The Temperance Movement – ett band du bara måste uppleva live!

The Temperance Movement har äntligen spelat in sitt andra album, White Bear, som släpps den 16:e januari. Första singeln, bourbonstänkaren Three Bulleits, finns ute på bland annat iTunes, Spotify och Google Music. Rockbladet träffade tre femtedelar av bandet i samband med Rolling Rootsy Revue Festival i Stockholm.

Det är en fin sommardag i Stockholm och den engelska trion av The Temperance Movement, Paul Sayer, Nick Fyffe och Luke Potashnick, sitter och ljummar på balkongen utanför Södra Teaterns Green Room. Övriga medlemmar, skotten Phil Campell och australiensaren Damon Wilson är ute och gör stan. Rockbladet har kvällen innan sett bandet osa fram en het kandidat till årets konsert på Katalin i Uppsala. Ikväll är det stockholmarnas tur att, på Kägelbanan, bli undervisade i hur sann rootsyrock ska låta år 2015.

Hur gick det då till när de här sympatiska herrarna bildade The Temperance Movement?

TTM: "-Vi spelade alla i ett gäng olika band år 2011 men ville göra något eget tillsammans. Vi kände eller åtminstone kände till varandra och hade samma vision om vilken musik vi ville spela. Så vi började skriva musik ihop, repa och lira på mindre pubar i London och Glasgow där sångaren Phil Campbell bor. Det är 10 timmars bilresa emellan så vi kunde först spela i London och sedan bila upp till Glasgow för ett gig och sedan tillbaka igen för ännu en Londonkonsert. Det blev en del bilkörande kan man väl säga."

TTM säger sig vara ett demokratiskt band där alla deltar i låtskrivarprocessen. Idéer föds, underhålls och utvecklas under allt turnerande. En del av många och långa soundchecks mynnar tills sist ut i låtar. Den nya skivan (White Bear) som släpps i januari kommer visa en annan sida av TTM. "– Det är fortfarande väldigt mycket 'oss' och en låtdriven skiva precis som debuten. Vi har ingen resa till en slutdestination om hur TTM ska låta utan visar olika sidor av vad vi gillar. Nästa skiva (den tredje) kan låta som något annat."  Under intervjun är det oklart om de hittills outgivna låtar som förekommit på konserterna kommer med på nästa album. I skrivande stund går hela albumet att förbeställas och låtlistan skvallrar om att det blev i princip allihopa: Modern Massacre, Battle Lines, Magnify, Get Yourself Free, Oh Lorraine och Three Bulleits.

Det är intressant att hela sex av tio låtar har luftats live mer än ett halvår innan skivsläppet, något som måste anses som rätt ovanligt. För mig personligen tar det bort lite av spänningsmomentet med ett nytt album samtidigt som jag redan nu vet att plattan kommer bli minst lika suverän som debuten. För det är verkligen inga dussinlåtar som det här passionerade sällskapet häver ur sig. Top-notch rakt igenom med en värme och känsla som endast Rival Sons matchar på den moderna rock 'n' roll scenen.

Bland de musikaliska influenserna rabblas inte helt oväntat många grupper från The British Blues Explosion upp som exempelvis Fleetwood Mac, John Mayall & the Bluesbreakers, Humble Pie, Rolling Stones och Faces. Men också jänkarna Black Crowes och Pearl Jam nämns.

Rolling Stones som bandet för övrigt bjöds in av för att göra fem spelningar tillsammans med. Det var en stor ära som de ser som en belöning för allt turnerande. Mick Jagger och de andra gubbarna var supertrevliga och det blev mycket snack musiker emellan. Phil och Mick borde för övrigt kunna tävla i vem som har den spattigaste dansen. Troligtvis hade endast en ung Joe Cocker kunna ge dessa Gummi Tarzans en match om guldet.

Den första turnén i USA gjordes tidigare i år tillsammans med sydstatsrockarna Blackberry Smoke. Det blev en positiv överraskning med ganska många radiospelningar där framförallt Take It Back vevades friskt i etern. De fick då känslan av att bluesrock är något som kommer tillbaka mer och mer. Detta välkomnar jag med vidöppna 12-bar-blues-armar och till min stora förvåning hörde jag just Take It Back Bandit Rock nyligen, undrens tid är tydligen inte förbi att få höra kvalitativ rockmusik i reklamradion.

