Farbror Syra bjuder upp till dans under Halloween

Mitt i firandet av Halloween, bland löshuggtänder och sminkat blod, fick den svenska huvudstaden besök från både de brittiska öarna och från Götet. UNCLE ACID AND THE DEADBEATS och SPIDERS bjöd upp till dans på ett packat Debaser vid Medborgarplatsen. Vilket gung det blev! ROCKBLADET fick bevittna en fest bland smink, tygpåsar och hipsters.

Spiders är skivaktuella med EP:n Why Don’t You och brittiska Uncle Acid and the deadbeats släppte för några månader sedan fullängdaren The Night Creeper. Dessa två släpp tillhör höstens starka skivregn över marknaden.Rockbladet träffade trevliga göteborgarna Anne-Sofie Hoyles och Ricard Harryson från Spiders innan spelningen på Debaser. Vi pratade bland annat om att kombinera vanliga jobb med att turnera i ett rockband, den stundande USA-turnén tillsammans med Graveyard och sunkiga loger. Intervjun kommer att publiceras längre fram på Rockbladet.se.

På scenen gör de ett utsökt jobb som uppvärmare till huvudakten och deras glammiga toner går hem bland stockholmarna. Lokalen är inte helt full när de började spela men fylls sakta på med mer folk som trollbinds av bandets charm och platåpjuckiga rock. Ann-Sofie ÄR Suzy Quatro fast bättre och verkar vara född till energifull frontkvinna. Övriga tre i bandet hjälper till att fylla ut Medisscenen föredömligt där Olle och John har lånat Slades gamla paljett-tröjor och Marc Bolans sminkväska. Musikaliskt lånas det också men att kalla Spiders för återvinning är slappt då de tar 70-talssoundet framåt på sitt egna drivna sätt. Only Your Skin ger oss största kicken i ett set som fokuserar nästan helt och hållet på senaste albumet Shake Electric. Spindlarna från Götet hinner dock ge oss en Sverigepremiär i form av titelspåret Why Don't You från rykande färska tiotummaren.  Ett minus är att gitarrerna knappt hörs från vår position längst fram till höger. Förhoppningsvis lät det bättre på övriga platser i lokalen för enbart bas och trummor är bara kul när Royal Blood lirar. Spiders klockar in på riviga 36 minuter vilket är nosande nära de tilldelade 37 minuterna som det skojades om i intervjun. Under 2016 kommer ett helt nytt album och den vinylen lär Rockbladet vältra sig i.

När de redan kultförklarade Uncle Acid and the deadbeats (Halloweendresserade i diverse grismasker under första låten) stiger upp på scenen är det ingen tvekan om vad publiken har väntat på. De får en jätterespons och med sin gungande retrorock och makabra texter sätter de Debaser i fullkomlig trans. Man kan knappast hylla bandet för en extravagant scenshow men å andra sidan låter de musiken tala för sig själv. Uncle Acid har en förmåga att få fram riff, melodier och stämning i sina låtar som tar varje lyssnare in i full och morbid paganmode. Senaste skivan The Night Creeper är ett konceptalbum om Film Noir som ligger sångaren Kevin Starrs varmt om hjärtat. "–Det jag i stort sett gör i turnébussen är att se på film och ofta handlar det om just Film Noir från 20-, 30-, 40, –50 och –60 talen" förklarar Kevin under vårt samtal kort innan bandet klev på scenen.

Sällan ser man en så nöjd publik stå och nicka i takt med de rullande riffen. De som är insatta i bandets skivor känner såklart till varenda låt och Rockbladets reportrar kunde pricka av den ena favoriten efter den andra och pratet efter konserten handlade mest om att dämpa euforin och se nyktert på det som precis hade bevittnats. Nya ockulta spliffs som Pusher Man och Melody Lane är precis lika lysande som äldre psykedelika i form av I'll Cut You Down, Mind Crawler, Poison Apple och Death's Door. Basisten Vaughn Stokes står och pumpar sin fyrsträngare med slutna ögon i stort sett hela konserten, fullkomligt inne i musiken, och det är förmodligen in i samma sköna rus som den här trippiga resan tar oss i publiken.

Dagens fråga är om man är cool eller nörd om man bär på en tygväska med plats för vinylskivor. Alla på Debaser igår röstade för att det är coolt att vara nörd. Dock inte den kategori av besökare som står och diggar på avstånd i baren. Ju längre konserten går desto mer börjar ölen att verka och då fästs blicken mer och mer på mobilen än på scenen och när fyra-fem låtar är kvar av konserten så lämnar man lokalen. De fattar inte vad de missar. Rockbladet-trion var i alla fall enormt nöjda med kvällen och även om det fanns nyanserade rop om att ge betyget åtta av tio så får majoriteten sin euforiska vilja igenom. Höstens hittills bästa konsert!

SKRIBENTER: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se) och Fredrik Blid (Fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)
EVENT: Spiders och Uncle Acid and the deadbeats
ARENA: Debaser Medis, Stockholm
DATUM: 2015-10-31
BETYG:
Spiders RB-Betyg-7_10

Uncle Acid and the deadbeats RB-Betyg-9_10

 

BILDGALLERI UNCLE ACID AND THE DEADBEATS

 

BILDGALLERI SPIDERS

 

BANDFAKTA – UNCLE ACID & THE DEADBEATS
MEDLEMMAR
Kevin K.R. Starrs – Vocals & Lead Guitar
Yotam Rubinger – Guitar & Backing Vocals
Vaughn Stokes – Bass & Backing Vocals
Itamar Rubinger – Drums

DISKOGRAFI
2010 – Volume 1
2012
– Blood Lust
2013 – Mind Control
2015 – The Night Creeper

|HEMSIDA| |FACEBOOK|

BANDFAKTA – SPIDERS

MEDLEMMAR
Ann-Sofie Hoyles – Sång, gitarr, munspel, tamburin och maracas
John Hoyles – Gitarr
Olle Griphammar  – Bas
Ricard Harryson – Trummor

DISKOGRAFI
2011 – Spiders (EP)
2012 – Flash Point
2014 – Shake Electric
2015 – Why Don't You (EP)

| HEMSIDA FACEBOOK |

Relaterade artiklar