Mastodontfilms-Mats och mastodontbox-Ulf

Igår avslutade ULF LUNDELL sitt tre dagar långa besök på Göta Lejon i Stockholm. Det fick bli ett avslut för många fans som inte har lyckats få tag på plåtar till nyårsspelningen på samma ställe, den som ska sätta punkt för Ulfs långa karriär på scenen. ROCKBLADET var på plats igår och tog med sig en gästskribent i Anders Nyström.

Annons 

 

Filmer med en speltid på mer än tre timmar kombinerat med hög budget, många statister, stora scener exempelvis stridsscener med ett stort antal statister kallas ibland för mastodontfilmer. Många av dessa filmer är också berättelser som utspelar sig över en lång tidsperiod. I NileCity 105,6 så kallas en av brandmännen för Mastodontfilms-Mats och han nämner mastodontfilmerna Wyatt Earp, Ben-Hur, Krig och fred och Rätta virket.

Ulf Lundell har länge gjort livespelningar som klockar in över tre timmar, många gånger närmare fyra timmar också. Jämförelsen mellan dessa långa filmer och Lundells långa konserter kommer i en helt ny dager nu på fredag. Då släpper Lundell boxen Hemåt genom Rift Valley. Boxen innehåller samtliga utgivna inspelningar med Lundell, en CD med 12 opublicerade studioinspelningar från 2001 till 2013, den nyligen upphittade demon från 1974 med 24 tidigare outgivna inspelningar och en 80-sidig bok med en nyskriven text av Ulf, samtliga musiker- och produktionsdetaljer och tidigare opublicerade bilder, många ur Lundells privata arkiv. Sammantaget blir det en liten nätt box på 68 cd-skivor eller 828 låtar. Hela mastodontbegreppet ställs på ända.

Under hösten åker Lundell med band runt om i Sverige och spelar något av det som kan bli hans sista konserter. Turnélivet för Lundell startade 1975, samma år som han släppte sitt debutalbum Vargmåne. Nu, 40 år senare verkar det alltså vara över. Lundell skriver om denna turné och de spelningar han gjorde i somras.

"Den här höstturnén, 20 spelningar, är min sista på länge om inte för alltid. Man ska aldrig säga aldrig som sagt, det gör jag inte heller, men dom här två turnéerna blir mina sista med det här bandet, på det här sättet. Jo, jag vet, jag har ropat Vargen kommer! flera gånger genom åren, men aldrig innan en turné. Farväl till er, publiken. Det har varit fantastiska år. Ups and downs, mest ups. Jag tänker inte bli sentimental. Jag hoppas bara att vi ses därute i november, december, och försöker göra det bästa av det här. Det kom väldigt många önskelåtar när jag bloggade i våras. Jag vet inte hur många av dom vi hinner spela, men vi ska göra vårt bästa, kväll efter kväll. En del går att väcka till liv, nytt liv, andra har somnat in för gott. Vi får försöka minnas, hylla oss själva, band, crew, jag, publik. Varma rätt avslappnade möten hoppas jag."

Göta Lejon som ligger på Söder i Stockholm samlar många olika evenemang, aktiviteter och uppsättningar. Allt från stora musikaler till konserter och stand-up comedy. Kvällens Lundell-konsert är den tredje i ordningen denna höst. Turnén slutar här på nyårsafton med ännu en spelning, den fjärde i denna trevliga lokal.

Precis som brukligt springer Ulf Gerhard Lundell upp på scenen och drar igång veckans tredje spelning på Göta Lejon. Han är klädd i svart skjorta med uppvikta ärmar och blå jeans. Markus Olsson och David Nyström följer också med ut för att ge den övertända publiken Blint förälskade igen. Efter två tredjedelar av denna lugna vackra balladen börjar publiken klappa och Lundell avbryter låten i förtid. Han kontrar genast mot publiken och kommer tillbaka som en furie i ett försöka att köra över oss med intensiva versioner av På den andra sidan, Ut ikväll och Är vi lyckliga nu?. Först därefter lugnar det ner sig lite grann med en bluesig Hem till mina rötter igen. Det är först när vi kommer in i den sjätte låten Lundell hälsar oss välkomna till Göta Lejon och också ger ett särskilt välkomnande till recensenten från Svenska Dagbladet, som är på plats längst fram för tredje kvällen i rad. Den hälsningen kommer i inledningen av Levande och varm. Sedan kommer titelspåret från dubbelskivan från 1988, där också den passande textraden >>40 år av hopp och löften<< finns instoppad. Det är den undersköna Evangeline vi får höra innan det är dags att ge sig ut i det europeiska ådersystemet i Roadhouse Kirschheim.

Nästa låt inleds med de för denna mörka tid passande raderna:

”Välsigna en främling i en främmande stad
Det kan va din bror eller syster
Försök om du kan att göra honom glad
Om han sitter där tung och dyster”

Det är livepremiär för mig och Främmande stad. Det är också inledningen på ett underbart och fantastiskt mörkt vemod som rullar förbi med Gruva och min personliga favorit Senare år.

