Carcass och Deathcrusher Tour når Stockholm

Vi har nu ännu en gång fått finbesök här i Europa – denna gång i form av Deathcrusher Tour, som under en hel månad kommer ta sig från stad till stad med sin fullständigt krossande blandning av grindcore, thrash, sludge, och death metal. Turnépaketet består av brittiska Carcass och Napalm Death, amerikanska Obituary, kanadensiska Voivod, samt schweiziska Herod. Idag, ungefär mitt i turnén, har de stannat upp för en svettig kväll på Fryshuset i Stockholm.

Annons 

 

Av outgrundliga anledningar hålls kvällens spelningar på den mindre lokalen, Klubben, istället för på utannonserade Arenan – något som kan tyckas är väldigt märkligt, med tanke på att det ikväll är så fullpackat med folk att det är svårt att ens ta sig in i lokalen. Biljetterna är helt slutsålda, vilket i sin tur inte är jättekonstigt med tanke på den genomgående höga kvaliteten på band vi bjuds på.

Först ut är Herod, som med sin progressiva sludge faktiskt imponerar betydligt mer än jag förväntat mig. Detta främst för att jag hade blandat ihop dem med det amerikanska heavy/thrash metal-bandet med samma namn – vars skivor jag tidigare sågat vid fotknölarna – men även med tanke på hur ösigt detta faktiskt är trots den ökänt långsamma genren. Bandet släppte under 2014 debutskivan ”They Were None”, från vilken vi bland annat får höra svintunga ”The Glory North”. Herod gör en genomgående bra spelning, sin något flummiga sångare till trots.

Efter en snabb changeover är det dags för Voivod, som personligen är det band jag sett mest fram emot ikväll. Bandet besöker inte Sverige särskilt ofta – de har till exempel inte spelat i Stockholm på över tio år. Det märks tydligt att de är glada över att vara tillbaka, för vi får se en sällan skådad spelglädje ikväll. De två kvarvarande originalmedlemmarna Away och Snake håller energin i topp, och de relativt nya medlemmarna Chewy (ex-Gorguts) och Rocky fyller tomrummen efter Piggy respektive Blacky med bravur. Vi bjuds på många fina bitar ikväll, bland annat ”Chaosmöngers”, ”Kluskap O’Kom” (som för övrigt är bandets bästa låt ikväll), sprillans nya ”Forever Mountain” (tagen från en 7”-split med Napalm Death), samt avslutande ”Voivod”, som tillägnas avlidne gitarristen Denis ”Piggy” D'Amour. Allt som allt gör kanadensarna en otroligt bra spelning, och jag kan inte göra annat än att lyfta på hatten.

Kvällens tredje spelning står alltid lika fantastiska Napalm Death för. Med ett av 2015 års i särklass hårdaste skivsläpp, ”Apex Predator — Easy Meat”, i bagaget kör Napalm Death sin väl beprövade metodik med att fullständigt krossa allt. Barney Greenway står inte stilla på scenen en enda sekund under hela spelningens gång, och får en nästan att fundera på exakt hur många bokstavskombinationer han besitter. Efter att ha sett Napalm Death ganska många gånger vet jag exakt vad jag har att vänta mig – ett oerhört tight gig med fullt ös från början till slut. Det är också exakt vad vi får ikväll på Fryshuset. Napalm Death hinner bränna av fler låtar totalt än vad både Herod och Voivod gjort sammanlagt, men det är så klart inte jättesvårt med tanke på att de absolut längsta låtarna knappt når tre-fyra minuter. Vi får bland annat höra ”How the Years Condemn”, en 1-sekundsversion av ”You Suffer”, ”Timeless Flogging”, samt ”Suffer the Children”, och med en till synes outtömlig energi känns det som att Napalm Death hade kunnat fortsätta dubbelt så länge. Tummen upp!

Den största kontrasten uppstår när Napalm Death kliver av för att ge plats åt Obituary. Tempomässigt är de två nästintill natt och dag, men det betyder givetvis inte att Obituary uppfattas som slöa. Inledande ”Redneck Stomp” följs tätt av ösiga ”Centuries of Lies” från senaste alstret ”Inked in Blood”. John Tardy och hans otroligt rutinerade band fortsätter därefter att leverera dödsmetall av högsta kvalitet, med både nyare och äldre material. Bland annat får vi från debutplattan höra både ”Intoxicated” och ”Slowly We Rot”, och vi får ikväll verkligen se ett Obituary i toppform. Mer rutinerade band är svåra att hitta, och jag ser verkligen fram emot vad detta band kan fortsätta med i framtiden.

Till sist är det dags för huvudakten – legendariska Carcass. Från att ha släppt skivan ”Swansong” tog det hela 17 år innan de återvände med ett nytt album – ”Surgical Steel” – en skiva som kom att bli en av 2013 års absolut bästa plattor. Med Jeff Walker i spetsen inleder Carcass med ”Incarnated Solvent Abuse”, och efter det är galenskaperna igång. ”Buried Dreams”, ”Unfit for Human Consumption”, och ”Cadaver Pouch Conveyor System” är bara några av den uppsjö av ösiga låtar vi bjuds på under spelningens gång. Om jag tänker efter så tycker jag faktiskt att bandet ikväll gör betydligt bättre ifrån sig jämfört med vad de gjorde när jag såg dem senast på Fryshuset, vilket var för snart 2 år sedan (då tillsammans med Amon Amarth). De känns piggare, hungrigare, och faktiskt även lite argare. Carcass visar ikväll exakt var skåpet ska stå, och avslutar denna otroligt trevliga kväll – trots att det var på tok för trångt i lokalen. Tack och bock, Carcass. På återseende!

DEATHCRUSHER TOUR 2015

 

SKRIBENT: Mattias Hagberg (mattias.hagberg@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Fredrick Drakenlind
EVENT: Deathcrusher Tour
ARENA: Klubben, Fryshuset / Stockholm
DATUM: 2015-11-09

Relaterade artiklar