Oceans of Slumber – magnifik multikultirock från Texas

Texas-bandet Oceans of Slumber släpper nu en kanonplatta som är svår att stoppa in i ett visst fack. Men bra är den.

Annons 

 

Oceans of Slumber är ett fantastiskt nytt fynd från Houston, Texas som jag upptäckte när de förra året gjorde en cover på Candlemass-klassikern “Solitude”. Nu kommer nya albumet “Winter” och detta är riktigt bra grejer som spänner sig över en rad olika musikstilar. Artister ogillar ofta att de sätts in i ett visst musikaliskt fack. När det kommer till Oceans of Slumber så är det väldigt svårt att definiera deras musik som rymmer så många olika influenser och oväntade vändningar.

Att flera av medlemmarna har sina rötter i death metal hörs här och där men detta är något annat och bandet verkar inte sätta några gränser för vad för slags musik de kan spela. Plattan innehåller bl.a. en vaggvisa (“Lullaby”) och en helt instrumental låt som framförs på piano (“Grace”). Det funkar alldeles utmärkt även om detta främst är en rockplatta.

Plattan öppnar urstarkt med titelspåret “Winter”. Som så ofta med Oceans of Slumber-låtar klämmer Houston-bandet in lite av varje i den här låten. Det blir till en ryckig men superb resa genom ett drömlandskap där det ryms allt från thrash and speed metal-influenser, en näve melodiös dödsmetall och en hel skopa med alternativ rock uppblandat med en del proggressiv rock, några hinkar med blues och ett stänk med pop. Texterna och sången är mörka och djupa.

I låten “Devout” får vi thrash metal-gitarrer and dunka-dunka-trummor samtidigt som sångerskan Cammie Gilbert fortsätter att sjunga i sitt drömlandskap. Många av bandets låtar har frekventa tempoändringar och även tvära kast mellan olika musikstilar som gör att det alltid är intressant. “Nights In White Satin” startar som en ballad men innan den är över har vi fått oss en dos blytung musik som nästlat sig in i denna kärlekslåt. “Suffer The Last Bridge” är förmodligen plattans bästa låt. Andra favoriter inkluderar “Turpentine” och “Apologue”.

635859292242796070

Oceans of Slumber är ett gediget rockband med bra musiker och bra låtar. Deras största styrka ligger i den fantastiska och härliga blandningen av stilar och den fantastiska sångerskan Cammie Gilbert. Gilbert kom med i bandet efter att de släppt debutplattan “Aetherial” och hon har verkligen lyft det här bandet. Hennes sång verkar leva i en egen liten värld som driver på oavsett vilket kaos som rasar bakom henne i den komplexa ljudbilden som Oceans of Slumber bjuder på.

Det finns inga dåliga låtar på den här plattan. Det blir intressant att se vilka höjder det här bandet hamnar på med den här plattan. Den blir inte helt lätt att överträffa när det är dags för en uppföljare.

Skribent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Artist: Oceans of Slumber
Album: “Winter”
Skivbolag: Century Media
Releasedatum: 4:e mars 2016

Bandfakta: Oceans Of Slumber

Cammie Gilbert – sång
Anthony Contreras – gitarr
Sean Gary – gitarr
Keegan Kelly – bas
Uaeb Yelsaeb – keyboard
Dobber Beverly – trummor

www.oceansofslumber.com / www.facebook.com/oceansofslumber

www.facebook.com/centurymedia

Relaterade artiklar