Både toppar och dalar från Dream Theaters rockmusikal

Dream Theater har varit nyskapande med sitt senaste album "The Astonishing", där de på ett över två timmar långt album skapat en rockmusikal. Det händer visserligen ibland att band verkligen snickrar ihop och berättar historier som bjuder på allt från drama till romantik, men att verkligen gå fullt ut är mer unikt. Som helhet blir resultat något ojämnt, med både toppar och dalar.

Efter vad som berättats ska "The Astonishing" handla om ett framtida rike med namn "Great Northern Empire". Ett rike där kejsaren Nafaryus styr och där all musik är förbjuden. I byn förbereder en revolutionär grupp för att göra uppror mot kejsaren. Gruppen leds av Arhys och deras främsta vapen är Arhys bror Gabriels sångröst. Något klichéaktigt kan tyckas men fortfarande en effektiv story som griper tag om sin publik.

Albumet består av hela 34 låtar, uppdelade i två akter och det tar relativt lång tid att lyssna igenom albumet. Ytterligare tid för den som vill analysera albumet. Något viktigt med album som tar upp mycket av lyssnarens tid är att de är jämna och håller intresset vid liv. Dream Theater lyckas halvt som halvt med den uppgiften. Albumet som helhet består av många nedtonade ballader och det är även flera instrumentala spår. Sångaren James LaBrie har en ren och skör röst och han lyckas med konststycket att vara fullbordig genom samtliga låtar. Efter detta album bör han bli kontaktad för en betydande roll i en riktig musikal.

Framförallt i låten "The gift of Music" så visar Dream Theater sin musikaliska perfektion till fullo. Låten är något av ett mellanting mellan poweballad och midtempo och LaBries behagliga röst kompas av imponerande gitarrspelande. I den första halvan av låten är det mer fokus på den rena sången och i andra halvan så bjuds det på en snygg uppvisning av gitarrsolon. Även flera andra låtar är upplagda på samma sätt, en uppbyggnad som känns fräsch. Bandet låter sången få komma till hands först istället för att dränka låttexterna i den musik som omger den. Sedan skiftar det fort till ombytta roller och de låter det instrumentala tala sitt egna språk. Detta känns som det mest naturliga sättet att lägga upp albumet på, i och med att detta då ska ses som en musikal där texten och dess budskap behöver komma fram. Det instrumentala blir mer sekundärt och är öppet för tolkning hos lyssnaren. Andra låtar som faller inom samma ramar och levererar på samma sätt som "The gift of Music" är exempelvis "A better life", "Ravenskill", "Moment of Betrayal" och passande nog också titelspåret "The astonishing". Albumet innehåller med andra ord många bra låtar som talar sitt tydliga språk och vars framföranden når ut i sin renaste och bästa form.

Ur ett musikal-perspektiv hade detta album varit en framtida klassiker men som metal-album betraktat blir det lite andra regler som gäller och därmed blir helhetsomdömet mer klurigt. Som redan nämnt finns det några riktiga guldklimpar på detta album men som helhet kan albumet ibland kännas långdraget, överdrivet teatraliskt och innehålla för många ballader. I och med att Dream Theater trots allt är ett progressivt metalband vill man som lyssnare också ha lite mer intensitet. Lite mer drag. Mer krydda och mindre sötma.

Dock så är produktionen av albumet i sig oklanderlig och det handlar om ett gäng kreativa artister som verkligen satsat och vågat köra på ett annorlunda koncept. Det applåderar jag. Jag kan inte heller utesluta att detta koncept med att göra en rockmusikal i albumformat kan bli något som även andra band tar efter.  Och då lär de banden få svårt att nå upp till Dream Theaters nivå.

Skribent: André Millom (andre.millom@rockbladet.se)
Artist: Dream Theater
Album: "The Astonishing"
Release: 29 januari 2016
Skivbolag: Roadrunner records
RB-Betyg-7_10

DreamTheater-The-Astonishing-Cover

Relaterade artiklar