Intervju: Tribulation – ett steg bortom döden

Tribulation har kommit långt sedan de drog igång i Arvika för tio år sedan. Senaste albumet “The Children of the Night” har höjt bandet till en ny nivå. När bandet nyligen spelade i Japan för första gången satte sig Rockbladets Stefan Nilsson ned med gitarristerna Adam Zaars och Jonathan Hultén för en pratstund om hur Tribulation nu delvis klivit utanför death metal-ramarna.

Tribulation har varit bra från början och fått bra respons på tidigare plattor. Men nu med den tredje plattan har uppmärksamheten kring bandet ökat något otroligt och bandet har höjts till skyarna av kritiker jorden runt. “Vi har lite momentum på alla sätt: oss själva, vårt låtskrivande, i våra liv över lag” förklarar Jonathan Hultén när vi träffas backstage innan bandets första spelning i Japan. “Allt klaffar väl ganska bra på ett sätt som det inte gjort innan. I och med den här skivan, kanske lite innan den, så bestämde vi oss för att göra det helhjärtat. Det har vi alltid gjort, men ännu mer. Lägga ned ännu mer tid på det. Sen så gillar ju folk skivan, uppenbarligen. Men det är ju också promotion. Vi har ju bytt från ett mindre skivbolag till ett litet större, Century Media. Det spelar ju också in” säger Adam Zaars. Jonathan fortsätter: “I samma veva så började den nya trummisen, alltså Jakob. Vi är pånyttfödda som band. Vi började om lite från grunden där.”

På senaste plattan, “The Children of the Night” som släpptes i april, har bandet utvecklat sitt sound. “Det är naturlig utveckling. Vi vet ju aldrig riktigt vart det tar vägen, men det är ju ingen överraskning för oss att det hamnat där det hamnat nu” förklarar Adam. “Speciellt i backspegeln kanske” lägger Jonathan till och Adam fyller på: “Precis! När vi väl gjorde det så tänkte vi inte nånting sånt men om man kollar tillbaka så.”

Tribulation är fullt medvetna om att de som band nu hamnat delvis utanför det som vanligtvis ryms inom death metal. “Vi har ju våra rötter där i nån form av old school death metal, kanske amerikansk…alltså tidig Morbid Angel. Det är lite därifrån vi började, där våra fötter står” konstaterar Jonathan. Adam tillägger: “Black metal, som Dissection. Det kommer vi inte ifrån tänkte jag att säga. Det är en positiv grej, tycker jag. Men sen att vi gör något annat, det är ganska uppenbart. Det visar sig ju nu då vi åker på en USA-turné med ett band som heter Deatheaven som spelar nån slags – vad ska man säga?” “Post-black metal, kanske?” föreslår Jonathan och Adam fortsätter: “Det är en helt ny grej för oss. Förhoppningsvis funkar det. Det vet vi ju inte än.”

Tribulation3

Bandet känner inte att de måste hålla sig inom vissa musikaliska ramar. “Absolut inte!” säger Jonathan och Adam samtidigt. Adam fortsätter: “Det spelar ju inte så stor roll för oss vilka vi spelar med för vi gör ju vår grej ändå. Om man sätter det i ett annat sammanhang så är det ju bara nya personer som ser på det och det är förhoppningsvis bara positivt.”

Kanonrecensionerna för senaste albumet har varit löjligt bra vilket har ökat förväntningarna på bandet. Men de känner inte direkt av pressen. “Nej. De förra skivorna har fått väldigt bra recensioner också. Det är inget nytt för oss. Det är ju jättekul att få bra recensioner, men det är inte det som spelar roll” säger Adam. “Det är inte det som är drivkraften” säger Jonathan.

Tribulation turnérar nu som galningar. Innan plattan släpptes turnérade de med Behemoth i Nordamerika. När plattan kom körde de i Europa under våren och sommaren. Japan-spelningarna följs av fler gigs i Europa och en stor Nordamerikaturné, som följs av fler gigs i Europa. Är det nya skivbolaget Century Media som tvingar dem ut på vägarna? “Nej, dom pushar oss ingenting. Men dom gör nog inte det eftersom vi själva är villiga att göra det här. Pengar tjänar vi inte på det. Tyvärr” konstaterar Adam. “Om vi inte gör det nu så kommer det ju inte hända nånting. Vårt mål är alltid att bli ett större band så att vi kan förverkliga dom idéerna vi har med bandet. Det blir lättare om det blir större helt enkelt. Ju mer folk man kan arbeta med och ju mer pengar man har i bandet desto bättre oh större grejer kan man göra och det är det vi håller på med nu helt enkelt. Vi har ju ett år kvar ungefär har vi tänkt av turnérande från och med nu så får vi se vad som händer sen. Tanken är väl att vi ska göra en ny skiva. Men om ett år så kanske vi vill fortsätta turnéra. Det vet vi inte riktigt än. Men vi har i princip bokat ett år framöver.”

Detta är första gången i Japan för Tribulation. “Det känns som att vi skulle kunna passa för japanerna på nåt sätt” säger Adam om bandets chanser på den stora japanska marknaden. Denna kväll får Tribulation bara göra ett 35-minutersgig eftersom det är fyra band som ska spela. Men det kan man ändå hinna vinna fans på. “Ja, vi får skynda oss. Spela lite snabbare!” skämtar Jonathan.

Tribulation2

Text och foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Intervju: Tribulation
Aktuella med: Tokturnérande runt världen.

Bandfakta – Tribulation
Johannes Andersson – sång, bas
Adam Zaars – gitarr
Jonathan Hultén – gitarr
Jakob Ljungberg – trummor

Diskografi
The Ascending Dead (demo) (2005)
Putrid Rebirth (EP) (2006)
The Horror (album) (2009)
The Formulas of Death (album) (2013)
The Death & Rebirth of… (EP) (2015)
The Children of the Night (album) (2015)

 

www.tribulation.se / www.facebook.com/tribulationofficial

Relaterade artiklar