Raubtiers nya skiva Bärsärkagång är ren och skär poesi

Raubtier är bandet som delar hårdrockarna i Sverige i två läger, vi som älskar dem och de som tycker att de inte har något att komma med. Men det är ju så det är i livet, det finns ingen som kan bli älskad av alla och det skulle vara väldigt tråkigt om alla tyckte lika. Musik är känslor, det är beröringspunkter i olika dimensioner och det är det som Raubtier har hela vägen ut. Raubtiers styrka ligger främst i Hulkoffs briljanta sånger och hans röst som med sjungande tornedals-dialekt framför dessa briljanta texter.Han använder den sjungande dialekten på ett sätt som passar vartenda ord och frasering.

Annons 

 

Pär Hulkoff är den största levande poeten som Sverige har för närvarande. Det går inte att göra något annat än att hysa en stor respekt för hans sätt att skriva. I hans texter finns en anda som gör att varje fans vet att det här är en Raubtier-låt oberoende om det är nytt eller gammalt material. Det här är bandet som alltid levererar både när det gäller plattor och när de är ute och spelar.

Jag kan än idag komma ihåg första gången jag hörde Raubtier för första gången, jag hade precis kommit hem ifrån jobbet och hade rattat in Bandit Rock på radion och låten Dobermann spelades. Solen stod i nedan genom köksfönstret , kaffekoppen stannade halvvägs till munnen och jag bara lyssnade, Den första tanken var att det här var den mest brutala men också den vackraste kärleksförklaring som jag någonsin hört.

raubtier_press_small

Styrkan i Raubtiers musik ligger mycket i Hulkoffs lyrik, det finns många litterära och historiska referenser. Om Pär hade levt på 1800-talet då Esaias Tegnér och Johan Ludvig Runeberg levde, som är några av hans litterära inspirationskällor, så hade han varit en medlem av Auroraförbundet eller det Götiska förbundet. Hans naturbeskrivningar är vackra nationalromantiska skildringar, när jag hör de förflyttas jag till Tornedalen. Jag känner både midnattssolen och den bistra men ack så vackra vintern som ger det magiska norrskenet.

Pär skriver på ett hårt, vackert sätt, bakom det råa finns en skörhet som är otroligt vackert. Han leker med ord och metaforer. Det tar några gånger att lyssna igenom plattan för att hitta alla de där djupen men det är ett kärt nöje!

12666411_10153592279647885_1368956777_n

Styrkan i Hulkoffs texter är ju just att det finns så många bottnar, ordval och formuleringar. Det är ett hantverk som jag beundrar med stor respekt.Det är många som inte gillar själva musiken som sett texter från Raubtier och då medger att Pär är en briljant textförfattare. De ser poeten som han är, själen i texten som finns där och som berör.

Hans poesi har en sann norrländsk själ. De står för ett starkt norrländsk arv. Det finns som tidigare sagt många olika beröringspunkter, men det är musik som oberoende av vilket humör jag är på, alltid fyller mig utav positiv energi.

När jag fick reda på att jag skulle få intervjua Hulkoff och få förmånen att lyssna på den nya plattan innan den är släppt så funderade jag naturligtvis på om de skulle kunna göra en lika bra platta som Pansargryning eller om det skulle bli ett album som inte riktigt nådde upp till samma nivå som den. Redan första spåret ger mig en käftsmäll, Bärsärkagång är en ren käftsmäll men samtidigt vacker, och låt efter låt passerar och det är så djävulskt vackert att jag blir lite tårögd när det tar slut. Att de gjort en platta som faktiskt är bättre än Pansargryning säger en hel del om det arbete som läggs ned i både musiken och texterna. Bärsäkagång har en helhet med en stark norrländsk själ. Låten Bothniablod är naturligtvis en hyllning till hans hemtrakter, där barndomshemmet i Korpikylä finns.

Det är i de vackra naturskildringarna som den stora styrkan finns, det är en norrländsk realism men med en vacker skörhet inunder. Pärs sätt att använda ord och formuleringar är den igenkännande faktorn i deras musik .

De två första singelsläppen från skivan ”Den sista kulan” som släpptes i augusti 2015 när de spelade på Rockstad Falun/Sabaton Open Air ligger som spår nummer tre och den har lyckats att nå upp till över 500 000 spelningar på Spotify. Det andra singeln, Bothniablod ligger som spår nummer två och har också fått ett starkt mottagande ifrån fansen. Det doftar definitivt guldskiva igen och skulle bli mäkta förvånad om de inte får det för den här plattan.

Skivan släpps den 19e februari och därefter kommer Rovdjursturnén gå igenom Sverige och nog kommer det att bli ett riktigt mangel men också ack så vackert. Själv kommer jag att infinna mig den 9e mars i Norrköping och det ska bli grymt att se dom spela live igen .Det känns som att de är sugna på att komma ut och spela och möta fansen igen.

raubtier-2016-album-tour

Musikmässigt har den nya plattan Bärsärkagång ett lite hårdare sound men samtidigt träder folkvisetonerna fram än mer på detta alster. Nivån på det här albumet är väldigt jämn, den har poesi i sann Hulkoff-anda, sången och musiken harmonierar väl ihop. Raubtiers musik är sådan som framkallar ett lyckligt, nördigt leende, och för varje spår så bara fortsätter det leendet. Det här är absolut deras bästa platta och textraderna sitter som en smäck i huvudet. Allsången kommer gå genom både nytt och gammalt material. Jag lutar mig tillbaka och bara njuter av de 12 nya spåren!

Bärsärkagång får 10 utav 10 möjliga!

SKRIBENT: Christina Wernersson (christina.wernersson@rockbladet.se)
RECENSION: Bärsäkagång / RAUBTIER
RELEASEDATUM: 2016-02-19
SKIVBOLAG: Despotz Records
RB-Betyg-10_10

raubtier-barsarkargang-cover

Relaterade artiklar