Guns N’ Roses återförenas – spelar på festival i USA!

Rykten har under den senaste tiden florerat kraftigt kring en återförening av den klassiska uppsättningen av Guns N’ Roses. Sedan en tid tillbaks slutade både gitarristen Slash och sångaren Axl Rose att dementera dem fullt ut och sade sig vara vänner igen vilket satte igång en ordentlig rykteskarrusell i musikvärlden. Bandet ändrade sin hemsida lite kryptiskt till att endast innehålla den klassiska loggan från 80-talet. Nu, till slut och som ett tidigt nyårsfyrverkeri kommer ett starkt rykte ut om att bandet ska återförenas för att headlina Coachella festivalen i USA. Det verkar som att Slash och Axl till slut begravde stridsyxorna och började arbeta åt samma håll och de får sällskap av bassiten Duff McKagan. Huruvida gitarristen Izzy Stradlin, originaltrummisen Steven Adler eller hans ersättare Matt Sorum kommer att delta är fortfarande oklart.

31052015-Slash-Grönalund-JS-_DSC8321

Guns N’ Roses gjorde slog igenom 1987 med debutalbumet Appetite For Destruction och blev ett internationellt fenomen i rak kontrast till den välpolerade hårbandsrocken som kom från Los Angeles under den perioden. Bandet gjorde sig känt på klubbscenen i Los Angeles och fick snabbt ett rykte om att vara ett hårt festande band där även tunga droger var en del av vardagen. Interna stridigheter i bandet och tungt drogmissbruk skakade dock bandet. Efter världsturnén 1987-1988 agerade bandet förband till sina idoler i The Rolling Stones under flera utsålda konserter i Los Angeles 1989 där Axl Rose förklarade att detta var det sista man skulle se av Guns N’ Roses. Så blev det dock inte men trummisen Steven Adler sparkades på grund av sitt drogberoende. In kom istället Matt Sorum från The Cult som spelade sina första konserter med bandet under Rock In Rio i januari 1991. Under sommaren 1991 kom dubbelsläppet Use Your Illussion I & II som båda blev riktiga monsterhits. Då hade den tre år långa världsturnén redan hållt på i flera månader. Bandet besökte då även Sverige för första gången och spelade två kvällar i rad inför en fullsatt Globen i Stockholm. Kritikerna rosade konserterna och fokuserade dessutom på att en fotograf fick sin kamera förstörd när han plåtade bandet festande på Hard Rock Café inne i centrala Stockholm. Sommaren 1993 avslutades turnén i Buenos Aires i Argentina och det markerade senaste gången som den Axl Rose och Slash delade scen. Därefter fortsatte stridigheterna och medlemmarna gick åt skilda håll. Axl fortsatte på egen hand med bandnamnet och det har hållt sig fram till nu.

Enligt Billboard.com planeras även en staduimturné i USA till sommaren. Det är klart att man hoppas på att bandet också ska komma och besöka Europa och Sverige igen men inget är än så länge bekräftat. Jag kan tänka mig att festivalspelningarna i USA blir lite av provspelningar för att se hur det fungerar. Vi får hålla tummarna för att det håller sig och att vi får se bandet spela i Sverige snart igen.

Skribent: Fredrik Brolin (fredrik.brolin@rockbladet.se)

Fredrik Brolin

Reporter at Rockbladet.se
Jag började jobba för Rockbladet i början av 2012 och släppte debutboken "Metallica:Sorgespel & Segertåg - Det svenska perspektivet" 2018. Musikälskare sedan barnsben och har alltid haft musik som en naturlig del av tillvaron. Första stora favoriten blev Rolling Stones men kom sedan in på Heavy Metal genom Deep Purple, KISS och AC/DC. Luciarocken på SVT 1984 med Dortmundfestivalen från 1983 är och förblir en milstolpe i musiklivet. En annan är Metallicas Ride The Lightning. WOW! Rock på tyska ligger mig också varmt om hjärtat. Har jag en gång fastnat för en artist, ett band eller en del av en låt så släpper jag det inte, utan stannar trogen. Hittar jag en ny favvolåt kan den rulla 30 gånger på repeat under en dag. Jag intresserar mig för det mesta inom musik egentligen, som Woodstock-generationen, blues, de flesta grenar inom Metal men även singer/songwriter, Punk, Oi, Reggae och Opera. Nu för tiden lyssnar jag massor på dödsen och blacken. Bästa popbandet förövrigt är och förblir ABBA.

Relaterade artiklar