Här är bandmedlemmarna i Green Days rockmusikal American Idiot

När Green Days prisbelönta rockmusikal "American Idiot" har Stockholmspremiär på Cirkus i februari spelas huvudrollen av Viktor Norén (Viktor & the Blood, Sugarplum Fairy). Han backas upp av musiker från några av landets mest inflytelserika punk- och rockband, så som Bombshell Rocks, Crucified Barbara, Twopointeight, Stilett och Henry Fiat's Open Sore. "American Idiot” är baserad på punkrockbandet Green Days klassiska album med samma namn. Den 20 februari 2016 sätts musikalen upp i Stockholm för första gången.

American Idiot” gjorde succé på Broadway och vann bland annat flera scenpriser och en Grammy för bästa musikalalbum. När den har premiär i Stockholm är det med Viktor Norén (Viktor & the Blood, Sugarplum Fairy) i huvudrollen och med flera väletablerade namn från den svenska punk- och rockscenen i bandet.

En av dem är "Nicki Wicked", trummis i Crucified Barbara, som vann pris för Årets rock/metal på P3 Guld-galan tidigare i år:

Jag blev lite ställd först av det ovanliga erbjudandet, men blev jätteglad över att få frågan. Jag är van att spela med samma band sedan 1998, men jag älskar utmaningar så det kändes rätt att hoppa in i elden. Det är grymt att det är en rockmusikal med fokus på musiken.

Även Christian "Crippe” Määttä från Bombshell Rocks blev överraskad av frågan, men tackade självklart ja.

Först och främst på grund av musiken. Jag var ett fan av bandet innan de slog igenom och såg dem live redan 1994. De ligger mig varmt om hjärtat. Sen tycker jag att formatet känns väldigt roligt. Det är två världar som möts. 

Inför premiären den 20 februari är båda nervösa, men fulla av förväntningar.

Det är spännande och nervöst såklart, men det ska det vara. Punk handlar ju mycket om nerv. Det blir bäst då, säger Christian "Crippe” Määttä.

green-day-musikal-bild2

Hela bandet i "American Idiot”:

Viktor Norén, sång

Känd som frontfigur i Sugarplum Fairy, som mellan 1998 och 2013 gjorde hits som "The Escapologist", "Sweet Jackie" och "She". Nu spelar han i bandet Viktor & the Blood som släppte albumet "Apocalypse Right Now" 2013.

Christian “Crippe” Määttä, gitarr 

Spelar i Västeråsbandet Bombshell Rocks som släppt fem album sedan starten 1995 och är även med i punkbandet Stilett vars album "S/T” utsågs till årets album 2014 av Close Up Magazines Daniel Axelsson.

“Frank E. Male”, gitarr

Medlem i det mytomspunna punkbandet Henry Fiat's Open Sore vars senaste skiva kallades "en milstolpe inom skandinavisk H.C” av Nöjesguiden. 

“Nicki Wicked”, trummor

"Nicki" spelar trummor i Crucified Barbara som turnerar världen över. De har sedan debuten 1998 släppt fyra album och turnerat med bland andra Sepultura och Motörhead. På P3 Guld 2015 utsågs de till Årets rock/metal.

José Dominguez Lopez, bas

Basist i både Stilett och punkrockbandet Twopointeight som släppt tre album. Det senaste kom 2014 och samma år var de ute på en USA-turné tillsammans med banden The Gaslight Anthem och Against me!

Marika Willstedt, keyboard/kapellmästare

Marika är kanske mest känd som pianist och lagledare i det populära tv-programmet “Så ska det låta”. Hon har också jobbat och turnerat med många folkkära artister så som Petter, Niklas Strömstedt, Laleh och Magnus Uggla.

 

Bandet backas upp av en stråksektion som består av Malin-My Wall, Cecilia Linné och Erik Holm.

"American Idiot" har premiär på Cirkus den 20 februari och spelas hela våren fram till den 9 april.

Föreställningen produceras av Blixten & Co, ett av Sveriges ledande företag i underhållningsbranschen, tillsammans med Sweden Rock, som sedan 90-talet arrangerar landets största hårdrocksfestival.

 

Pressröster om "American Idiot" på Malmö Opera

"en förbannat imponerande och stark show"

/Dagens Nyheter

"Höjdpunkterna haglar i hitopera"

/Sydsvenskan

"American Idiot imponerar med kraft och inlevelse"

/Blekinge Läns Tidning

"ösig teaterkonsert"

/Kulturnytt, Sveriges Radio

green-day-musikal-bild1

Om musikalen American Idiot

När Billie Joe Armstrong i Green Day skrev låtarna till “American Idiot” byggde han hela skivan som en berättelse i flera akter. Den Tony Award-vinnande regissören Michael Mayer blev så imponerad att han tog kontakt mer Billie Joe 2008 och tillsammans gjorde de en rockmusikal baserad på skivan.

Uppsättningen hade premiär på Broadway i New York den 24 mars 2010 och vann två Tony Awards, samt både Drama Desk Award och Outer Critics Circle Award. En skivinspelning av musikalproduktionen vann dessutom en Grammy Award för "Bästa musikalalbum" 2011. 

Efter premiären spelades uppsättningen 422 gånger och togs sedan ut på turné i USA, Kanada, Storbritannien och Irland. Sverigepremiären ägde rum på Malmö Opera den 20 februari 2015 i regi av Philip Zandén.

Biljetter: Biljetter till "American Idiot" säljs via Blixten.se

Relaterade artiklar