Beseech har återvänt från sin dvala – Nytt album My Darkness, Darkness

Boråsbandet Beseech har återvänt efter 10 år utan en endaste ton från deras instrument, men nu är de tillbaka storslaget med ett mer moget och vackert släpp än dess föregångare!

Annons 

 

Annons 

 

Att band återvänder från en lång tids dvala är något vi börjat vänja oss vid nuförtiden, då storheter som Carcass och At the Gates startade trenden inom metalscenen, att det nu börjat röra sig utåt bland mindre band som känner för att ta upp yxorna och stockarna igen! 

I denna kategori hamnar då Beseech som startade redan 1992 i en klassisk gothic metal-anda med att blanda growlsång med skönsång över melodiska doom metal-riff, men att även inkorporera kvinnlig sång för att ge ljudlandskapet kontrast. De återförenades nyligen efter en dvala på 6 år (mellan 2006 och 2012) och senaste skivan My Darkness, Darkness blir då deras första släpp sen föregångaren med releaseår 2005!

En sådan lång vila och ett sådant tag efter återföreningen bör väl bidra till något av episka proportioner, och även fast man inte vill kalla det ett magnum opus är det definitivt en väldigt bra skiva som står sig mot resten av diskografin. Man hör klart och tydligt intakta rötter från genrens klassiker som Anathema och Paradise Lost men även vibbar av band som utvecklade genren under 00-talet som HIM. Det hör man redan i den mäktiga entrén i låten Beating Pulse, som direkt visar vad lyssnaren ger sig in på, med allsångsvänliga sångmelodier blandat med tunga gitarrer och ett extremt bra trumljud. Detta håller i sig hela skivan igenom och den är jämn, med dynamik som lyser igenom via väl genomtänkta kompositioner.

Även fast skivnamnet är lite ostigt och texterna välidgt kliché för genren passar det in till den generella stämningen bandet söker att erbjuda till lyssnaren. I stort sett blir det inget större problem då det bärs upp av den vackra och atmosfäriska ljudbilden lyssnaren får avnjuta. Klas Bohlin och Angelina Sahlgren Söder lyckas även få sina sångröster att smälta ihop till en fantastisk fjäderlen smekning som går rakt in i själen och det är något som kan kompensera vilka textrader som helst när den emotionella tyngden bakom varje textrad får komma in för att säga sitt.

Efter att ha vadat igenom ett träsk med enbart mörker fyllt av en väldigt dämpad optimism som får stå i skymundan, möts vi av en brytningspunkt i låten One Last Call när Beatleska melodier får komma in och ge lyssnaren ett värdigt avslut i en nästan euforisk kavalkad av optimism.

Medan det kanske inte är det bästa jag hört inom genren är det definitivt en skiva som kommer stå sig i mitt tycke och något jag definitvt återvänder till när jag är i rätt sinnesstämning. Definitivt något för varje gothic metal-fan att avnjuta vid åtminstone någon punkt i livet antingen för att avnjuta något vackert eller något för slöa mysdagar att avnjuta i bakgrunden!

Band: Beseech
Album: My Darkness, Darkness
Skivbolag: Despotz Records
Genre: Gothic Metal
Releasedatum: 2016-03-04
Bästa låt: My Darkness, Darkness
För fans av: Lake of Tears, Anathema, Draconian, Katatonia, Solstafir
RB-Betyg-8_10

SPOTIFY – MY DARKNESS, DARKNESS

BANDFAKTA – BESEECH

MEDLEMMAR
Robert Vintervind – guitar
Klas Bohlin – guitar and backing vocals
Manne Engström – guitar
Angelina Sahlgren Söder – vocals
Johan Örnborg – bass guitar
Håkan Carlsson – drums

| HEMSIDA | FACEBOOK |

Beseech-bandbild-2016

Relaterade artiklar