Vem är du, Jay Smith?

Jay Smith, mannen som vann Idol 2010. Men vem är han egentligen och hur blev han den han är idag? Det började med en fiol och slutade med en flickvän som hemligt anmälde honom till idol.  

Annons 

 

När jag klev in i lobbyn på hotellet där vi stämt träff kunde jag på en gång urskilja Jay från massan med kostymnissar. Han kom gåendes mot mig i en sliten skinnjacka, en kaffe i ena handen och en fernet branca i den andra. Vi bestämde oss på en gång att sätta oss utomhus istället, för att komma undan AW-surret från resterande gäster och Jay konstaterade då glatt att han kunde röka samtidigt. Tanken slog mig då, att här sitter jag framför en rockstjärna av yttersta kvalité men för mig och många andra har han bara varit idol-Jay.

Att säga att Jay upptäckte musiken på egen hand skulle vara en lögn då han har en stor syskonskara på 5 syskon, och alla är på något sätt involverade i musiken. Inom en snar framtid kommer även ett samarbete med en av systrarna vara på gång. Med detta sagt kunde jag på en gång se att det finns en ödmjuk familjemänniska bakom den hårda rockfasaden, då jag såg stoltheten lysa genom hans ögon när han berättade om sina syskon.

Därefter fortsatte han genom att berätta om sin barndom och hur han faktiskt började med musiken, vilket då inte var gitarren som man lätt skulle kunna tro. Jay började spela fiol redan vid 5-års ålder på hans mammas begäran och fortsatte fram tills han var 12 år gammal. Att han fortsatte så pass länge berodde på att han ville tillfredsställa andra, och det fanns en stolthet med ett fiolspelande barn. Men sen när tonåren började visa sina tecken, så gick även Jay vidare och upptäckte istället gitarren. Jay var inte som de andra grabbarna i skolan, han hade inget intresse av att skaffa moped, utan han la mycket hellre pengarna på en gitarr, vilket han även gör idag. Det var under denna tid i högstadiet som Jay verkligen hittade sin identitet och träffade även på Nicke som han senare skulle spela in två plattor med.

Hur kommer det då sig att denna rocksnubbe hamnade i ett program som Idol? Jo det var Jay’s dåvarande flickvän som tog kontakt med Andreas Carlsson via Facebook och kunde på så sätt skicka in en demo. Jay blev senare uppringd och blev då tillfrågad om att komma på en audition. ”Hade någon frågat mig tidigare samma dag om jag skulle delta i Idol så hade jag skrattat åt personen i fråga” sa Jay skrattandes samtidigt som han tog en klunk av sitt snart kalla kaffe efter allt pratande. Men med tanke på att han var 29 år gammal vid tidpunkten och att de ändå ringde efter honom så kände han att det var en chans värd att ta. Och trots att Idol var en omtumlande period så skulle han ändå göra samma val idag, även om han visste vad som komma skall.  

Så att musiken är en viktig del utav Jay’s liv råder det inga tvivel om då han pratar så passionerat om det och låter sig inte avbrytas, trots att vi sitter utomhus med många faktorer som skulle kunna uppfattas som störande och det finner jag så otroligt fascinerande.

Efter Idoltiden krävdes det dock att han fick ”skruva av sig huvudet för att sen skruva på det igen”, men visste nu att musiken var något som han ville leva på.  Så trots att det krävdes mycket jobb från att ligga på topp till att få jaga gig, var det värt det då han idag, 5 år senare faktiskt kan försörja sig på det han älskar. Detta innebar dock ett helt nytt kapitel i Jay’s liv då han valde att splitta från bandet Von Benzo och satsa på att turnera ensam istället. Det här var utan tvekan ett känsligt ämne för Jay då han vred lite på sig och fingrade på kaffemuggen när bandet kom på tal, då det låg honom varmt om hjärtat. Men det blev en musikalisk skiljaktighet helt enkelt.  Jay ville satsa mer på country och blues, vilket tyvärr inte gick hem hos alla medlemmar. Där av blev det som en slags övergångsperiod istället då Jay ansåg att musiken blivit en så pass stor del utav honom och insåg att det ekonomiskt inte skulle gå ihop att turnera med bandet på den nivån han hade önskat. 

Med detta så innebar det ett helt annat upplägg på scenen och han gick från att ha bandet som trygghet till att sitta ensam, med endast en akustisk gitarr. Det blev väldigt naket, men otroligt vackert istället. Han får dock ibland kritik från publiken för att han ofta blundar under sina uppträdanden, men som Jay själv säger ”Jag sjunger om vad som är viktigt för mig och för att kunna förmedla den känslan så måste jag kunna känna den. Det är inte så att jag inte vill se publiken, utan jag går in i en låt som betyder mycket. Jag blundar även när jag sitter hemma och sjunger för mig själv, det är så det är". Jay’s låttexter är tagna direkt ur hans egna liv och han erkände att det ibland kan vara lite skrämmande att ta något från hjärtat för att sen lägga på bordet där alla kan tycka och tänka om det. Men för honom finns det inget annat sätt att skriva texter på, utan det är viktigt att de betyder något för honom personligen, och där av är han fruktansvärt tacksam över responsen han har fått från sina fans.

När det kommer till framtiden så hoppas han på att en dag komma över atlanten, vilket just nu är slutmålet på 5-årsplanen. Men fram till dess ska han fortsätta att försöka vinna över Sverige och en svensk efter en annan. Vad vi kan förvänta oss av denna man i fortsättningen är svårt att säga, men jag tvekar inte en sekund på att han en dag kommer att ta sig över atlanten och vinna hjärtan i USA som han gjort här hemma i Svedala. Jag önskar honom all lycka i framtiden och kommer att följa hans resa med spänning.

 

Du kan läsa mer och följa Jay på följande sociala kanaler:

Facebook:

facebook.com/jaysmithofficial

Spotify:

open.spotify.com/user/jaysmithofficial

YouTube:

youtube.com/user/TheJAYSMITHofficial

Instagram:

instagram.com/jaysmithofficial

Twitter:

twitter.com/jajsmiff

Hemsida:

Jaysmithofficial.com

 Jay Smith Neverneverland - singelomslag

Jay Smith God Damn You 2

Reporter: Jessica Alsterblad (jessica.alsterblad@rockbladet.se)

Relaterade artiklar