Rolling Rootsy Revue-generalen Björn Pettersson var en av de första som hörde av sig till bandet när de stod utan både management och skivkontrakt. Han ordnade i Sverige de första spelningarna utanför Storbritannien och har tagit hit bandet ett flertal gånger efter det. Allra första släppet, EP:n Pride, krängde man från sovrummet och de första gigen i Sverige drog ett femtiotal personer per ställe. Men efterhand har snöbollen börjat rulla och 2013 tilldelades man utmärkelsen Best New Band Classic Rock Awards.

The Temperance Movement är ett riktigt word-of-mouth band som sakta men säkert vunnit fans genom idogt turnerande med 100-150 spelningar per år. Communityn Movers med närmare 4000 medlemmar gör sitt till att föra ut evangeliet och när nyheten om White Bear släpptes var det som att stöka runt med en pinne i en myrstack. En kvintett ödmjuka och oerhört talangfulla rockers som man unnar all framgång i galaxen.

Sverige är, givetvis,  bäst att spela i och Bryggarsalen i Stockholm en favoritlokal. I övrigt gillar de spelställen som serverar bra mat. East West Sushi i Örebro är ett udda musikhak med bra käk. Tidigare på dagen har de riggat upp lite instrument utanför musikaffären Hellstone MusicGötgatan där de gör ett kortare set för att promota kvällens Rolling Rootsy Revue (något som de även gjorde året innan). Att se ett band av den här kalibern lira live mitt på gatan är nästan för bra för att vara sant. Jag förbannar mig själv för att inte ha knarkat Facebook hårdare på lördagsmorgonen när den spontana spelningen utannonserades. Delar av detta kan avnjutas på YouTube tillsammans med en del andra ännu mer avskalade spelningar i hotellrum, parker och tunnelbanor. När bandet får den sorlande publiken i Norwich att vara tysta en stund för att utan förstärkare kunna genomföra första delen av Chinese Lanters sitter jag bara och gapar i soffan, sagolikt!

Senare i juli i år dominerar The Temperance Movement Ramblin' Man Fair där man, trots benhård konkurrens, faktiskt smiskar samtliga band på plektrumen. Rockbladet följer bandet på scenen med foto och filmklipp och det är en särskilt speciell känsla att stå en meter vid sidan av herr Campbells struttande konster. Jag har nu sett bandet äga tre festivalscener men väntar fortfarande på att se min första headlinerspelning. Den lär komma i november när bandet gör hela tio konserter i Sverige.

Vad är det då med TTM som är så bra? Förutom att vara überkompetenta hantverkare på sina respektive redskap så besitter de en närvaro och ärlighet som många andra band inte når upp till. Phil Campell har en perfekt rockröst som jag inte kan få nog av. Gamla rubankar som Noddy Holder i Slade och Dan McCafferty i Nazareth samt en tidig Roddan i Faces poppar upp i min associerande hjärna. Med TTM har Campbell fått ett extra lager bluesdoftande blålera ovanpå sin känslosamma singer/songwriter-ådra. Det där självklara hänget i gurorna har jag inte hört sedan Black Crowes var som swagigast och det bluesiga jammandet svänger så polisongerna krullar sig. Upplev The Temperance Movement live i november/december och du får sannolikt ett nytt favvoband att följa!

FOTNOT: Nyligen gick bandet ut med nyheten att gitaristen och låtskrivaren Luke Potashnick lämnar bandet för att istället satsa på sitt egna låtskrivande och producerande. Ett tråkigt besked givetvis och i skrivande stund har man kallat in kompisen Jacob Hildebrand som stand-in för en konsert i Ullapool. Det återstår att se om han blir en permanent medlem.

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)

SE BILDER FRÅN SPELNINGARNA PÅ ROLLING ROOTSY I UPPSALA OCH STOCKHOLM

 

BANDFAKTA

MEDLEMMAR
Phil Campbell – vocals
Paul Sayer – guitar
Jacob Hildebrand (?) – guitar
Nick Fyffe – bass
Damon Wilson – drums

HEMSIDA FACEBOOK

TURNÈDATUM
21/11 – Plan B, Tranås
22/11 – Arenabolaget, Linköping
23/11 – Clarion Hotel, Örebro
25/11 – Storsjöteatern, Öresund
26/11 – Estreet, Sundsvall
27/11 – Kulturgaraget, Avesta
28/11 – Tryckhallen, Falkenberg
30/11 – Kulturhuset, Halmstad
1/12 – Katalin, Uppsala
2/12 – The Tivoli, Helsingborg

 

LYSSNA PÅ SENASTE SINGELN THREE BULLEITS

 

KOLLA PÅ VIDEON TAKE IT BACK

 

KOLLA PÅ CHINESE LANTERNS LIVE FRÅN NORWICH

 

Relaterade artiklar