Enforcer – hårdrock på riktigt

Med senaste studioplattan “From Beyond” och en världsturné har svenska hårdrockarna Enforcer tagit ännu ett stort kliv i sin internationella karriär. Rockbladets Stefan Nilsson satte sig nyligen ned i Tokyo med Enforcers grundare, sångare och gitarrist Olof Wikstrand för ett samtal om den nya liveboxen, inavel bland Arvikas rockelit, etiketter på musik, det eviga turnérandet och planerna för nästa platta.

Med fyra studioalbum i ryggen och ett nyligen släppt live-DVD/CD-set så har Enforcer etablerat sitt eget sound. Enforcer spelar en musik som vi som växte upp med 80-talshårdrock gärna kallar “riktig” hårdrock. Likt många andra musiker ogillar dock Olof Wikstrand att det sätts etiketter på hans bands musik.

“Man vill inte tränga in sig själv i ett hörn och säga att man spelar en viss typ av musik. Man begränsar sig själv genom att säga att man är nånting och identifierar sig med nånting. Jag tror att det är väldigt viktigt att, om man vill utvecklas i alla fall, hålla sig ifrån det där. Jag lyssnar på all typ av bra musik. Det är väl det jag försöker få in i det vi gör också. Konstigare än så är det inte. Det är otroligt många band, framför allt nya, unga band, som är så otroligt upptagna med att spela en viss typ av musik att de glömmer helt och hållet bort att vara sig själva. För mig är inte det intressant över huvud taget faktiskt” förklarar Olof när vi sitter ned på ett hotell i Tokyo mellan Enforcers två spelningar i Japan.

Men bra hårdrock handlar detta i alla fall om. Det här är musik man både kan (och ska) spela luftgitarr och headbanga till. “Det är ju medryckande musik. Vi ger utlopp för en känsla. Det finns ju inget glatt i vår musik över huvud taget. Det gör det inte. Men det är medryckande och det är energiskt” förklarar Olof.

Olof3

En del fans och musikkritiker blev lite förvånade när Enforcer spelade in en cover på “I turned into a Martian” av amerikanska punkbandet Misfits. Även i Japan bjuder Enforcer på Misfits-låten som Olof tycker passar mycket bra in bland Enforcers egna låtar. “Fan alltså – det här är så jävla lika! Det är samma typ av riff. Misfits är absolut inte långt ifrån Enforcers typ av musik. Folk reagerar på det för folk är alldeles för trångsynta när det kommer till kategorisering. Rent musikaliskt tycker jag att det är helt rätt med Misfits i vår musik.” Visst är det så och när Enforcer senare samma kväll spelar en cover på KISS-klassikern “I stole your love” så sitter även den utmärkt mitt bland Enforcers egna låtar.

Enforcer kommer från Arvika i de djupaste värmländska skogarna. Från Arvika kommer även Tribulation och de två banden har nära släktskap där flera medlemmar har spelat i båda banden.

“Det finns ingen rivalitet över huvud taget. Vi är uppvuxna ihop” förklarar Olof relationen till Tribulation. “När vi började fanns det inga band som gjorde den här typen av grejer, spela äkta hårdrock som vi gör. Vad fan lyssnade folk på? Det var sådan här teknisk grindcore. Det är nog den sämsta musikepoken i hela världshistorien tror jag, slutet av 90-talet, tidiga 2000-talet. Så det är klart att man stod ut när man började spela äkta musik” konstaterar Olof.

Men det är inte bara flera medlemmar som figurerat i de båda banden. “Det är många låtar som har varit fram och tillbaks mellan banden. Och riff som jag vet att Adam (Zaars) till exempel gjorde till Enforcer som blev Tribulation sen. Och riff som kommer därifrån som blev… Det blir så. Idéer fram och tillbaks. Jonka (Johannes Andersson), sångaren i Tribulation har ju varit med och skrivit lite på vissa av våra grejer och jag proddade första Tribulation-plattan och Jonas (Wikstrand), brorsan som spelar trummor, proddade andra Tribulation-plattan. Den inaveln är av sällan skådat slag” skrattar Olof.

