Watains vilda jakt intog Japan

När svenska black metal-kungarna Watains “The Wild Hunt”-turné nådde fram till Japan fanns Rockbladets Stefan Nilsson på plats för att uppleva den grymma och riktigt bra ritualen som även bjöd på Tribulation, Inquisition och Sigh.

Annons 

 

Sigh

Japanska kultbandet Sigh inleder festligheterna denna kväll. Sigh startades 1989 som ett black metal-band men har med tiden utvecklat sitt sound och hittat fram till ett jäkla hopkok av influenser. Deras första skivkontrakt skrev de med Euronymous (från Mayhem) och debutplattan släpptes 1993. Den musikaliska Sigh-soppan kokas forftfarande på black metal-buljong men i Sighs version får även en altsaxofon och mycket annat skoj plats i ljudbilden. Bandets vokalister Mirai Kawashima och Dr Mikannibal leder sina medmusiker i ett ganska annorlunda gig för att vara öppningen på en kväll fokuserad på black och death metal. Men bra och kul är det.

Tribulation2

Svenska Tribulation som nu är ute och turnérar jorden runt efter triumfen med senaste plattan “The Children of the Night” kliver för första gången upp på en japansk scen och ger oss 35 minuter av riktigt bra låtar. Tribulation är på god väg att växa till ett mycket större band än vad de varit. Vi får det bästa från skivan och de visar upp hur mycket olika slags musik som faktiskt får plats i Tribulations egendomliga värld. Ibland kallas de för ett death metal-band men det här är mycket mer än så. Det finns lite NWOBHM där inne, lite progressiva saker och en skopa med ödesmättade gothic-prylar. Resultatet blir en mörkrostad Arvika-blandning som funkar alldeles utmärkt på både skiva och scen. Med detta gig i Tokyo vinner de nya fans då det starka låtmaterialet kombineras med ett jäkla röjande och poserande på scenen.

Inquisition2

Colombiansk-amerikanska Inquisition gör även de denna kväll sitt första framträdande i Japan och det är mycket bra. Här snackar vi om två corpse paint-snubbar, Dagon och Incubus, som ger oss en mycket bra och mycket snabb version av black metal med en hel del thrash metal inblandat. De startar med “Force of the Floating Tomb” och saktar inte ner tills spelningen avslutas med “Infinite Interstellar Genocide”. Bandet består bara av två killar med ett trumset och en gitarr men lyckas ändå skapa ett tungt och aggressivt sound.

Watain7

Sedan Watain släppte hyllade albumet “The Wild Hunt” för drygt två år sedan har de turnérat jorden runt. Denna kväll är de äntligen åter i Japan och de möts av lojala fans som väntat på denna högstund i tre år. Watain har ju skapat sig ett rykte om att vara en farlig liveakt med en scenshow som både skvätter och luktar illa. Denna kväll är dock fokus på Watains musik. Visst, vi får ett par uppochnedvända kors, lite eld och ansiktsmålningar, men mest av allt får vi en riktigt bra timme av black metal. Rubrikerna kring detta band handlar oftare om grisblod och annat men bakom rubrikerna finns det ett riktigt bra band med grymt bra låtar och bra musiker. Denna kväll verkar Erik Danielsson vara på bra humör och ger sitt allt till sina japanska fans. Resten av bandet – Alvaro Lillo på bas, Set Teitan och Pelle Forsberg på gitarr och Håkan Jonsson på trummor – är även de på humör och attackerar ursinnigt musiken. Hur bra som helst. Bandet inleder med “Night Vision”, “De Profundis” och “Black Flames” från senaste skivan. Från samma skiva får vi även uppleva “The Wild Hunt”, “Outlaw” och “Sleepless Evil”. Men vi får också suveräna gamla godingar som “Total Funeral”, “Reaping Death”, “On Horns Impaled” och “Malfeitor”. Watain levererar som de ska och mer. Grymt bra.

Watain3

Text & foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Datum: 2015-09-25
Plats: Duo Music Exchange, Shibuya. Tokyo, Japan
Artister: Watain, Inquisition, Tribulation, Sigh

Relaterade artiklar