Sedan trummar Andreas Dahlbäck (ja, det är han som har producerat Anna Ternheims nya platta) igång tempot så att publiken nästan blåser ut på Götgatan. Kompet från Surjo Benighi och Jens Frithioff ökar vindtrycket i Omaha och en oväntat bra version av Idiot City. Sedan åker vi på tur till Danielas Hus. Sedan kommer ett av kvällens få mellansnack, där Lundell berättar att det ska komma snö i natt och att han inte ska byta till vinterdäck innan den 30 november. Han berättar också att Luleå-publiken är den enda som sjungit med i refrängen på den kommande låten. Sedan kommer Rialto. Innan Ulf och band drar igång Om det här är vintern hinner han meddela att kvällens Stockholmspublik gjorde bättre ifrån sig än den norrländska.

I den första tonen av Kär och galen förvandlas sedan den sittande publiken till en ståplatspublik och så blåser bandet på i (Oh la la) Jag vill ha dej och Ute på vägen igen. Sedan blir det kort paus innan Lundell kommer tillbaka för första extranumret, ivrigt påhejad av en entusiastisk publik. Då kommer kvällens första låt igen. Den här gången får vi höra Blint förälskade igen till sista raden.

Den övergår sedan i en suggestiv inledning av Hon gör mig galen, som på sedvanligt Lundell-manér stegras och exploderar i ett skönt crescendo. Det blir sedan dags för Förlorad värld där Markus Olsson får i uppdrag att med saxen blåsa oss till ett schweiziskt vilohem. Tempot och rocken skruvas upp igen med Folket bygger landet innan det är dags för Gå ut och var glad Här får vi också kvällens långa monolog, med inslag av bland annat stjärnhimmel på Teneriffa och lån från Tonbanken med sju procents ränta.

Sedan är det dags att stänga klubben och det gör Lundell med den episka Club Zebra”. Det blir verkligen en mastodontkonsert, som klockar in på tre timmar och femton minuter. Jag kan bara känna ett hopp om att det här inte är slutet på Lundell live, trots hans ”hot” om det. Det är en vitamininjektion rakt in i mitt hjärta, som passar bra när vi är inne i den mörkaste delen av året.

Skribent: Anders Nyström (anders_68@bredband.net)
Fotograf: BILDSERIE ÖREBRO: Roger Johansson (rocker@twelvebar.net) INGRESSFOTO: Anders Nyström (anders_68@bredband.net)
Event: Ulf Lundell
Plats: Göta Lejon, Stockholm
Datum: 25/11-2015
Bäst: Energin hos publiken och bandet samt vemodet i Gruva och Senare År.
Sämst: Inget
Betyg: ​RB-Betyg-9_10

LÅTLISTA GÖTA LEJON 25/11-2015 (Enligt setlist.fm)

Blint förälskad igen
På den andra sidan
Ut ikväll
Är vi lyckliga nu? Ho
Hem till mina rötter igen
Levande och varm
Evangeline
Roadhouse Kirschheim
Främmande stad
Gruva
Senare år
Omaha
Idiot City
Danielas hus
Rialto
Om det här är vintern
Kär och galen
(Oh la la) jag vill ha dej
Ute på vägen igen

Encore:
Blint förälskad igen
Hon gör mej galen
Förlorad värld
Folket bygger landet
Gå ut och var glad

Encore 2:
Club zebra

BANDFAKTA

MEDLEMMAR 
Ulf Lundell – sång, gitarr, munspel
Janne Bark – gitarr, mandolin
Jens Frithiof – gitarr
Surjo Benigh – bas
Marcus Olsson – klaviatur, blås
David Nyström – klaviatur
Andreas Dahlbäck – trummor

HEMSIDA |

DISKOGRAFI
1975 – Vargmåne
1976 – Törst
1977 – Natten hade varit mild och öm (live)
1978 – Nådens år
1979 – Ripp rapp
1980 – Längre inåt landet
1981 – Preskriberade romanser (samling)
1981 – Innan jag anfölls av indianerna (box)
1982 – Kär och galen
1984 – Sweethearts
1984 – 12 sånger
1985 – Den vassa eggen
1987 – Det goda livet
1988 – Evangeline
1989 – Utanför murarna
1991 – Livslinjen (box)
1993 – Måne över haväng
1993 – Maria kom tillbaka (live)
1994 – Xavante
1995 – Rebeller (samling)
1995 – Öppna landskap 75-95 (samling)
1995 – Slutna rum 75-95 (samling)
1996 – Bosnia
1996 – På andra sidan drömmarna
1997 – Män utan kvinnor
1998 – Slugger
1999 – Fanzine (delvis live)
1999 – Når jeg kysser havet (norsk samling)
2000 – I ett vinterland
2002 – Club Zebra
2003 – En eld ikväll
2004 – Ok baby ok
2005 – Högtryck
2005 – Lazarus
2006 – När jag kysser havet 75-84 (samling)
2006 – Danielas hus 84-94 (samling)
2006 – Venus och Juniper 95-05 (samling)
2007 – Under vulkanen (box)
2008 – Omaha
2010 – En öppen vinter
2011 – Roskilde Orange Stage (live)
2011 – Unplugged solo (live)
2012 – Rent förbannat
2013 – Trunk
2015 – 40! (samling) 

SE BILDER FRÅN SOMMARENS TURNÉ

no images were found

Relaterade artiklar