Royal Republic – tillbaka med ny platta!

Royal Republic – grabbarna som står bakom hitlåtarna ” Tommy-gun” och ”full steam spacemachine är nu tillbaka med ett helt nytt album!

Det var en aningen slitna grabbar som mötte upp oss i receptionen på Scandic, men fullt förståeligt då det var dagen efter Bandit Rock Awards, där killarna hade bland annat spelat. Men de var inte mindre pratglada för det, snarare tvärt om, de var väldigt ivriga att få prata om nya plattan. Jag som varit en fan av Royal Republic sedan flera år tillbaka har väntat med spänning på en ny platta och nu är inte väntan lång den släpps den 26e februari.  Men det var inte en dans på rosor utan det tog totalt 18 månader att skriva, spela in och producera plattan. Men som sångaren Adam Grahn tillägger ”I slutändan är den värd all svett ångest och helvete som det krävdes för att göra den”.  

Processed with VSCO with c6 preset

Något som jag fann otroligt inspirerande men också annorlunda var att alla medlemmar i bandet bidrar till skrivandet av låtarna. De skriver låtar var för sig och träffas sedan för att tillsammans ta ut de bästa av varandra. På så sätt innebar det faktiskt att de fick ett överflöd istället och fick upp till 70 (!) låtar som de sen valde ut de bästa till plattan.  När jag sedan frågade ifall det brukade uppstå några konflikter så nickar alla samtidigt som de skrattar. Hannes Irengård (gitarrist) säger då ”Vi har fortfarande inte slagits på riktigt, men det är oftast Jonas telefon som får ta de flesta smällarna, haha”.  Han fortsätter sedan med att säga ” men det kommer ju alltid något bra ur våra diskussioner, den dagen man börjar rycka på axlarna istället, det är då man måste börja oroa sig. ”

Jag frågade sedan grabbarna ifall de kände någon press på grund av vilken succé den tidigare skivan blev, och om dem kände ett måste att producera en minst lika bra skiva nu. Per Andreasson (trummis) fick ordet och gav ett mycket inspirerande och tänkvärt svar. ”ordet måste är en riktig inspirationsdödare så på så sätt var det mycket lättare att skriva första skivan för då fanns det inga skivbolag som la sig i”.  Adam fortsätter då med att fylla i ”när folk utifrån säger åt en vad man ska göra, så vill jag oftast göra tvärtom, kanske en ganska vanlig reaktion hos många människor,man gör inte som man blir tillsagd utan nej ”fuck you” säger han och skrattar.

Adam fortsätter sedan med ”undrar om vårt management har fattat att vi vill göra tvärt om. För när dem vill ha oss hos vänster så säger de medvetet åt oss att gå höger då de vet att vi kommer då kommer välja vänster, haha.

Adam pratar vidare (då nästan ingen annan får en syl i vädret) om när han och Per var i LA med producenter som ville lägga sig i så pass mycket att de blev vansinniga och åkte därifrån.  Han fortsätter med ”just då var vi ganska splittrade, men när det väl kom till kritan så blev det verkligen ”vi mot världen” (säger han samtidigt som han höjer en näve upp i luften och ryter). Just där och då, väl tillbaka på hotellet skrev de den första singeln till nya plattan ”When I see you dance with another”.  

Det jag älskar med dessa grabbar är deras ivrighet att få förmedla deras musik och att de såg deras ”paus” som något viktigt. För i och med att de kunde stanna upp och titta tillbaka på det som de åstadkommit så kunde de säga ”Wow, det har faktiskt hänt” och uppskatta allt positivt de varit med om är.

Nu börjar skivsläppet närma mig med stormsteg och killarna längtar efter att få komma ut på vägen igen. De kallar sig själva ett ”vägband” och har ett saftigt festivalschema runt Europa som sträcker sig över hela sommaren. Men vi svenskar behöver inte oroa oss, vi får chansen att se dem under våren då de har tre exklusiva datum i Sverige under maj. Jag vet inte hur ni känner men jag kan säga att jag är otroligt exalterad över skivsläppet då deras singlar har varit fantastiskt bra och jag tror att detta kommer bli ett nytt hitalbum.

Turnédatum för Sverige:
4 MAJ – STOCKHOLM Debaser Strand
5 MAJ – GÖTEBORG Sticky Fingers
6 MAJ – MALMÖ Babel

Skribent: Jessica Alsterblad (jessica.alsterblad@rockbladet.se)
Fotograf: Jimmie Sonelius (jimmie.sonelius@rockbladet.se)

 

Relaterade artiklar