världen.”

Erik Grönwall utvecklar hur han upplevde det hela när han bestämde sig för att gå med i H.E.A.T som ersättare for Kenny Leckremo: “Det var många som var skeptiska till hur pass man skulle kunna fylla Kenny-skorna. Kenny är ju en grym jävla sångare så jag förstår. Jag hade också varit skeptisk som fan. För min del så var det väl mer…‘Idol’ – du får ju inga fans där, utan du får ju fans som gillar dig för att du är med i TV. Du får inga fans för din musik. De reagerade ju med att ‘Åh, nej, nu försvinner ju den här killen som vi har röstat på.’ Vissa tyckte att jag skulle vara solo och så där. Så det var lite reaktioner, både positivt och negativt, från båda håll.”

Den nuvarande upplagan av H.E.A.T har tappat en gitarrist (Dave Dalone som slutade 2013) och har nu bara Eric Rivers på gitarr. Ändå låter bandet nu tyngre och det hörs mer gitarr än när det fanns två gitarrister. “Det är ganska kul att det blev tyngre och mer gitarr på plattan när vi tappade en gitarrist” säger Eric Rivers nöjt. “Jag tycker ofta att det med fler gitarrister har en tendens att bli mer melodiöst” förklarar Jimmy Jay. “Om man lyssnar på Pantera till exempel, som är det hårdaste och mest aggressiva nästan man kan lyssna på egentligen, och det är en gitarrist. Jag tror att det är mer definition och lite råare, vilket kan upplevas som tyngre”. Jona Tee fortsätter: “Vi har aldrig spelat så att vi egentligen behöver två gitarrister. Det är inga twin leads som Maiden och Thin Lizzy och sådana där prylar.”

Bandets liveshower är energifyllda och fulla av sjunga-med-möjligheter som drar in publiken i musiken. “Vi repar ju men koreografi är det ju inte så mycket. Vi tänker väl mer på musiken, att göra en bra show, lägga ihop låtarna så att det passar bra. Det lägger vi tid på” säger Crash. “Vi har ju ganska länge slipat på den här showen också. Sedan vi släppte ‘Tearing Down the Walls’ har vi snickrat ihop den ultimata setlisten och vi har ju ändrat och pysslat här och där. Vi kan ju det här i sömnen. Det japanerna fick se är ju ett koncentrat av våran liveshow”.

Det har blivit en del festivaler för bandet i år, bl.a. Download, Graspop och Väsby Rock. Är det ett medvetet sätt att vinna nya fans på? “Ja, du bygger nya fans genom att gigga live och sen så håller du kontakten med dem på Facebook. Sociala medier är ju skitbra att hålla kontakt med fans men för att bygga upp en bra fan base så är det bara ut och gigga. Och festivaler är grymt. Du når ju ut till så många där” säger Erik Grönwall. Eric Rivers fortsätter: “Det har vi märkt tydligt, att där vi har varit och spelat på en festival kommer det jättemycket mer folk nästa gång vi kommer dit själva och spelar.”

Tokyo var det sista stoppet på en lång turné. Vad har H.E.A.T för framtidsplaner? “Vi ska skriva låtar” säger Erik Grönwall. “Det är det det är fokus på faktiskt. Vi kände att det var ganska behövligt nu med ett litet break där vi bara kan nånstans skaffa inspiration och känna på vad ska vi göra här näst. Att verkligen ta den tiden. Vi har inte bråttom att kasta ut en platta för att åka ut och turnéra. Vi tar tid nu så får vi se när plattan kommer helt enkelt.” Jimmy Jay sticker ut hakan och konstaterar: “Det viktigaste är att den blir det bästa vi gjort!”

 

Text: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Foto: Ikuko Yamanaka
Intervju: H.E.A.T

 

BANDFAKTA – H.E.A.T

Erik Grönwall – sång

Eric Rivers – gitarr

Jona Tee – keyboards

Jimmy Jay – bas

Crash – trummor

 

DISKOGRAFI

H.E.A.T (2008)

Freedom Rock (2010)

Address the Nation (2012)

Tearing Down the Walls (2014)

Live in London (2015)

 

www.heatsweden.com / www.facebook.com/heatsweden

Relaterade artiklar