Chris Cornell skapade magi på Konserthuset

Chris Cornell är ute på solo-turné och nu var det dags att återta svensk mark och han har valt Konserthuset i Stockholm som sin arena. Ett helt perfekt val, otroligt häftig akustik, en gitarr, en cello, en skivspelare och en helt fantastisk röst. Ska man uppleva Chris maximala kapacitet, så var detta tillfälle det absolut bästa tänkbara. Han blandade låtar mellan covers, egna låtar, Soundgarden, Audioslave och Temple Of Dog. En sagolik mix.

För tio år sedan gjorde Chris Cornell ett exklusivt gig på OBaren här i Stockholm inför ca 100 personer, där gjorde han bland annat en egen tolkning av Billie Jean för första gången, en version som mer eller mindre fick en otrolig spridning både via internet men har även spelats en hel del via radio. Så med den låten på näthinnan hade mina förväntningar skruvats upp, jag var själv inte på OBaren, men har nu väntat på att få tillfälle som kommer i närheten av den upplevelsen.

Chris storhet ligger mycket i hans otroliga röstkapacitet, och kanske inte så mycket i det sceniska artisteriet. Jag upplever honom som rätt introvert när han uppträder med Soundgarden, men den här kvällen bjöd han på en 2 timmar och 20 minuters show i ren eufori. Han var på ett glatt humör, drog den ena bisarra historien efter den andra, gick omkring på scen med ett brett leende, han stortrivdes verkligen.

Under en här turnén kompletteras hans komp med Bryan Gibson på cello och mandolin, en otroligt duktig kille som verkligen lyfte flertalet låtar till en ny nivå.

Den 25 låtar långa setlisten var en väl avägd komposition mellan eget material, Soundgarden, Audioslave,Temple of the dog tillsammans med ett antal väl valda covers. Det fanns många magiska och fina stunder, några av mina favoriter var Soungarden-låten ”Fell on Black Days” där Brians cello-spel var enastående, Prince-covern ”Nothing Compares 2 U” var rejält känslofylld och hans story om hur svårt han hade haft att välja låt av Prince. Hungerstrike (Temple of the dog) ska sjungas tillsammans med Eddie Vedder, så är det, men hans soloversion funkar mycket bra den med. Hans version av Michael Jacksons Billie Jean gav gåshud och den nästsista låten Josephine, som är skriven till hans fru, gick rakt in i hjärtat.

Jag snackade lite med Martin Boman från radiokanalen Bandit Rock efteråt, han är ett stort fan av Chris Cornell och han sa: " Magiskt! Han kan fan verkligen underhålla och göra låtarna på ett sånt jäkla snyggt sätt. Svårt att välja bästa låtar med tycker att: Fell On Black Days. Can't Change Me och When i'm down var magiska."

En mycket viktig sak för att en konsert ska kännas riktigt lyckad är samspelet med publiken, och jag brukar ofta gnälla över att svensk publik är för torftiga och oengagerad, men de 1500 personerna som var på plats den här kvällen var verkligen super-taggade. Det var många spontana skrik från både den kvinnliga och manliga delen av publiken, och efter efter varje starka sång-parti gick det stora sus genom publiken, man såg verkligen hur Chris njöt under varje sådant moment.

 Får jag bestämma Chris Cornells öde så hoppas jag han fortsätter satsa på sin solo-karriär och återkommer med flera sådana här avskalade konserter inför ett sittande publik, mer magiskt än så här blir det inte.

BILDSERIE – KONSERTHUSET

SKRIBENT: Jonas Lööw (jonas.loow@rockbladet.se)
FOTOGRAF: Mattias Nilsson (mattias.nilsson@rockbladet.se)
KONSERT: Chris Cornell ft Bryan Gibson (Cello)
ARENA: Konserthuset / Stockholm
DATUM: 2016-03-30
PUBLIK: 1500 (slutsålt)
BÄSTA LÅTARNA: Fell on Black Days (Soundgarden), I am the highway (Audioslave), Billie Jean (Michael Jackson) och Josephine
BÄSTA MINNET: Den nya Chris Cornell, som inte bara sjöng gudomligt bra, utan var på ett strålande humör, drog skämt och berättade en massa bisarra historier.
RB-Betyg-9_10

LÅTLISTA – KONSERTHUSET

1. Before We Disappear
2. Can’t change me
3. The Times They Are A-Changin’ (Bob Dylan)
4. As Hope & Promise Fade
5. Nearly Forgot My Broken Heart
6. Fell on Black Days (Soundgarden)
7. One (Mix av U2 & Metallica)
8. Doesn't Remind Me (Audioslave)
9. Say hello to heaven
10. Blow Up the Outside World (Soundgarden)
11. Nothing Compares 2 U (Prince)
12. Wide Awake (Audioslave)
13. Rusty Cage (Soundgarden)
14. All the time (cover)
15. I Am The Highway (Audioslave)
16. Black whole sun (Soundgarden)
17. Worried moon
18. Hunger Strike (Temple of the dog)
19. Billie Jean (Michael Jackson)
20. Wooden Jesus (Temple of the dog)
21. Imagine (John Lennon)

Encore:

22. Throw me away (Bob Dylan)
23. Scream
24. Josephine
25. Higher Truth

Relaterade artiklar