EARTH CRISIS ÄR KLARA FÖR ATT SPELA PÅ NYSTARTADE #TBF I FALKÖPING!

#TBF är en lek med #TBT och står för Throwback Festival. En festival som tittar bakåt och blickar framåt. Splittrade, vilande och aktiva band har bokats för för att bjuda på kvalitativ nostalgi på olika sätt. Ett band kommer köra första skivan rakt av och några kommer återförenas. Det bokas även aktiva band som gör helt vanliga spelningar och på så sätt gör att festivalen även vilar med ett stadigt ben i samtiden.

Första banden ut är Earth Crisis och Souls!

Earth-Crisis-Bandbild-2016

Earth Crisis (US)
Spelar "Destroy The Machines"

Earth Crisis musik har med sina riff, skrik och starka budskap drabbat en hel generation och varit det självklara soundtracket för en straight edge-rörelse över hela världen. De bildades i Syracuse på 90-talet och turnerade världen runt fram tills de splittrades 2001 och sen återförenades 2007. Då med ännu mera fokus och drivkraft.
Bandet har förespråkat en drogfri livsstil och frigörelse för djur och människor. 1995 släppte bandet sitt debutalbum, Destroy The Machines. Idag ett klassiker som alla inom harcore- och många inom metalscenen har ett nära förhållande till.
Det är den skivan som de kommer spela på #TBF. Gör dig redo för en moshpit utan dess like! The Firestorm rages on!

Souls
Efter att plötsligt ha lagt ner är bandet tillbaka för att säga hejdå.

”Bra musik gör ont. Souls måste ha ristat det på en vägg i sin replokal. Att lyssna på deras två år gamla debutalbum ’Tjitchischtsiy (Sudêk)’ känns fortfarande som att få en gitarrförstärkare i huvudet.” Fredrik Strage, Pop (1996)

Det är över 20 år sedan det då göteborgsbaserade skånska bandet Souls släppte sitt debutalbum. Det var i en tid då den svenska anglofila popscenen frodades och plötsligt kom ett rockband som var producera av legendaren Steve Albini (Nirvana, PJ Harvey m. fl.) och inte alls var så välartade och polerade varken till ljud eller som personer. Per Sinding Larsen beskrev bandet som en urspårad fest och att dom tog det okontrollerade och ouppfostrade tillbaka till den svenska musikscenen.
Bandet släppte två album men splittrades plötsligt efter en lång USA-turné. Nu återuppstår bandet för en spelning på Throw Back Festival och eventuellt är det början på en ny era för bandet som hälsar att dom aldrig tyckt det varit så roligt att spela som nu. Bakom trummorna hittar vi  Markku Hildén (Cult of Luna, Logh).

SoulsRunning-grade-Fabian-Svensson-och-Milembe-Harryson

Om Throwback Festival
Festivalen äger rum i en klassisk folkparksmiljö. Det finns en scen som påminner om Hultfsfredsfestivalens Teaterlada och en inomhusscen där det nog dansats ett och annat steg styrdans. Det blir tombola och häng i grönskande dungar. Vi lovar dig att du kommer trivas som som en ko på grönbete. #TBF kommer bli en ultimat mötesplats. Den kommer ha något för alla. En festival som folk från Göteborg, Malmö och Jönköping kommer resa till. Vem vet, kanske till och med en och annan Stockholmare. Festivalen kommer bli något som Falköpingsbor kommer vara stolta över.

Festivalen arrangeras av Per Lundberg och Fredrik da Rocha Johansson. Båda drabbades tidigt i livet av musiken på var sin sida av landet. Per fascinerades av Slade, Runaways och Kiss. Första kassetten för egna pengar var Patrick Hernandez Born To Be Alive. Fredriks ingång till den hårda musiken var genom tidningen Okej. Blackie Lawless tuggade kött på omslaget och Fredrik var som i trans. Sen dess har hjärtat klappat starkast för den hårda musiken. Men även 2 Unlimited har stått högt i kurs.

Båda bor i Falköping och tanken på att arrangera något stort har puttrat länge. De samarbetar med lokala restauranger, bryggerier, kommunen och studieförbund. Tillsammans finns en stark vilja att skapa något unikt och långsiktigt. Men vi börjar med en lördag i september. Varmt välkomna!

Den 30 mars släpps ett begränsat antal early bird-biljetter till festivalen. Dom kostar 395 kr styck. Sen går priset upp till 495 kr.

Följ festivalen på Facebook – facebook.com/throwbackfestival.

Relaterade artiklar