Musikal baserad på American Idiot – årets show!

Den 20onde februari har musikalen American Idiot premiär på Cirkus i Stockholm. I huvudrollen hittar vi Viktor Nóren från bland annat Sugarplum Fairy och Viktor and the Blood.  Som ett gammalt Sugarplum Fairy fan så ville jag ta tempen på Viktor och prata kring varför just han är med i detta projekt.

Tävla om biljetter till American Idiot här!

Jag möter upp Viktor på Blixten & Co huvudkontor och vi får sätta oss i ett härligt lounge-rum som snarare kunde påminna om en replokal. Vi hinner knappt sätta oss ner innan Viktor sätter igång och pratar om detta projekt och det märks tydligt att detta är något som han brinner för. Vi börjar sedan prata kring hur musiken har påverkat honom under sin uppväxt och han säger ”musiken har alltid varit en naturlig del av min familj när jag växte upp, då pappa var hobbymusiker och mamma var ett stort fan av musik. Och så fort mamma inte spelade skivor så spelade pappa instrument så det kändes verkligen som man föddes in i det”. Därav var det inte så konstigt att han redan år 1998, vid 12 års ålder, startade upp Sugarplum Fairy med sin vän Krille. Krilles brorsa hade nämligen ett trumset ståendes hemma, och på den tiden var det inte det vanligaste man hade hemma på rummet, så i kombination med detta och hans pappas instrument så började de lira tillsammans.

viktor1

Efter detta så fortsatte han på musikens spår och nu idag står han inför sin första musikal, någonsin.  När han blev tillfrågad så kändes det väldigt naturligt då han växte upp med Green Day, och albumet American Idiot släpptes precis kring den fasen då Sugarplum Fairy fick skivkontrakt och flyttade till Stockholm från Borlänge. Han tillägger sedan ”American idiot var något vi kunde relatera till då den handlade om vad vi precis hade upplevt i Borlänge, då vi kände ett utanförskap men samtidigt använde musiken som flyktväg därifrån.”

Han fortsätter med att säga ” det är lite förvirrande att den kallas för musikal, jag skulle nog säga att det egentligen är en extravagant rockopera ”. Den ska vara väldigt driven av musiken då dialogen är ganska minimal och det är väl just därför han tackade ja till detta. Viktor tycker om att ha många bollar i luften och dissar det tidigare tänket kring att allt ska ske inom vissa ramar och att man bara får jobba med sitt egna band, då är det lite roligare att bredda sina vingar och jobba med olika projekt. Han säger sedan ”det är väldigt inspirerande för jag jobbar mycket i studio med andra artister och jag tycker det är befriande att man inte limiterar sig själv rent musikaliskt om man bara jobbar med sitt band”.

Viktor tillägger ” jag gillar hur dem har jobbat med musikalen för de har haft en riktig respekt för musiken och hur den bör framföras, för jag tror tyvärr att man skulle kunna slakta musiken om man skulle valt att sätta på en klassisk musikalkostym på den, men alla från bandet kommer ju rockpunk bakgrund ”.  

Det märks tydligt att man har handplockat de bästa musikerna till detta band, då bland annat Nicki Wicked från Crucified Barbara även kommer att delta på trummor. Jag fick äran att prata med henne i några minuter över telefon för att även ta tempen på henne. Även Nicki blev uppringd och tillfrågad om att ställa upp, och för henne var det självklart att tacka ja. Hon säger ” Jag älskar att kasta mig in i saker men detta var verkligen en utmaning, då man känner att man har ett ansvar när man spelar trummor till så många sångare och dansare, så det känns läskigt men samtidigt kul ”.  Nicki till skillnad från Viktor har stått på en musikalscen sedan tidigare i sina yngre dagar då hon höll på med dans, men just detta är ett helt nytt kapitel för även henne.

viktor2

När vi pratar om hennes förväntningar kring hela denna upplevelse så säger hon ” det är en rolig resa att stå på en scen i det forumet, för det är man ju absolut inte van vid men kommer förhoppningsvis att lära mig massor och utvecklas själv som person och med mitt instrument.”  Hon tillägger sedan ” det var så bra tajmat att göra något helt annorlunda då jag aldrig riktigt spelat med några andra musiker än dem i bandet.”

När det kommer till målgruppen på publiken och förväntningar inför premiären så svarade både Nicki och Viktor på samma sätt. De hoppas dels på att riktiga Green Day fans kommer att vara intresserade av att gå, men också på grund av att den spelas som en musikal att den sortens publik också blir lockade, trots att de inte har en förkärlek till just Green Day. Och på så viss hoppas man kunna nå en ny målgrupp då musiken är fantastisk.

Viktor säger sedan ” förhoppningsvis kan den här musikalen få folk att uppleva dess magi som är ganska unik för just rockmusik, för den hårda nerven finns ju inte i någon annan musik som typ House eller Hip-hop”. Med detta sagt så märks det verkligen hur mycket han brinner för musiken och detta projekt, så att det är just han som är huvudrollsinnehavare passar som handen i handsken. Dock tror han inte att musikaler är något som han kommer att fortsätta med i framtiden och tillägger sedan skrattandes " om det inte blir en American Idiot 2 vill säga, men Kristina från Duvemåla är nog inte min grej”.  Viktor fortsätter med ” om någon hade sagt för ett halvår sen att jag skulle sitta här med dig och prata om en musikal jag ska göra så skulle jag inte trott på det.”

VIKTOR3

Nej, när det kommer till framtiden så har Viktor många spännande projekt på gång och vi kan vänta med spänning på vad han kommer att göra härnäst, men än så länge så kommer han återgå till sin favoritsysselsättning, att jobba i studion.

Innan vi avslutade vårt samtal så hade Viktor en sista sak att tillägga som han hoppas att många tar till sig av där ute. ”Jag vill bara tillägga att det kommer nog bli en sjukt häftigt rockupplevese och rockfans ska inte vara rädda för att det står musikal, för det är så mycket mer än så.”

Jag kan då inte tala för alla, men jag tror att detta kommer bli en upplevelse utan dess like och jag ser mer än fram emot att få se detta och längtar till februari. 

Skribent: Jessica Alsterblad (Jessica.Alsterblad@rockbladet.se)
Foto: Jonathan Pushnik / Camilla Fazal

Relaterade artiklar