Magnifika Blues Pills väntar på genombrottet i Sverige

Ett av Sveriges just nu mest spännande band är närkiska Blues Pills som filar på sin andra fullängdare som kommer att släppas i början av nästa år. I veckan utannonserades en ny Europaturné som bland annat når Göteborg och Kristianstad.

För mig är Blues Pills (född 2011) lillasyster till storebrorsan Rival Sons (född 2009)  och mellanbarnet The Temperance Movement (född 2011). Syskonskaran är sprungna ur pappa blues och mamma rock med den inflytelserika farbror soul bitvis närvarande. Alla barnen har anammat ett livfullt, uppriktigt och emotionellt rock and roll sväng. Men där Rival Sons drar åt hård bluesrock a la Led Zeppelin och Free och The Temperance Movement mot landsmännen Rolling Stones och The Faces kryddad med Americana så är lillasyster mest psykedelisk hippierock av de tre syskonen. Som om Jimmie Hendrix Experience lirat med Janis Joplin ungefär. Rockbladet träffade sångerskan Elin LarssonRockbaren i Örebro för att ta reda på den korta historien om Blues Pills.

"- Jag och Zack (Anderson, basist och låtskrivare) pratade på internet väldigt länge och när jag sedan blev av med jobbet i Östersund så hyrde jag ut min lägenhet och drog till Kalifornien där Zack bodde. Vi började skriva musik, spela in och lägga ut på YouTube. Efter ett tag fick vi erbjudanden om skivkontrakt och turnéer. Zack, jag och Zacks styvbrorsa Corey Berry spelade först som en trio men när vi skulle ut på den första turnén så ville vi ha med någon mer i bandet. Zack hade tidigare träffat Dorian (Sorriaux, gitarrvirtuos) i Frankrike när han spelade där med sitt andra band. Dorian bjöds in för att ta över gitarrspelandet som Zack och Corey tidigare delat på och sedan har det rullat på." Även Elin spelar gitarr men vågar inte göra det på en scen så hon håller det innanför stängda dörrar hemma. Zack och Elin skrev det mesta till första albumet, Blues Pills från 2013, men Dorian har kommit med idéer och lagt på sina gitarrgrejer. Bakom trumskinnen sitter nu en äkta örebroare, eller närmare bestämt från Mosås, i form av André Kvarnström som tidigare bankat i Truckfighters. Den förra trumslagaren Corey slutade för att det inte funkade i bandet. Alla fyra bandmedlemmar bor nu i Örebro och hamnar i gott sällskap med bland andra Millencollin, Witchcraft, Troubled Horse, Smash Into Pieces och redan nämnda Truckfighters.

Musikaliska influenser då? "- Aretha Franklin är en sångmässig förebild. Första skivan jag köpte var Joe Cockers Unchain My Heart och det var något helt fantastiskt med hans röst." (Tyvärr fick varken undertecknad eller Elin uppleva väderkvarnsmannen Cocker live som tragiskt nog gick bort i våras.) Peter Green's Fleetwood Mac var väldigt inspirerande för oss i början. Paul Kossoff är en favorit för Dorian och jag vurmar för November. Rivals Sons är ett av världens bästa band just nu!" (bra smak Elin!!!) Blues Pills var förband till Rivals Sons i England och det var enlig henne den roligaste turnén de gjort hittills. Elin tar även upp Nina Simone, Janis Joplin och Robert Plant som några av sina influenser.

Störst är Blues Pills i Tyskland, så de tillbringar betydligt mer tid där än i Sverige. "- Tyskarna tar hand om dig väldigt bra när man är på turné där, det spelar ingen roll om du är ett litet demoband. I somras lirade vi för första gången på Rock Am Ring vilket var galet."

Andra albumet håller nu på att spelas in från och till med Don Alsterberg bakom spakarna, han var också producent för debutplattan och alster från Graveyard och The Soundtrack Of Our Lives"- Det har hänt lite grejer som gör att vi inte kan spela in mer kontinuerligt. Det är mer kollaborativt på nya skivan. På Blues Pills var det mesta redan skrivet innan Dorian kom in i bandet." Bandet vill ta sitt relativt smala sound vidare och utvecklas. "- Fram med mer souliga elementet, lite James Brown stuk. Inslag av piano och orgel som kanske också kommer med på turnén. Vi har en låt med bara piano och sång. Jag vill gärna ha med kör och försöker träna grabbarna men jag vet inte om de tycker det är så kul (skratt). En kille som varvar rhythm guitar och orgel vore grymt. Men både kör och extra gitarrist kostar pengar." Ett sound som andas 60-tals soul lär passa Elins souliga röst utmärkt. En röst som Elin är mån om att hitta ett sätt att värma upp. "- Jag kan inte bara gå in och köra som exempelvis Jay Buchanan i Rival Sons. Ibland blir man hes och tappar lite röst men då är det bara att vila ett tag."

