Soilwork: svensk dödsmetallknockout i Tokyo

När helsingborgska Soilwork bjöd på en svensk dödsmetallknockout i Tokyo fanns Rockbladets Japan-korre Stefan Nilsson på plats.

Annons 

 

Annons 

 

Skojar ni med mig? Allvarligt? Soilwork borde efter sitt senaste gig i Tokyo be om ursäkt till alla andra band som nu ser ut som b-lagslirare. Vem vill gå på en dussinkonsert efter att ha varit med om det här? Det här var ett löjligt bra gig från ett ruskigt bra band i toppform och på topphumör.

Sist jag såg Soilwork – när de gästade Loud Park-festivalen i oktober 2014 – levererade de ett gediget set. Men denna blöta måndagkväll i Tokyo ger de oss allt och lite mer. Det slår gnistor om bandet.

Efter att publiken värmts upp av förbandet Gyze (helt okej japansk dödsmetall) så kliver Björn "Speed" Strid och hans mannar upp på scenen. Redan innan bandet visar sig är publiken igång. Energin både i publikhavet och på scenen är outsinlig. Vi får se en hel del circle pits och det sjungs med och headbangas rakt igenom hela spelningen.

Soilwork har en lojal fanskara här i Japan. De har spelat här många gånger och första besöket var redan 1999.

När de öppnar spelningen med den magnifika “The Ride Majestic” har temperaturen i publiken redan nått febernivå. Denna kväll får vi sjutton låtar från bandets låtskatt (de har låtar från tio studioalbum att välja från) och det hela blir till en stor och brutalt vacker kärleksfest mellan band och publik. Hela bandet är grymt bra. Frontmannen “Speed” är en stadig klippa som styr skeppet både musikaliskt och på scen. Nyaste medlemmen, basisten Markus Wibom, ser så jäkla glad ut att få vara med på scenen (han var länge med i bandets crew som gitarrtekniker innan han ifjol fick bli medlem i bandet). Men det är trummisen Dirk Verbeuren som verkligen står ut. Han är utan tvekan en av världens bästa trummisar inom extremmetall. Hans spelstil och talang tar Soilwork upp en nivå eller två.

Soilwork2

Wow! Snacka om en majestätisk dödsmetallkonsert. Hur ska Soilwork kunna toppa det här när de nästa gång kommer till Japan? Ingen aning.

Artist: Soilwork, Gyze
Arena: Tsutaya O-East, Tokyo, Japan
Datum: 2016-02-22
Skribent: Stefan Nilsson (stefan.nilsson@rockbladet.se)

Låtlista

 1. The Ride Majestic
 2. Nerve
 3. Bastard Chain
 4. The Crestfallen
 5. Death in General
 6. Alight in the Aftermath
 7. Tongue
 8. Follow the Hollow
 9. Petrichor by Sulphur
 10. This Momentary Bliss
 11. The Chainheart Machine
 12. Stabbing the Drama
 13. Let This River Flow
 14. Late for the Kill, Early for the Slaughter
 15. Rejection Role
 16. Whirl of Pain
 17. Spectrum of Eternity

Bandfakta: Soilwork

Björn "Speed" Strid – sång
Sven Karlsson – keyboards
Dirk Verbeuren – trummor
Sylvain Coudret – gitarr
David Andersson – gitarr
Markus Wibom – bas

www.soilwork.org / www.facebook.com/soilwork

Stefan Nilsson

Stefan Nilsson har skrivit om rockmusik sedan 80-talet. Drev fanzinet Rock Soldier 1989-92. Lämnade Sverige 1992 för att åka ut i världen. Spenderade drygt tio år i London innan han bosatte sig i Tokyo 2004. Har ett förflutet som basist i bl.a. Bjällergläfs. Lyssnar på all slags kvalitetsrock, från Nazareth till Belphegor.

Relaterade artiklar