Carla ger oss ett annorlunda Eldkvarnsubstitut

När Eldkvarn fällt in årorna, Plura lagar mat och rustar upp torp så passar gitarrvirtuosen Carla på att ge sig ut på lite spelningar på egen hand. Rockbladet besökte Kägelbanan i lördags och njöt av Carlalism från 44 år med institutionen Eldkvarn.

Det var vemodigt i höstas när Sveriges finaste rockorkester Eldkvarn bestämde sig för att ta en paus på obestämd tid. De har liksom alltid funnits där, bandet bildades redan 1971 under namnet Piska Mig Hårt – två år innan jag föddes, och ett musikliv utan att se åtminstone en konsert om året med Sveriges egna The Band kändes främmade. Men egentligen inte särskilt oväntat då frontmannen Plura ägnat sig allt mer åt TV, inget nytt låtmaterial släppts sedan De Berömdas Aveny 2011 och de såg rätt trötta och oinspirerade ut när jag såg dem för kanske allra sista gången på Katalin i slutet av augusti.

Lillebrorsan Carl Stefan "Carla" Jonsson har alltid haft en mer tillbakadragen roll i Kungarna Från Broadway än sitt två år äldre syskon Plura. Han har pennat sisådär 1,52 låtar i snitt per platta (som han oftast också sjungit) och även gett utan en soloskiva 1993 i form av Skakad & Rörd. På den här soloturnén följer Eldkvarnprofessorn Claes von Heijne med på klaviatur, eller "Marcus Olsson utan hår" som Carla presenterar honom (DN hade tydligen blandat ihop Eldkvarns bandmedlemmar i en artikel…). Det börjar lite trevande med Stränderna och Lilla Sofie och svamligt mellansnack. Men sedan tar både låtvalen och anektdoterna form. Kultlåten 7:de Våningen får mig alltid rörd medans jag försöker förtränga att vi envist ölvrålat fram den under en halv Eldkvarn-konsert en blaskig kväll i Helsingborg (skämskudde fram!). Sekonderna Lämnar Ringen (titeln tagen från Ingos memoarer) är annat Carla-snask från den där Dry Martini-skivan som med Ölhund stannar vid tre utsökta bidrag ikväll. En fet och trött labrador på Hornsgatan, James Crumleys bok Dancing Bear där en alkoliserad hund stävjar bråken i baren skapar tillsammans låten om den törstiga jycken. "-Det är så låtskriveri funkar!"

Det är något Brobergskt, fast alldeles eget, när Peking-sonen lekfullt skruvar till det svenska språket och det är en fröjd att få höra ett helt koppel av obskyra outtakes blandat med hans mer kända alster som Kungsholmens nationalsång Kungsholmskopplet och Atlantis-euforin Konfettiregn. Den sistnämnda föddes ur en sen eftersläck med Håkan Hellström (som tydligen var rädd för Carla) som spelade En Midsommarnattsdröm i mörkret.

Underfundiga berättelser varvas med allvarliga betraktelser som när det injicerades heroin under en Pugh Rogefeldt-konsert på Stadshagen och vänner som gått bort i cancer. Runt Solen tillägnas dessa vänner liksom nyligen bortgångna artister som Lemmy, Bowie, Bodil Malmsten och Glenn Frey. Carla är skönt fumlig med mikrofonstativet som inte vill lyda under större delen av konserten och grimaserandet under solona känner vi väl igen. Ett Litet Finger, som lär handla om Keith Richards äventyr i en palm, ligger högt upp på min topplista över Eldkvarns bästa låtar. Ikväll låter den lite som det nynnande demospåret från Svart Blogg. Vackert så även om vi alla saknar det makalösa saxonfonsolot i studioversionen.

Avslutningen blir sakral med Långe Jan och Var Det Inte Igår, ytterligare två bortglömda finingar från Carl Stefan Jonssons CV. Riktigt kul att som Eldhead få höra så många udda låtar och Carla visade sig vara en minst lika god estradör som sin brorsa. Med Eldkvarn permanent (?) insomnat så är dessa soloutflykter ett gott alternativ.

EVENT: Carla Jonsson
ARENA: Kägelbanan, Stockholm
DATUM: 2016-03-05
BÄST: Ett Litet Finger och Ingen Lätt Match, Bobbo!  
SKRIBENT: Fredrik Blid (fredrik.blid@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Roger Johansson (roger.johansson@rockbladet.se) ​
BETYG: RB-Betyg-7_10

BILDGALLERI

LÅTLISTA

Stränderna
Lilla Sofie
7:de Våningen
Sekonderna Lämnar Ringen
När Ryssar Kysser Ryssar
Täby Galopp
Konfettiregn
Runt Solen
Å'Hej Å'Hå
Kommit Hit Igen
Salta Skor
Ölhund
Kom Till Kusten
Ingen Lätt Match, Bobbo!
Ett Litet Finger
Jag Följer Den Väg
Kungsholmskopplet
EXTRA:
Långe Jan
Var Det Inte Vi Igår

 

 

Relaterade artiklar