Elin har tidigare arbetat som bokningsvärdinna, servitris på Clarion Hotel och på Rockbaren i Örebro. Hon spelade och sjöng även i ett stonerband med sina tjejkompisar. Nu lever alla i Blues Pills på musiken, spelandet och merchen. Jag tycker de borde göra mer merch då skivomslag och backdrop är supersnygga med sina trippiga motiv. Vad är då roligast med att vara sångerska i ett rockband? "- Jag känner mig bortskämd. Min hobby är mitt jobb. Man träffar många otroligt inspirerande människor på turné, som exempelvis när vi spelade med John Fogerty och Johnny Winter på en festival precis innan Johnny dog." Dock kan Elin sakna sitt vanliga jobb då hon lätt blir rastlös efter att ha varit ute på turné och träffat massor med folk. "Sedan kommer man hem och det blir alldeles tyst."

Blues Pills har inte turnerat i USA än. De hade några spelningar där precis när de startat men har sedan haft problem med visum när de skulle göra promotion och spela på en festival. Bandet har nyss fått ett bokningsförlag i Sverige så första Stockholmsspelningen var tidigare i år på Kägelbanan. En konsert som Rockbladet hyllade med betyget 9/10, läs recensionen här!

Vilka svenska favoritartister har du? "Graveyard, Lykke Li. Jose Gonzales har något magiskt. Ted Gärdestad är en gammal favorit. Spiders med sin punkstil, Horisont. Dean Allen Foyd – en av de fetaste konserter jag sett! Deras jazztrummis är helt otrolig, jag kollade på honom hela konserten."

Under turnéerna blir de bortskämda med mycket mat och dricka så alla i bandet har nu börjat simma flera dagar i veckan. "Vi kände att vi måste börja motionera annars kommer det sluta illa." Är det mycket festande? "- Nej, inte överdrivet mycket. Det beror på vilka man åker med. Senast åkte vi med bland andra Truckfighters och de var lugna så det blev inte så mycket fest. Annars kan det bli kaos, inte jag då förstås (skratt). 19-åringarna i Vintage Caravan däremot, då var det full rulle. Man triggar igång varandra. Är rocksvinets tid förbi? "- Det är kul att dricka bärs men man är där för att göra ett bra jobb. Jag dricker aldrig innan spelning för jag vet att jag inte kan göra lika bra ifrån mig då. Folk har betalat biljett och ibland åkt långt för att se oss. Dricka kan jag göra efteråt."

Kommer de ge ut någon mer låt än Bliss på svenska? "Den kom till tack vare November. Det var Zack som tyckte att den skulle vara på svenska, sedan gjorde vi en engelsk version till albumet.  Den är inte min favorit direkt (skratt). November gör sin grej bäst på svenska, annars gillar jag bättre när det sjungs på engelska som de svenska artister jag nämnde tidigare. Det känns naket att sjunga på svenska, det finns inget som skyddar mig känns det som."

Hur lägger man upp en setlist med bara en skiva i bagaget? "Vi gillar när låtarna flyter ihop för att inte tappa känslan. Man kommer in en form av trance som man vill fortsätta vara i. Det är roligare att variera sig och det improviseras mycket i jammen. När Dorian börjar komma igång i de instrumentala partierna kan jag själv bli som publiken. "Jävlar, det här har jag inte hört tidigare! De andra vågar göra mycket utsvävningar, det ska inte låta exakt som på skiva. Lite svårare för mig som sångerska att gå completelly lost. Vi försöker göra något speciellt varje spelning och ibland kan det blir jättefel.

Vad kommer namnet Blues Pills från? "Zack är vän med en kille i Tyskland som hade en musikblogg som hette Blues Pills där han la ut mycket undergroundmusik och psykedelisk 60-talsrock. Han bokade spelningar till vår första turné, hjälpte oss med skivkontrakt och gav oss namnet. Liveskivan Blues Pills – live gjordes som ett tack till honom och alla de som pushat vårat band."

Var finns den bästa publiken? "– I Grekland går man wild men är respektfull. Danskarna är helt crazy och hoppar upp på scenen. Sverige, Tyskland och England är ganska likt, lite avvaktande sådär. Vi lär oss mycket av att spela i Sverige då det finns väldigt många bra band och musiker här samt jättekunniga människor inom musikbranschen. När vi spelade i Stockholm blev det familjärt med både min syster och mamma på plats. Det är kul med fans som är mer engagerade än oss själva (skratt). De uppskattar ärlig musik och det är roligt att det finns en marknad för riktiga band och riktiga musiker som verkligen kan lira."

Lira kan onekligen magnifika Blues Pills och deras andra album är ett av de mest efterlängtade skivsläppen framöver. Jag hoppas de utökar den stundande turnén med ytterligare Sverigedatum för detta är ett band fler svenskar borde skaffa sig koll på!

Här kan du se Blues Pills live i Sverige nästa år:

12/2 – Sticky Fingers, Göteborg KÖP BILJETTER HÄR
26/3 – Biljardkompaniet, Kristianstad KÖP BILJETTER HÄR

SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Kristin Carlsson (kristin.carlsson@rockbladet.se)

 

BILDGALLERI FRÅN BLUES PILLS PÅ RAMBLIN' MAN FAIR I SOMRAS

 

BANDFAKTA – BLUES PILLS

MEDLEMMAR
Elin Larsson – sång och tamburin
Dorian Sorriaux – gitarr
Zack Anderson – bas
André Kvarnström – trummor

DISKOGRAFI
2012 – Bliss (EP)
2013 – Devil Man (EP)
2014 – Blues Pills
2015 – Blues Pills – live

HEMSIDA FACEBOOK 

Relaterade artiklar