Detta är tredje besöket i Japan för Enforcer. “Folk köper fortfarande plattor här. Det är jävligt intressant och folk är otroligt dedikerade. Det är fantastiskt att komma hit och spela på alla sätt och vis. Folk är så otroligt engagerade, man får sånt stöd som man knappt får på andra ställen.” Är det en stor skillnad på att turnéra i Japan och andra ställen? “Jämfört med Europa så absolut. Folk kommer ju på spelningarna. Det är mycket folk när vi spelar här och det är skitkul. Europa kan vara så jävla upp och ner.”

Enforcers två senaste studioalbum, “Death by Fire” (2013) och “From Beyond” (2015) har getts ut av skivbolaget Nuclear Blast och produktionen är snäppet bättre på dessa skivor än på de tidigare. “Det har ingenting med skivbolaget att göra. Faktum är att de två senaste plattorna har vi självproducerat helt och hållet. Då låter det mer som vi vill så det är inga konstigheter. Det har varit jävligt mycket jobb men på de två senaste skivorna är jag otroligt nöjd med soundet. De två första, jag är ju inte missnöjd på något sätt, men det kan aldrig bli hundra när man jobbar med nån annan, bara 99. Vi kände att det är inte tillräckligt riktigt. Vi ville ta den där sista procenten också och få det precis som vi vill.”

Enforcer är ett riktigt bra liveband och därför kommer det inte som någon överraskning att de nu precis släppt en grymt bra livebox, “Live by Fire” – en lyxbox med live-CD, live-DVD, några studiolåtar och en massa foton från bandets karriär. “Vi spelade in DVD:n då vi var här senast på Loud Park. Det var lite kort så vi gjorde ett paket av det med en liveskiva, en DVD och tre nya låtar. Det är en spelning från Aten i sin helhet som är 75 minuter. Plus tre nya studiolåtar. Det är schysst att kunna göra något som är lite annorlunda nu när vi gjort fyra fullängdsskivor – att släppa nåt livematerial som fansen är nöjda med.”

Olof

Nu när Asienturnén är avklarad blir det några strögrejer innan jul, bland annat en sväng till Grekland. Efter juluppehållet rullar turnén vidare. ”Vi ska göra åtta veckor i Nordamerika, Mexiko och sex veckor i Sydamerika. Det blir sammanlagt tolv veckors turné efter jul.”

“Det är jävligt roligt att vara ute och spela och träffa folk och åka runt. Men också för att förhoppningsvis växa och sälja skivor ur ett långsiktigt perspektiv. Det är ju det enda sättet man kan göra det på. Iron Maiden blev inte världens största hårdrocksband för att de skrev bra låtar och sen satt hemma och väntade på att de skulle slå. Det är bara ut och spela” konstaterar Olof.

Planerna för nästa studioalbum finns redan klara. “Ja, vi ska börja skriva här nu när vi kommer hem direkt. Vi ska satsa på att släppa en ny skiva om exakt ett år. Vi har ett preliminärt releasedatum på 4:e eller 5:e november 2016. Vi har planerat nästan tre år framöver just nu. Man måste vara lite målmedveten om man vill fortsätta utvecklas som band.”

Har ni ännu inte upptäckt Enforcer så är det dags nu. “Live by Fire” är en utmärkt introduktion till vad det här handlar om. Och när ni ändå är i skivaffären så kan ni ju också köpa den magnifika “From Beyond”.

Text och foto: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Intervju: Olof Wikstrand, Enforcer
Aktuella med: Ny live-box och fortsatt turnérande.

Enforcer – bandmedlemmar

Olof Wikstrand – sång, gitarr
Jonas Wikstrand – trummor
Joseph Tholl – gitarr
Tobias Lindkvist – bas

Album

Into the Night (2008)
Diamonds (2010)
Death by Fire (2013)
From Beyond (2015)
Live by Fire (2015)

www.enforcer.se

www.facebook.com/enforcerofficial

Relaterade artiklar