American Idiot – musikalen baserad på Green Day’s låtar

Barnförbjudet, vackert, provocerande och helt fantastiskt. Med dessa fyra ord skulle jag kunna summera hela den fantastiska föreställning jag fick bevittna igår.

Annons 

 

Annons 

 

Det var en trevlig och förväntansfull stämning som vilade i luften innan föreställningen började på Cirkus i Stockholm. Vart du än tittade dig om så var det packat med glada människor som förväntansfullt väntade på att få träda in i lokalen där föreställningen skulle ske. Det var även en otroligt stor variation på människor, då det fanns allt från den ”typiska hårdrockaren” till den ”klassiska musikalmänniskan” (om man nu får vara stereotypisk) och det tyckte jag var så härligt.

americanidiot_2_foto_micke_sandstrom

Efter ett mindre tekniskt fel så kunde föreställningen sätta igång och så fort dessa fantastiska människor började sjunga så reste sig håret på armarna. Men jag måste dock erkänna att denna ”musikal” (inte riktigt rättvist då det är mer konsert/show) var mycket mer ”rå” än vad jag tidigare uppfattat. Med både sex, droger och svordomar så är detta ingen musikal du tar med dina barn på. Men trots detta så fanns det ändå något vackert i det och Viktor Nóren passade huvudrollen som handen i handsken. Med sin fantastiska stämma och otroliga publikkontakt så fanns det nog ingen annan som hade kunnat göra rollen bättre.  Viktor spelade en av tre killar som drömde om att få komma bort från förorten och ut för att få uppleva världen. Men allt blir inte riktigt som de tänkt sig och det blir allt ifrån oplanerade graviditeter till droger och krigsskador. Hela storyn byggen på låtarna från Green Day’s album American Idiot och jag tyckte det var otroligt facinerande hur de fick allt att smälta ihop så pass bra.

Trots den minimala dialogen som förekom så följde det ändå en röd tråd genom hela föreställningen och det var fantastiska framträdanden med många klädbyten, bra koreografi och helt otrolig sång. Varenda person på scenen hade något att ge publiken och det märktes tydligt att dessa människor har handplockats för att skapa detta ”dreamteam”.  Någon som dock stod ut lite mer (bortsett från Viktor) var Nina Knutsson som hade en sådan otrolig röst att man aldrig ville att hon skulle sluta sjunga.  

americanidiot_12_foto_micke_sandstrom

När föreställningen sedan var över blev det stående ovationer från ett fullsatt Cirkus, vilket måste betyda att det var fler än jag som blev berörda av denna vackra men råa musikal. Så summan av kardemumman var att det var en fantastisk kväll som jag mer än gärna upplever igen och det är ett måste för alla att gå och se, oavsett om du är ett Green Day fan eller inte. 

Betyg: RB-Betyg-9_10

Skribent: Jessica Alsterblad (jessica.alsterblad@rockbladet.se)
Foto: Blixten & Co (Micke Sandström) 

Relaterade artiklar