Östersundsbandet EDGELAND premiärspelar nya singeln OVERLORD

Heavymetalbandet EDGELAND startades redan 1993 av tre fjortisas som i all iver helst av allt ville komma ut och gigga. Och då började man som ett coverband. De har skrivit en del låtar genom åren men aldrig riktigt kommit till skott att spela in och ge ut den, förrän för något år sedan då de släppte låten FUEL via alla digitala plattformar som Spotify och Soundcloud. Nu är det dags för en ny singel som släpps imorgon onsdag den 10 februari och låten heter OVERLORD. En mäktig hårdrockslåt som handlar om landstigningen vid Normandie under andra världskriget. 

BAKGRUND

EDGELAND grundades, av en ren slump faktiskt, 1993. Vi gick i högstadiet tillsammans och delade det gemensamma intresset för musik och framförallt då hårdrock. Vi har alla lite olika influenser, men med en gemensam nämnare i 80 och 90-talets hårdrock. Om man ska prata om influerande band, så är det väl inte helt fel att nämna Iron Maiden, Metallica och Guns n´ Roses i det sammanhanget. Samtidigt är det så många band man influeras och inspireras av, men dessa tre är nog de som byggt själva grundvalen i vår musikaliska bana. Att bandet kom till har vi till mångt och mycket vår lärare att tacka för. Han behövde ett kompband till ett spexuppträdande på påskavslutningen, där han skulle framföra Johnny B good och Wildthing. Det var askul och vi fortsatte köra på och spelade på en och annan skoldans, men stod mest i repan och jammade och gjorde låtar. Då det gick trögt att få spelningar som orginalband från vischan och eftersom vi i första hand ville ut och spela, startade vi ett cover-/partyband och spelningarna duggade plötsligt tätt. Under de kommande åren blev det fler konstellationer och sen 2004 spelar vi i ett Iron Maiden tributeband (The Troopers) och 2008 startade vi ett nytt coverband (G.Y.L.F). Det egna materialet har hela tiden funnits, men vi har liksom aldrig fått tummen ur då ovan nämnda band tagit upp rätt mycket tid. Och som sagt, vi vill stå på scen! Dessutom fick vi ju allt som oftast betalt för det.

2011 tog vi iallafall tag i det egna och förpassade oss ut i en stuga långt ute i de jämtländska skogarna och jammade och drack bärs en helg. Fröna till en hel del av det material vi nu ligger på såddes den helgen. Overlord är en sådan. Sen blev det som det brukar bli för oss. Materialet blev liggande. För knappt två år sen flyttade trummisen till Visby och det blev nog startskottet till att vi började lägga fokus på vårt egna. Så här i efterhand så kan man ju undra varför vi inte satsat mer på det tidigare, men men… Var sak har sin tid och nu är den tiden kommen, så nu är det bara att gasa! Det behövdes bara en flytt på 75 mil…

OVERLORD

Grundriffet och refrängen jammades fram sent nån natt under stugsessionen, som vi f.ö referar till som ”Cabin 11”. (kanske blir en låttitel såsmåningom…!?) I november 2014 gjorde vi klart grunderna och spelade in dem i vår repa med oss själva som producenter och Niklas som ljudtekniker, mixare och mastrare. Melodin på vers och brygga gick tämligen fort att få fram, men refrängen har vi tampats med i månader och den blev klar först nu i januari. Låten handlar, som den historiekunnige kan lista ut, om ”Operation Overlord”, dvs landstigningen i Normandie under WWII. Vi kände att den behövde en inledning knuten till historien och tänkte oss den spända stämningen på landstigningsbåtarna precis innan ”The jaws of death” öppnades. Bilden, som också återfinns på omslaget, är klassisk och talande för den här händelsen. Utifrån detta blev introt till. Det är maffigt på inspelning och kommer bli grymt mäktigt live!

FUEL

Fuel kom till långt tidigare. Exakt när vet vi inte, men det var nån gång under första halvan av 00-talet. Riffet och en halvfärdig låt har hängt med och även denna färdigställde vi och spelade in grunderna i november 2014. Refrängen är densamma sen tillkomsten, men versen, både melodi och text, har fått sig en ansiktslyftning. Den kom slutligen att handla om människans inre kamp mellan gott och ont och att hålla nån form av balans. I december släppte vi den som vår allra första singel och det var oerhört kul att äntligen komma till skott. Dels för att det var första singelsläppet, men också för att det blev en låt som verkligen står för det vi vill leverera. Rak, ärlig, enkel och svängig hårdrock.

FRAMTIDEN

Alldeles runt hörnet ligger premiärgiget med Edgeland på endagsfestivalen Fjösstock Winter Fest, där vi lirar med några andra lokala hårdrocksband samt Staffan Hellstrand (!). I övrigt planerar vi att framåt våren spela in en video, kanske två, samt en EP. På den har vi tagit Fredrik Westin (ex Corroded) till hjälp på textfronten till en av låtarna, vilket ska bli spännande att se utgången av. I övrigt är det att försöka komma ut och spela så mycket det bara går.

BANDFAKTA – EDGELAND

MEDLEMMAR
Niklas Eriksson- Guitar
Jimmy Karlsson- Vocals/guitar
Magnus Blixt- Drums

| FACEBOOK | SOUNDCLOUD |

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
NY ROCKMUSIK: Singeln "Overload" av EDGELAND
RELEASEDATUM: 2016-02-10
BETYG: En skön heavy metal-dänga med en mystisk och mäktig inledning. En riktigt skön teaser på den kommande EPn som släpps längre framme i vår.
RB-Betyg-7_10

Edgeland-Promo-2015

edgeland-overlord-cover

Relaterade artiklar