Metalbandet Writing The Future vill förbättra världen med sin musik

Varför diskrimineras ofta rock – och metalmusik när det kommer till att göra skillnad i vissa samhällsfrågor?

Efter att ha bandet Writing the Future omtalats i flertalet stora magasin inom rock – och metalvärlden är nu bandet på väg ut på Sverigeturnè som kort därefter följs av en Europaturnè. Bandet kommer i samband med detta att skänka en del av sitt gage till Make a Change och deras kamp mot mobbning, då bandet verkligen brinner för att göra skillnad.

När Writing The Future kontaktade oss på Rockbladet.se i höstas för att gå ut med deras nya video till låten ”Soldier” så greps jag av dess budskap. En perfekt gestaltning av hur skev vår värld bitvis är. Sen när jag både pratade och läste om bandets mission, att de i grunden vill hitta en väg att påverka så många som möjligt genom musiken, kände jag direkt att det här vill jag vara med att sprida det på bästa möjliga sätt till våra läsare och alla de som följer oss på sociala medier.

Bandet som ligger bakom låtar som exempelvis All for nothing och Soldier har genom sin musik valt att påverka samhället med deras musik och tänkvärda texter. Writing the Future är det första metalbandet i Sveriges radios historia med en finalplats på Svensktoppen. De har dessutom vunnit P3 osignat och har genom sina låtar med starka budskap skaffat sig en mycket bred publik både nationellt och internationellt.

– När Rasmus kontaktade mig och berättade om sin och sitt bands historia samt deras vilja att göra skillnad blev jag väldigt positivt berörd av deras budskap. Det som däremot gjorde mig väldigt förvånad var att få lyssna till de fördomar som finns inom musikindustrin. Om inte ännu mer förvånande var det att få lyssna till uppfattningen hos andra organisationer inom samma arbetsområde som vi och hur de diskriminerar och visar ovilja att stötta band som just Writing the Future pga deras musikgenre. Är metalmusik mindre värd än andra musikstilar? säger föreningens grundare Christian Nordenström.

Låten All for nothing handlar om depression, dess effekter och vad det kan leda till. Efter ett massivt positivt gensvar var det just den låten som bland annat genererade en vinst i P3 osignat. Bandet fortsatte därefter snabbt att etablera sig och kort därpå spelades låten Soldier in. En låt som handlar om mänskliga rättigheter, att göra skillnad och att vi alla måste ta hand om varandra.

– Vi är inte rädda för stå upp för andra människor även om vi får ta mycket skitsnack och påhopp från olika håll. Vi tror på vår musik och våra budskap, och så länge vi kan hjälpa människor på ett eller annat sätt genom vår musik har vi uppnått ett av våra mål. Redan första gången jag pratade med Christian kände jag direkt att det här är rätt organisation för oss att stödja. De tror på att alla är värda en chans och de står upp för allas lika villkor oavsett förutsättningar, bakgrund, läggning eller religion, precis som Writing the Future fortsätter Rasmus.

-Att vi fortfarande idag 2016 har människor, företag och organisationer som har fördomar eller är allmänt skeptiska emot vissa musikstilar är för mig en stor gåta. Jag har trott i min enfald att vi borde kommit lite längre fram i utvecklingen. Varför ser man inte fördelen i dynamiken att det finns många olika genres och stilar och att budskapet om orättvisor och mänskliga rättigheter borde få ta sitt uttryck i all typ av musik? Jag skulle se det som en fantastisk chans att verkligen kunna nå ut till alla människor mycket bredare. Sluta se allting som problem utan se det som möjligheter istället. Vi alla som lyssnar på musik gillar ju inte bara en musikstil utan olika. Det finns både en stor köpkraft bland metalfansen och tillika många människor som lider av ett starkt utanförskap. Så det är dags att sluta särskilja olika typer av musik och se tillgången i alla människor som älskar musikstilen metal, säger Jonas Lööw från Rockbladet.se.

Precis som Rasmus nämner så fick jag en otroligt bra uppfattning om Christian och hans organisation Make A Change. Det finns så klart många andra personer och organisationer som är duktiga inom samma område. Men få som har den passionen och den starka målinriktningen att få världen att bli mer förstående.

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)

 

Make-a-Change-logotyp-840x595-1

MAKE A CHANGE
| HEMSIDA | FACEBOOK |

 

Writing-The-Future-Soldier-Bild02

WRITING THE FUTURE

MEDLEMMAR
Rasmus Löhr – Vocals
Simon Savén Östebo – Guitar
Teo Sjögren – Bass
Rickard Berg – Drums

| FACEBOOK |

Relaterade artiklar