EP-recension: Fabriken “Mot botten av ett hål”

Fabriken är tillbaka med ännu ett gediget EP-släpp, “Mot botten av ett hål”, och ett gäng spelningar under våren. Rockbladets Stefan Nilsson har lyssnat och tyckt till.

Det här är riktigt bra svensk punk av 80/90-talsstuk där det är lätt att tjoa med i refrängerna. Fabriken har sina rötter djupt nedstuckna i den svenska förorts- och landsortspunken. Medlemmarna har ett förflutet i band som Rolands Gosskör, Coca Carola, Strebers och Dia Psalma och det märks tydligt då Fabriken är en fortsättning på vad de klassiska banden gjort.

I Curre Sandgrens sång läggs krutet på känsla och att förmedla ett budskap snarare än skönsång och det funkar hur bra som helst. Musikaliskt är det basisten Åke Noring som står ut från mängden med några riktigt härliga basgångar på denna EP.

Av EP:ns fyra låtar är det åtminstone tre omedelbara favoriter som kommer att fungera hur bra som helst på bandets spelningar: “Exploderar”, “Det är ni som vet” och “Dina ögon”. Avslutande “Dina ögon” är nog den starkaste låten som får mig att tänka på svenska rockfestivaler och förortsspelningar på det tidiga 90-talet. Texterna går även de i den svenska punktraditionen med bra vardagspoesi om livet i den något gråa verkligheten.

Gillar du svensk tjoamedpunk med fullt ös och bra men enkla melodier så ska du köpa EP:n och gå och se Fabriken live. Under april finns flera Fabriken-spelningar med Stry & Stripparna planerade.

fabriken

Skribent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)
Artist: Fabriken
Album: “Mot botten av ett hål” (fyrspårs-EP)
Skivbolag: Beat Butchers
Releasedatum: 7:e april 2016

Bandfakta – Fabriken
Curre Sandgren – sång, gitarr
Åke Noring – bas, sång, gitarr
Stipen Karlsson – trummor
Jonas Mårtensson – gitarr, sång

www.ifabriken.comwww.facebook.com/ifabriken

Relaterade artiklar