Bloodbaths exklusiva klubbspelning i Stockholm

Efter sommarens fantastiska framträdande på Sweden Rock Festival var förväntningarna givetvis väldigt höga på kvällens huvudakt, Bloodbath. Denna kyliga decemberkväll skulle gå till historien som kvällen då Bloodbath gjorde sitt första klubbgig någonsin i Sverige. Utöver detta skulle vi som infann oss på Debaser Strand bli bjudna på alltid lika fantastiska Facebreaker, samt det för mig tidigare okända bandet Overtorture. En kväll som skulle gå i dödsmetallens tecken från början till slut, med andra ord!

Annons 

 

I vanlig ordning öppnar Debaser dörrarna lite väl sent – det är många som missar Overtortures inledande 2-3 låtar på grund av den bökiga processen med obligatorisk garderob i den alltför trånga entrén. Väl inne är det dock bra drag på Overtorture, som med sin relativt generiska dödsmetall åtminstone får ett par nacksvingande fans att skrika av glädje. Bandet har hunnit med att släppa två fullängdare sedan starten 2011, och vi får höra blandat material från dessa två släpp. Ett professionellt och snyggt framträdande, dock känns det hela tiden som att det där "lilla extra" saknas. Något som nästa band på scen istället har väldigt mycket av.

Zombieveteranerna i Facebreaker är nu inne på sitt sextonde år tillsammans, och med sina fyra hyllade album i bagaget bjuder de ikväll på sedvanligt mangel. Bandet kör från början till slut sin stenhårda blandning fylld av levande döda, och vi får höra allt från moderna klassiker som "Zombie Flesh Cult" till lite äldre material som "Bloodthirst" och "Dead, Rotten and Hungry". Mangelmaskineriet från Finspång sätter här ribban extremt högt för resten av kvällen, som nu bara består av huvudakten själva – Bloodbath.

När Bloodbath förra året rekryterade Nick Holmes från Paradise Lost gick tanken i många fans huvuden – "kommer han klara Bloodbaths äldre låtar live?" Och om bandet inte visade det nog bra på SRF tidigare i år så visar Holmes det definitivt ikväll i Stockholm! Visst stämmer det att han inte får till samma typ av avgrundsvrål som Mikael Åkerfeldt och Peter Tägtgren gjort innan honom, men vad gör väl det när Bloodbath med Holmes i spetsen lagt på sig ett ännu skitigare sound än tidigare?

Tyvärr råkar bandet ut för tekniskt strul under de inledande låtarna, vilket inte ordnas upp förrän de redan hunnit igenom en del annars magnifika bitar. Men så fort ljudet styrts upp lyfter Bloodbath för varje låt som dras igenom, och det känns som att de bara blir bättre och bättre under spelningens gång. Vi bjuds på många klassiker – ett axplock av de absolut bästa för kvällen skulle vara "Mental Abortion", "Hades Rising", "Mock the Cross", "Cancer of the Soul", "Cry My Name", samt den alltid obligatoriska och svintunga låten "Eaten".

När spelningen är över känner jag mig dock inte alls lika hänförd som jag var efter spelningen på SRF. Allt som allt var detta en fenomenal kväll – jag kan bara inte sätta fingret på exakt vad det var som gjorde att Bloodbath inte kändes lika klockrena som på sommarens festivalgig. Kanske är scenen på Debaser för liten? Kanske distraherade den alldeles för tjocka röken och dåliga frontbelysningen? Nåja, oavsett vad det var som störde så var detta en klart minnesvärd kväll!

Bloodbath 

Facebreaker 

Overtorture 

SKRIBENT: Mattias Hagberg (mattias.hagberg@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (info@madcappiktures.com)
EVENT: Bloodbath + Facebreaker + Overtorture
ARENA: Debaser Strand / Stockholm
DATUM: 2015-12-16

Relaterade artiklar