Martin Rubashov skapar magi med nya albumet Among Silver

Den13 november kommer Martin Rubashov släppa uppföljaren till sitt debutalbum Watchers Of The Sky. Den heter Among Silver och släpps via Despotz Records. På det nya albumet har hans helt unika sound med stor inspiration från det österländska delen av världen utvecklats till både mer variation och större arrangemang. Den har spelats in både i södra Spanien och i hälsingeskogarna. Frågan är, har Martin Rubashov funnit nyckeln till total magi?

Annons 

 

Martin är en sann musikalisk virtuos som har hela världen som sin inspirationskälla. Hans låtar byggs ofta upp av olika lager av gitarr-ackord, finstämda melodier, ett ypperligt exempel på nya skivan är låten The Swing At The End Of The World. Gitarr-slingorna i den låten är för mig ett av hans starka signum, redan första gången jag hörde låten lutade jag mig tillbaka i fåtöljen och bara mös och fick en riktigt skön feeling.

Among Silver innehåller tolv låtar, varav 10 egna och två stycken från några av hans stora favoritband. Would? är skriven och inspelad av Alice In Chains och Immigrant Song av Led Zeppelin.

Skivan har spelats in tillsammans med hans parhäst Daniel Lindblom och det var tillsammans med honom idén kom fram till att de skulle spela in delar av dem på den spanska södern i studion El Paraiso, som sen slutfördes i Hälsinglandsskogarna. Danne McKenzie har även den här gången spelat in trummorna. Mixad av Pontus Frisk. Mastrad av Classe Persson. Omslag av Niklas Brodd. Skriven av Martin Rubashov.

Martin-Rubashov-Bild0-Thomas-Larsson

(Foto: Thomas Larsson)

Martin är en mästare på olika gitarr-instrument och han har ofta köpt nya varianter på sina resor till olika delar av världen. Två favoriter är den indiska sitaren och turkiska sazen. Vi hör prov på detta i låtar som Granada och inledningsspåret The Fall Of Feathers.

Martin har inför albumreleasen släppt flera singlar, Hideout och nu senast Map Of The Stars, på den senare har han samarbetat med skivbolagskollegan Mia Coldheart, som du normalt hör i hårdrocksbandet Crucified Barbara. Deras röster gifter sig riktigt fint.

Det är tydligt hur Martin utvecklat sig själv som låtskrivare och vågat ta ut svängarna med sitt sound. Produktionen och arrangemangen har tagit riktigt stora steg framåt, egentligen tagit essensen hans talang som lågmäld singer song writer, till att lägga till många riktigt bra detaljer och lager i låtarna som gör att både musiken och melodierna förstärks. Han mixar sin inspiration från Led Zeppelin, Jeff Buckley och österlänska tongångar med sitt egna vemod, och det är framför allt i några av de lugnaste låtarna, The Traveling Mute och Sombra, som det gifter sig som bäst. Det finns nåt som griper mig så oerhört. Magi uppstår, svårt att förklara vad det är, men man får en känsla av välbehag och man vill bara följa med på resan i hans musikaliska värld.

Among Silver är ett smått magiskt bra album, som jag nu hoppas ska nå ut till en stor publik. Gillar du finstämd, lågmäld singer-songwriter musik med en stor dos av österländsk inspiration kommer du att digga det här albumet. Och den kommer även att släppas på vinyl, klicka dig vidare för att förboka ditt exemplar.

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
ARTIST: Martin Rubashov
ALBUM: Among Silver
SKIVBOLAG: Despotz Records
RELEASEDATUM: 2015-11-13
BÄSTA LÅTARNA: The Swing At The End Of The World och The Traveling Mute
BETYG:
RB-Betyg-9_10

FAKTA – MARTIN RUBASHOV

| HEMSIDA | FACEBOOK | ITUNES | SPOTIFY |

Martin-Rubashov-among-silver-1500x1500

Relaterade artiklar